Megnyílt a Lehetőségek tere előtti mikropark – Újabb Részvételi költségvetés nyertes projekt valósult meg

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Megnyílt a Lehetőségek tere előtti mikropark – Újabb Részvételi költségvetés nyertes projekt valósult meg

A Lehetőségek tere közösségi tere – a Práter u. 63. – előtt, a Molnár Ferenc tér felőli parkolósávban készült el szeptember 21-én Józsefváros új mikroparkja.

A 2022-es részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete a Józsefvárosi Önkormányzat, a Rév8 és a Lehetőségek tere közreműködésével valósult meg.

A többórás délutáni program során volt közös ültetés, avatás, ünnepség – köszönjük minden partnerünknek és a résztvevőknek is az együttműködést.

A mini „zöldített” közteret – mikroparkot vagy parkletet – a józsefvárosiak szavazták meg, összesen öt készül el a következő hetekben. Elsőként a Lehetőségek tere előtti valósult meg.

Közös döntések mentén

A mikropark külső adottságairól, elrendezéséről, az oda kerülő növényekről közösségi-részvételi workshopok keretében egyeztettek.

A workshopokat megelőzően kitelepültek a Molnár Ferenc térre, hogy felmérjék a tér adottságait, tapasztalatokat szerezzenek annak használatáról, és kikérjék az arra járók és a szomszédság véleményét a tervről. A Lehetőségek terénél Lőrincz Áron volt a tervező, aki most végez a MOME-n formatervezőként. Diplomamunkájában egy mikroparkrendszert dolgozott ki, amelyet itt alkalmaztak először – a rendszer könnyen átrendezhető és kombinálható.

Az öt mikroparkhelyszín kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy legyen a közelben olyan közösség, amely gondozza, és valamilyen módon az ő igényeik alapján készüljön is el a mikropark. Ugyanakkor az is fontos, hogy ezek közterek, tehát nemcsak a partnerszervezetek számára készülnek, hanem bárki használhatja ezeket.

Mi az a mikropark?

A mikropark a járdarész kiterjesztésével megvalósított, növényesített-zöldített kis sziget, ahol a lakók és az arra járók megállhatnak egy kis időre pihenni vagy társalogni.

Általában parkolóhelyeken épülnek meg, ülőalkalmatosságokkal ellátva, illetve megjelennek más funkciók is, például a biciklitároló. A mikroparkok minden esetben köztérként funkcionálnak.

Az első mikropark egy egyszerű ötletből indult San Franciscóban, 2005-ben. Egy művészeti iroda munkatársai egy délután parkolócédulát váltottak, és kitelepültek egy parkolóhelyre: egy kis füves részt alakítottak ki padokkal. Az ötlet annyira népszerű lett, hogy megkereste őket a városvezetés, hogy hogyan lehetne minél több mikroparkot létrehozni a városban.

Azóta az ötlet világszerte ismert és elterjedt lett – a mikroparkok is állandósultak, nem csak egy-egy délutánra színesítik és hűsítik a várost.

A mikroparkok aprók, és nem helyettesítik a hagyományos, nagy zöldfelületeket. Ugyanakkor egy kis teret adnak vissza a városon belül a városlakóknak, biztonságosabb, érdekesebb utcákat hoznak létre, és elviselhetőbbé teszik az egyre változékonyabb időjárási viszonyokat mindenki számára.

A Lehetőségek tere mikropark „vegetációja”, közösséginövény-installációja Árva Judit művészettörténész és Gosztola Kitti képzőművész művészeti koncepciója mentén öltött formát.

További részletek a Rév8 oldalán olvashatók.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!