Fogadj örökbe egy közterületet Józsefvárosban!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Fogadj örökbe egy közterületet Józsefvárosban!

Tovább folytatódik közösségi programunk Józsefvárosban élő lakosok és a kerületben működő szervezetek részére, melynek célja a közelükben lévő vagy működésükhöz köthető közterületek gondozása, zöldítése, ápolása, megtisztítása. Pályázatonként igényelhető támogatás mértékének legmagasabb összege: 200.000,- Ft.

A pályázati adatlap itt elérhető.

A támogatás formája vissza nem térítendő pénzbeli támogatás.

Az örökbefogadás időtartama a Támogatási Szerződés megkötésétől számított egy év. A megítélt támogatási összeg folyósítása utófinanszírozással történik.

Mit jelent az örökbefogadás?

A pályázatra jelentkezéskor a pályázó személy vagy szervezet meghatározza, hogy mely közterületen milyen feladatok elvégzését tudja és szeretné vállalni. Célszerű a lakóhelyhez, működési helyhez, telephelyhez közel eső közterületet választani.

A programba jelentkezőkkel – a Közösségi Részvételi Iroda és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (a továbbiakban: JGK Zrt.) munkatársai bevonásával – egyeztetjük a feladatok elvégzésének szakmai kritériumait és közösségi feladatait, a JGK Zrt. pedig szakmai segítséget nyújt a program ideje alatt.

A program keretében az alábbi feladatok ellátásában látunk együttműködési lehetőséget, de a pályázók ettől eltérő vállalásokat is tehetnek:

 • közterület zöldfelületeinek gondozási feladatai ellátása
 • ládákban/konténerekben lévő növények, virágágyások gondozási feladatainak ellátása
 • kutyafuttatók rendben tartása
 • adott közterületen a hulladékok rendszeres összegyűjtése
 • síkosságmentesítés
 • zöldfelületek felújítása pl. füvesítés, ültetés (közterület-alakítási tervet nem igénylő léptékben)
 • talajcsere, talajjavítás
 • fahelyek rendben tartása, gondozása.

Amennyiben az örökbefogadott területen a rendszeres gondozást/tisztántartást megelőzi egy kisebb mértékű felújítás (ültetés, talajcsere, füvesítés stb.) akkor azt lehetőség szerint elsőként el kell végezni, hogy a későbbiekben már a rendezett területet lehessen gondozni.

Ki jelentkezhet örökbefogadónak? 

 • 18. életévét betöltött magánszemély
 • józsefvárosi társasházak/lakásfenntartó szövetkezeti ház
 • józsefvárosi székhellyel és/vagy telephellyel rendelkező szervezet (jogi személy)
 • józsefvárosi intézmény

Mivel támogatja az Önkormányzat az örökbefogadót?

A pénzbeli támogatáson túl a terület örökbefogadója által javasolt megvalósítási tervet a JGK Zrt. szakmailag véleményezi a pályázat benyújtása és támogatás megítélése közötti időszakban, illetve szükség szerint folyamatosan szakértői segítséget nyújt a megállapodásban rögzített feladatok megvalósításában a velük egyeztetett módon. A Közösségi Részvételi Iroda közösségfejlesztési és közösségszervezési tanácsot ad az örökbefogadóknak, valamint segíti az örökbefogadók közötti kapcsolatépítést, lehetőséget teremtve a tapasztalatcserére.

Jelentkezés módja: 

 • Pályázat benyújtási határideje: 2023. augusztus 31.

Érvényesen pályázni a felhívásban megjelölt határidőben, a pályázati felhíváshoz csatolt pályázati adatlap és nyilatkozatok magyar nyelvű kitöltésével és az arra jogosult általi aláírásával lehet.

A pályázat benyújtható:

 • személyesen, a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Kerületgazdálkodási Ügyosztályán (1082 Budapest, Baross u 63-67. III. em. 307)
 • postai úton; Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Kerületgazdálkodási Ügyosztályára (1082 Budapest, Baross u 63-67. III. em. 307.)
 • e-mailen: zoldpalyazat@jozsefvaros.hu email címen
 • magánszemély, valamint egyéni vállalkozó, gazdasági társaság képviselők részéről az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény 9. § (1) bekezdése értelmében elektronikus módon (Cégkapun keresztül a https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap elérhetőségen keresztül elektronikus űrlap, vagy ún. e-papír a Hivatal/Önkormányzat Hivatali Kapujára).

A pályázathoz feltöltött dokumentumokat „pdf” kiterjesztéssel kérjük elmenteni.

Amennyiben a pályázó e-mailen küldi be a pályázatát, nyertes pályázat esetén az aláírt pályázatot legkésőbb a szerződéskötésig be kell mutatni.

A borítékon, illetve a tárgyban kérjük megjelölni a pályázó és pályázat címét: Fogadj örökbe egy közterületet 2023!

A pályázatok beérkezését követően megkezdődik a kapcsolatfelvétel a pályázókkal és folyamatosan zajlik a pályázatok szakmai egyeztetése.

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!