Elkészült a II. János Pál pápa tér fejlesztéséről szóló lakossági-szakértői javaslatcsomag – mi várható a téren? 

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elkészült a II. János Pál pápa tér fejlesztéséről szóló lakossági-szakértői javaslatcsomag - mi várható a téren? 

Lezárult a II. János Pál pápa tér fejlesztéséről szóló lakossági egyeztetés. Most megismerhetik a folyamat során készített javaslatcsomagot, és összefoglaljuk, mi várható a téren a közeljövőben.

Mi volt a lakossági egyeztetési folyamat célja?

A Józsefvárosi Önkormányzat – együttműködésben a park tulajdonosával, a Fővárosi Önkormányzattal -, szerette volna megismerni a teret használó csoportok igényeit, hogy ez alapján tudja megújítani a parkot. Az Önkormányzat célja egy olyan park létrehozása, amelyben mindenki otthon érzi magát és amelyben a józsefvárosiak egymást és a teret tiszteletben tartva, a zöldfelületeket óvva tudják a számukra kedves tevékenységeket végezni.

Mi történt a lakossági egyeztetés során?

  • Az igények és tapasztalatok megismerésének érdekében a jövőbeli fejlesztéseket egy igényfelmérés előzte meg, amelyben több mint 450 fő vett részt.
  • A folyamatot a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodája koordinálta.
  • A folyamat részeként kérdőíves igényfelmérést és lakossági fórumot tartottunk, valamint forgalomszámlálást végeztünk. Ezek részletes összefoglalóját ide kattintva lehet olvasni.
  • A folyamat által megismert igényekből és javaslatokból egy kerületi lakosokból, valamint a kerületi és fővárosi önkormányzat illetékeseiből álló lakossági-szakértői munkacsoport konkrét javaslatokat és prioritásokat fogalmazott meg a park fejlesztésével kapcsolatban rövid, közép és hosszú távon.
  • Az igényfelmérés, a lakossági fórum, valamint a munkacsoportban megfogalmazott igények, prioritások és javaslatok alapján a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai – együttműködésben a kerületi és fővárosi illetékesekkel – összeállítottak egy javaslatcsomagot a II. János Pál pápa tér fejlesztési irányairól. 

A javaslatcsomag ide kattintva olvasható.

Miről szól a javaslatcsomag?

A javaslatcsomag a társadalmi egyeztetés során megfogalmazott több mint 600 javaslat alapján három részből áll:  1) a park kutyabarát fejlesztése, 2) kisebb léptékű fejlesztések, 3) nagyobb léptékű és hosszabb távú fejlesztések.

A lakossági-szakértő munkacsoport konkrét javaslatot fogalmazott meg

  • az integrált park kialakításával és bevezetésével,
  • a park működésével és házirendjével, valamint
  • a lehetséges vendéglátó tevékenységgel kapcsolatos fejlesztési irányokról.

Emellett a javaslatcsomag kitér a karbantartással és a fenntartás minőségével kapcsolatos visszajelzésekre is.

Mit szeretnének leginkább a parkhasználók?

Az igényfelmérés és a munkacsoport alapján egyértelmű, hogy a II. János Pál pápa tér használóinak legfőbb igénye, hogy 

  • a fejlesztések helyett, illetve azok mellett javuljon a fenntartás minősége és a karbantartás rendszeressége, 
  • valamint kiemelten fontos elvárás, hogy minden parkban történő fejlesztés vagy beavatkozás kapcsán a  zöldterületek védelme legyen az elsődleges szempont.

Mi történik a javaslatcsomaggal?

A javaslatcsomagot a lakossági munkacsoport, valamint a kerületi és fővárosi illetékesek véleményezése után eljuttatjuk a két önkormányzat döntéshozóinak, akik ez alapján tudják meghozni a pénzügyi döntéseket a parkban történő  beavatkozásokról és azok időzítéséről. Jelenleg a kisebb léptékű fejlesztésekről tudunk részletesen beszámolni.

Milyen fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben a II. János Pál pápa téren?

Két nagyobb léptékű fejlesztés előkészítése és megvalósítása már elkezdődött a Fővárosi Önkormányzat és a Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából:

  • elkezdődött az új nyilvános illemhely kivitelezése, amit a 2020-as fővárosi részvételi költségvetésben szavaztak meg a budapestiek,
  • folyamatban van a tér gyepesítése és az ehhez szükséges öntözőrendszer kiépítésének előkészítése és tervezése, amelynek első ütemét 2024 első felében tervezi a két önkormányzat megvalósítani és amely előfeltétele annak, hogy a teret később integrált parkként tudja használni a lakosság.

Az öntözőrendszer első ütemének kiépítését és a gyepesítést követően kezdődik majd el a II. János Pál pápa tér mint integrált park tesztidőszaka, amely a lakossági egyeztetési folyamat eredményeként az alábbi felosztással valósul meg. Az integrált park tesztidőszakának pontos részleteiről, az utánkövetés módjáról tájékoztatni fogjuk a parkhasználókat.

A lakossági egyeztetési folyamat eredményeként az alábbi kutyabarát fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben részben a józsefvárosi részvételi költségvetésen nyertes a II. János Pál pápa tér kutyabarát fejlesztése című ötlet 10 millió forintos keretösszegéből, részben más forrásból:

  • 20 db új, nagyobb űrmértékű, madárbiztos, csikktartóval ellátott hulladékgyűjtő edényt helyezünk  ki a park területén régi, kisebb űrmértékű hulladékgyűjtő edények helyett;
  • 1 db új, kutyaitatóval ellátott ivókútat helyezünk ki;
  • fejlesztjük a térfigyelő kamerarendszert;
  • áthelyezzük a kutyafuttató jelenleg futókörre nyíló kapuját. Az új, zsilipes kapu a most épülő új nyilvános illemhely mellett lesz, így remélhetőleg kevesebb nézeteltérés alakul ki a futópályát és a kutyafuttatót használók között.
  • Az új kapu kialakítását követően a kutyafuttató köves talajának vékonyítására is sor kerül, hogy kényelmesebb legyen a használat.
  • A téren a kerítésen belül található csőszházat (ami ma nyilvános vécéként üzemel) közösségi művészeti alkotás keretében fel fogjuk díszíteni.

A parkot érintő hosszú távú fejlesztésekkel kapcsolatos döntések előkészítése jelenleg is zajlik. A döntéshozók javaslatcsomag ismeretében, azt figyelembe véve döntenek a park jövőjét érintő kérdésekben. A döntésekről tájékoztatjuk a lakosságot.

Ha nem szeretne lemaradni a II. János Pál pápa tér fejlesztésével kapcsolatos hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre.

További információ

Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Iroda

+36 1/459-2139

reszvetel@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!