Milyen legyen a Harminckettesek tere? A döntés a józsefvárosiaké!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Harminckettesek tere

Hamarosan bemutatjuk a Harminckettesek terének új terveit, amely az elmúlt hónapok visszajelzései és a RÉV8 megfigyelései alapján készül el.

Addig pedig a kísérleti kialakítás tanulságai alapján naponta háromszor takarítunk, és növeljük a helyszíni ellenőrzést. Október végén visszaállítjuk az eredeti forgalmi rendet, illetve a tér eredeti kialakítását. A józsefvárosiak novemberben dönthetnek arról, hogy milyen Harminckettesek terét szeretnének a jövőben.

Miért fontos a Harminckettesek tere a kerületnek?

Harminckettesek tere vízióA Józsefvárosi Önkormányzat idén úgy döntött, hogy szeretné elkészíteni a Harminckettesek tere átalakításának terveit. Az utóbbi évtizedekben létrejöttek már biztonságos, zöld, élhető városrészek Józsefvárosban. Ilyen a Palotanegyed a Szabó Ervin tértől a Mikszáth téren át a Lőrinc pap térig. Ennek folytatása lesz a hamarosan megújuló Krúdy utca. De ilyen a Mátyás tér vagy a Corvin sétány is. Ebbe szeretnénk bekapcsolni a Harminckettesek terét is.

A kerület nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy összekösse ezeket a megújult köztereket, hogy Józsefváros központját egy összefüggően besétálható, modern, zöld és szerethető hellyé tegye, ahonnan nem akar mindenki gyorsan továbblépni, hanem ahová jó megérkezni.

Mindenkinek szüksége van egészséges, élhető, biztonságos környezetre. A közterületek átalakításával egy olyan Józsefvárost szeretnénk építeni, ahol ez megvalósul. Az autók uralta közterületek egészségtelenek, zajosak, tönkreteszik a környezetet, nem biztonságosak, és nem hagynak helyet más tevékenységeknek.

Miért volt fontos a tér kísérleti átalakítása?

Jelenleg is azon dolgozunk, hogy a belvárostól egészen a Corvin és a Magdolna negyedig kényelmes sétaútvonal vezessen. Már folyik a Horváth Mihály tér átalakítása, és hamarosan indul a Krúdy utcáé is. A következő lépés a Harminckettesek tere megújítása. Mivel nagy a feladat súlya, ezért nem lehet egyszerre megvalósítani: kis lépésekben kezdtük, egy átmeneti, kísérleti kialakítással, ahol ki tudtuk próbálni, hogyan működik a tér, ha az autók helyett az emberek kezdik el használni. Ezeket a tapasztalatokat használtuk fel a tervek elkészítésénél, amelyeknek a megvalósítása akár jövőre el is indulhat.

Mi történt az elmúlt három hónapban? Milyen visszajelzéseket kaptunk?

Júniusban egy olyan kísérletbe kezdtünk, amelynek során rengeteg dolog kiderült a térhasználattal kapcsolatban. A RÉV8 munkatársai két standolási alkalom alatt összesen 56 fővel beszéltek. Ezen kívül három héten át minden nap 1–1,5 órát voltak kint a téren, és feltérképezték, mi történik. Megfigyelték, hogy az új köztéri bútorokat folyamatosan használják az emberek, elsősorban a mozgatható székeket és a buszmegálló lócáit. A visszajelzések alapján sokan örültek a növényágyásoknak, ugyanakkor sokkal több zöldfelületre lenne igényük az embereknek.

A kísérleti átalakítás véleményezésének eredményei

Világosan kiderült az is, hogy az átalakított Harminckettesek terének megítélése alapvetően köztisztasági és közbiztonsági kérdésekkel, valamint a hajléktalanság kérdésével fonódott össze. Fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a problémákat a közterületi átalakítások nem tudják megoldani. A hajléktalanság  nagyon összetett szociális probléma, amit a Józsefvárosi Önkormányzat aktív lakás- és szociálpolitikával igyekszik enyhíteni, de egyedül biztosan nem tud megoldani. Nagyon erős állami szerepvállalásra lenne szükség, ami most teljesen hiányzik Magyarországon. Mivel a Józsefvárosi Önkormányzat a hajléktalanságot szociális és lakhatási problémának, a hajléktalan embereket pedig a súlyos lakhatási válság leginkább kiszolgáltatott áldozatainak tekinti, fontosnak tartjuk, hogy minél nagyobb empátiával forduljunk hajléktalan embertársaink felé. A közterületeket mindenkinek joga van használni, és szeretnénk is, ha lakhatási helyzetétől függetlenül minél több ember használná ezeket a területeket mindaddig, ameddig a jogszabályokat betartja, és viselkedésével másokat nem bánt vagy fenyeget.

Szeretnénk ha Józsefvárosban tovább folytatódnának az olyan sikeres városfejlesztési projektek, mint például a nagy népszerűségnek örvendő Déri Miksa utca megújítása. Ezért a tapasztalatok alapján már az elmúlt hetekben is intenzívebbé és gyakoribbá tettük a Harminckettesek tere takarítását és a következő hónapban megnöveljük a helyszíni ellenőrzést. Azt szeretnénk megmutatni, hogy ez a tér milyen élhető, ha odafigyelünk rá.

Milyen legyen a Harminckettesek tere? A döntés a józsefvárosiak kezében van!

Az önkormányzatnak fontos, hogy a józsefvárosiakkal közösen hozzuk meg a döntést arról, hogy milyen legyen a tér. A következő egy hónapban (2023 októbere) arra kérjük a tér használóit, hogy figyeljék meg, milyen változásokat tapasztalnak.

Próbálják ki velünk együtt a teret, nézzék nyitottan és befogadóan, hogy amikor majd véleményt kell mondani novemberben a tervekről, illetve a tér jövőjéről, akkor megalapozott döntést hozzanak.

A téren lévő házak lakóit személyesen is felkeressük majd, de online is elmondhatják a józsefvárosiak és az arra közlekedők a véleményüket az elmúlt hónapokról, illetve a tér addigra elkészülő koncepcióterveiről is.

Többek között arra fogjuk Önöket kérni, hogy döntsék el: a jövőben szeretnének-e autóforgalmat a téren, vagy inkább legyen több fa, illetve hogy milyen legyen a buszmegállóban várakozni. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján egy olyan teret tervezünk, amely szerintünk méltó a Harminckettesek teréhez, zöld és gyalogosbarát. Nekünk tetszik ez az irány, de a döntés a józsefvárosiaké!

Mi fog történni a következő 2 hónapban?

  • 2023. október vége – véget ér a kísérleti kialakítás
  • 2023. november – visszaáll a június előtti forgalmi rend
  • 2023. november közepétől december közepéig – a kísérleti kialakítás értékelése és az új tervek véleményezése
  • 2024. január – a Józsefvárosi Önkormányzat kiértékeli az eredményeket, és dönt a Harminckettesek terének jövőjéről

Pikó András polgármester és Rádai Dániel városfejlesztésér felelős alpolgármester elmondja, hogy milyen nagyobb léptékű városfejlesztés része a Harminckettesek tere:

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!