A Csapody Vera pályázat eredménye

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

A Csapody Vera pályázat eredménye

2022 decemberében a Józsefvárosi Önkormányzat nyílt pályázatot írt ki Csapody Vera életének, tevékenységének emléket állító, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri műalkotás elkészítése.

A magyar botanikai tudomány kiválósága a növényvilág megörökítésének egyedülálló „mestere”, a pályatársak „kedves Vera nénije” önmagáról szakmai pályájának csúcsán is szerényen vallott: „én mindig azt mondom, hogy növényrajzoló vagyok, tehát nem művész, s nem is tudós, hanem a természetnek egy alázatos másolója.”

A pályázat célja Csapody Vera életének, tevékenységének emléket állító, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri műalkotás elkészítése.

Májusban a pályázatot eredménytelennek nyilvánította a Józsefvárosi Művészeti és Helytörténeti Tanács és új pályázatot írt ki az önkormányzat.

Az új kiírásra 5 pályamű érkezett.

A Tanács javaslata szerinti az első helyezett Kálmán Mátyás pályaműve lett.

Csapody2
Látványterv 1

A műalkotás koncepciójának központi eleme egy lenyűgöző részletességű mozaikkép, amely Csapody Verát ábrázolja. Az alkotáshoz több száz vagy akár több ezer festményt használnak fel, amelyeket Csapody Vera alkotott.

Csapody3
Látványterv 2

A műalkotás aktívan kommunikál a nézőkkel, akik a közterületen részt vehetnek az alkotás élményében. A képkeret oldalán két tárcsa segítségével egy nagyítót mozgathatnak a mozaikkép felületén mechanikus eszközökkel. Így közelebbről megfigyelhetik a festmények részleteit, felfedezhetik a növények szépségét és sokszínűségét,

A műalkotás elhelyezését a Füvészkertnél javasolt megvalósítani.

A kiválasztott műalkotás megvalósítására és elhelyezésére az Önkormányzat 2024. évi költségvetésében biztosít 10.000.000 forint+ ÁFA (bruttó 12.700.000 forint) összeget.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!