Igényeljen szén-monoxid-érzékelőt az önkormányzattól!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Igényeljen szén-monoxid-érzékelőt az önkormányzattól!

Hidegre fordult az idő, indul a fűtési szezon. A szén-monoxid-mérgezés veszélyére pedig nem lehet elégszer felhívni a figyelmet.

A mérgezéses esetek és a tragédiák megelőzhetők!

Igényeljen Ön is ingyenes szén-monoxid-érzékelőt a Józsefvárosi Önkormányzattól.

Mi az a szén-monoxid?

Színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét.

A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen a tünetek, vagyis a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

A szén-monoxid-mérgezések gyakorisága megnő a téli időszakban (így tévesen sokan a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, pedig egész évben jelen lévő veszélyről van szó).

Mi a teendő, ha baj történt?

Ha valaki magán vagy a vele egy lakásban tartózkodókon a szén-monoxid-mérgezés tüneteit észleli, azonnal menjen/menjenek ki a szabad levegőre, és tárcsázzák a 112-es ingyenes segélyhívó számot.

Hogyan előzhető meg a baj?

A fűtő, melegítő berendezések megfelelő beszerelése, karbantartása, cseréje a megelőzés legbiztosabb módja.

A tervezéssel, a kivitelezéssel és az üzembe helyezéssel mindig megfelelő szakembert bízzunk meg.

Magyarországon egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt. Azokban a lakásokban, ahol volt érzékelő, nem történt haláleset az elmúlt években a katasztrófavédelem adatai szerint.

Ki igényelhet érzékelőt?

Szén-monoxid-érzékelőt igényelhet az, aki otthonában nyílt égésterű gázkészüléket (a kéménybe kötött cirkót, vízmelegítőt, bojlert, kazánt stb.) üzemeltet, és a kérelmező háztartásában az 1 főre jutó havi jövedelem legfeljebb 85.500 forint, egyedülálló esetén pedig 99.750 forint.

Lakásonként 1 db érzékelő igényelhető térítésmentesen a Józsefvárosi Önkormányzattól.

Az igénylésről és az ügyintézés folyamatáról itt olvashatja el a részleteket.

Kérdése van? Segítünk: szocialis@jozsefvaros.hu, +36 20/539-0533, +36 20/433 9100

Személyesen tenné fel kérdéseit? A Családtámogatási Iroda munkatársait keresse bizalommal:

Családtámogatási Iroda

1082 Budapest, Baross u. 66–68., bejárat a Német u. felől (akadálymentes bejárat a Baross utca felől) szocialis@jozsefvaros.hu +36 20/539-0533 +36 20/433 9100 +36 20/433 8899 +36 20/440 7209

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!