Elfogadta a Képviselő-testület a DIÓ2030 koncepciót

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elfogadta a Képviselő-testület a DIÓ2030 koncepciót

A mai napon elfogadta a Képviselő-testület a Diószegi utca 18-28. szám alatti épületek fejlesztési koncepcióját, valamint a javaslatot pályázat benyújtására az Európai Bizottság által meghirdetett European Urban Initiative – Innovative Actions (Európai Városfejlesztési Kezdeményezés – Innovatív Tevékenységek) című felhívásra, és vállalta a pályázathoz szükséges önrész biztosítását.

A Diószegi utca fejlesztése
A Diószegi utca 18-28. és a Sárkány utca 12/b. szám alatti, önkormányzati tulajdonú épületek jelentős fejlesztésre szorulnak, így a teljes környéket meghatározó, nagyszabású beruházásról döntött az Önkormányzat. A koncepció kialakítása során fontos szempont volt az építészeti értékek megőrzése, az ingatlanvagyon minőségének fejlesztése, a környék élhetőbbé tétele és a klímavédelem, mindezt az önkormányzati források figyelembe vételével.

Az épületegyüttes két legnagyobb tagját, a Diószegi utca 18. és 20. szám alatti házakat az önkormányzat felújítja, ezekben az épületekben klíma- és társadalmi fenntarthatóság szempontjából is kiemelkedő mintaprojekt kerül megvalósításra. A felújítás során a két épület összenyílik, új lépcsőház, lift, tetőszerkezet, zöld udvar jön létre számos európai szinten is innovatív energiahatékonysági és zöld-felület fejlesztési megoldásokat integrálva.  A felújítás által megszűnik a házak nyomasztó zsúfoltsága, zöldfelületei jelentősen nőnek, akadálymentesek lesznek és kihasználatlan helyiségei is új funkciót kapnak. A két épületben összesen mintegy 110-120 modern, nagyobb alapterületű lakás jön létre.

Az épületek részletes felmérése után világossá vált, hogy a Diószegi utca 24-26-28. és a Sárkány utca 12/B. szám alatti ingatlanok azonban rendkívül rossz állapotúak, gazdaságosan nem felújíthatók. Az önkormányzat ezeket az épületeket várhatóan értékesíteni fogja.

A  Diószegi 22-24-26-28. szám alatti épületeket esetében az épületek kiürítését tervezi az Önkormányzat, melyek lakói szintén felújított cserelakást kapnak. Az épületek helyén előzetes elképzeléseink szerint ezeken a telkeken új épületek épülnek, közöttük tágas közterület, sétány és játszótér. 

A projekt által a Diószegi utca környéke vonzóbbá, élhetőbbé válik, miközben továbbra is otthont tud nyújtani önkormányzati bérlők számára is. Az új lakásállomány sokéves elhelyezési problémákat fog orvosolni: az önkormányzati ingatlanvagyon nagyobb alapterületű, összkomfortos és akadálymentes lakásokkal is fog bővülni.

A teljes tömbre vonatkozó részletes koncepciót a cikk végén olvashatja el. 

A pályázat

A beruházás megvalósításához az Önkormányzat elindul egy Európai Uniós pályázaton. A pályázat városi önkormányzatoknak biztosít forrást innovatív és fenntartható városfejlesztési kezdeményezésekre.  A maximálisan elnyerhető összeg 5 millió euró, azaz 1,9 milliárd forint, melyhez 20% önrészt az önkormányzat biztosít. A projekt megvalósítására az önkormányzat sokszínű partnerséget alakított ki civil szervezetekkel, tudományos és piaci szereplőkkel. A pályázat benyújtási határideje október 5., az eredményt 2024. májusában hirdetik ki.

 Kérdése van?

Az érintett épületekben élő lakók lakógyűlés keretében részletes tájékoztatást kapnak a projekt részleteiről. Az önkormányzat minden bérlő elhelyezéséről gondoskodik, a kiürítendő lakásban élők felújított, komfortos lakásba költözhetnek át a kerület más részeire.

Amennyiben megválaszolatlan kérdése maradt a DIÓ2030 projekttel kapcsolatban, a Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási irodáján tud további tájékoztatást kérni!

Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal, Vagyongazdálkodási Iroda telefonszám: 06-1-459-2566 email: vagyongazdalkodas@jozsefvaros.hu

 

Kapcsolódó dokumentumok
  1. Dió2030koncepció Utolsó frissítés: 2023. szeptember 26.
    3 MB PDF dokumentum

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!