Kerületi parkolást érintő rendeletmódosítás: bővül a kedvezményes várakozásra jogosultak köre

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Kerületi parkolást érintő rendeletmódosítás: bővül a kedvezményes várakozásra jogosultak köre

A kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítéséről szóló 27/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelet módosítását foglaljuk össze, amelyről a képviselő-testület határozott júliusban.

A várakozási hozzájárulásoknak a parkolási igazgatóság személyes ügyfélszolgálatán történő kérelmezésekor nem szükséges kérelem kitöltése, azonban kérelmezésekor minden esetben szükséges a hivatkozott rendelet mellékleteiben meghatározott igazoló dokumentumok bemutatása és nyilatkozatok megtétele.

A várakozási hozzájárulás kiadásáról a polgármester a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül dönt.

Amennyiben a jogszabályban meghatározott feltételek együttes fennállását a kérelmező nem tudja igazolni, vagy amennyiben adott évben a kérelmező a részére kiadott várakozási hozzájárulás 6/A.§ (2) bekezdés a)-c) pontjain kívüli egyéb okból történő visszavonását kérte, a várakozási hozzájárulás kiadása iránti kérelmet a polgármester elutasítja.

A várakozási hozzájárulás polgármester által történő kiadását követő legfeljebb 3 munkanapon belül a parkolásüzemeltető adatlapot állít ki, amely igazolja a várakozási hozzájárulás adatait (a továbbiakban: adatlap).

Személyes ügyintézés esetén az adatlapot a parkolásüzemeltető rögzíti az ügyfélablakban, és a kérelmező rendelkezésére bocsátja. A kérelmező az adatok ellenőrzését követően az adatlap átvételét aláírásával igazolja. Az ügyfélablakon keresztül történő igénylés esetén a kérelmezőnek az elektronikus ügyintézés keretében van lehetősége az adatok ellenőrzésére, javítására, majd az adatlapon rögzített adatok elfogadására és a nyilatkozatai megtételére.

Amennyiben a lakos a bejelentési kötelezettségének a változást követő 15 napon belül nem tesz eleget, a várakozási hozzájárulást a polgármester visszavonja.

Az egészségügyi várakozási hozzájárulás jogosulatlan használata esetén annak – polgármester által, a visszavonásról szóló döntésben megállapított – időtartamára a várakozási díjat a visszavont egészségügyi várakozási hozzájárulás jogosultja köteles megfizetni.

A visszavont várakozási hozzájárulás jogosultját a parkolás üzemeltető elektronikus úton, e-mail-cím megadásának hiányában postai úton, 5 munkanapon belül tájékoztatja.

A lakossági várakozási hozzájárulás, a gazdálkodói várakozási hozzájárulás és az egészségügyi várakozási hozzájárulások költségtérítés mentesek lettek a rendelet 6. §. (1). pontja értelmében.

A fent hivatkozott rendelet értelmében a 3. §. (4). pontja kiegészítésre került az alábbiakkal:

Az önkormányzat közigazgatási területén lévő köznevelési intézmény vezetője által javasolt, a köznevelési intézménynél jogviszonyban lévő személy a tulajdonában vagy az üzemeltetésében lévő gépjárműre kérelmezhet várakozási hozzájárulást.

A fent hivatkozott rendelet értelmében a 3. §. (4). pontjában meghatározott várakozási hozzájárulások esetében az alábbiak szerint egy maximálisan kiadható engedélyszám került meghatározásra:

  1. §. (4). bekezdés a) pontja esetében 40 db
  2. §. (4). bekezdés b) pontja esetében 150 db
  3. §. (4). bekezdés c) pontja esetében 10 db
  4. §. (4). bekezdés d) pontja esetében 150 db

Egészségügyi várakozási hozzájárulásra jogosult az önkormányzattal vagy az önkormányzati fenntartású költségvetési szervvel szerződéses viszonyban az adott területen a szociális utcai gondozási tevékenységet, illetve házi-, utcai és családgondozási tevékenységet kiegészítő szolgáltatást nyújtó személy az általa megjelölt egy darab gépjárműre, továbbá a területi kötelezettséget vállaló utcai szakápolási szolgálat, illetve azt támogató szolgáltatást ellátó szervezet az általa megjelölt ellátást végző gépjárműre.

További információ: Józsefvárosi Gazdálkodási Központ

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!