Nézze meg a Harminckettesek terének új látványterveit!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Nézze meg a Harminckettesek terének új látványterveit!

Elkészült a tér átalakításának koncepcióterve, amely szerint fák, évelőágyások és egy kényelmes buszmegálló teszi barátságosabbá a teret.

A tervet november közepétől véleményezhetik a lakók egy hónapon keresztül. Ahogy korábbi cikkünkben írtunk erről, Józsefváros központját szeretnénk egy összefüggően besétálható, modern, zöld és szerethető hellyé tenni.  Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy megújítsuk a Harminckettesek terét. A tervek ennek szellemében készültek el. Ha kérdése van a látványtervekkel kapcsolatban, írjon az info@rev8.hu címre.

A Józsefvárosi Önkormányzat az OpenSpace Kft.-t bízta meg a Harminckettesek tere megújításának tervezésével. A tervezők a tér kísérleti kialakításának tapasztalatait is felhasználták a koncepciótervek elkészítésénél. Az volt a fő cél, hogy egységes, szabad használatú tér jöjjön létre, amely a városlakókat szolgálja a zöldfelület növelésével, illetve a tér berendezésével.

Látványtervnyugatról

A koncepcióterv szerint a Harminckettesek terén egy fákból, árnyékolószerkezetekből, növénykazettákból, futtatószerkezetekből és ülőbútorokból létrehozott liget alakul ki. A tervezők célja az volt, hogy ne  csupán egy buszváró legyen a téren, hanem többféle lehetőség legyen a várakozásra. Az egyedileg tervezett, kör alakú építményekben az árnyékolás szerepét, ahol lehet, a fák és a növények veszik át. Különböző, kör alakú, várakozásra, pihenésre szolgáló építmények lesznek a téren, illetve a burkolaton is visszaköszönnek ezek a körök.

Az egyik egy futtatószerkezettel körbevett építmény, amelyre növényeket lehet felfuttatni, belül pedig támaszkodófelület biztosítja, hogy kellemes, árnyékos lugasban várhassák az emberek a buszt. A másik egy árnyékoló tető, amely alatt kör alakú padon lehet leülni. Kör alakú elemekben jelennek meg a téren elhelyezett fák is, néhány ezek közül burkolatban áll faverem ráccsal körbevéve, másokat paddal szegélyezett kiemelt növénykazetták vesznek körbe.

A terv annyi fát helyez el, amennyit a mélyben lévő közművek megengednek. Fák jelennek meg a tér mindkét oldalán, a szobor előtti térrészen és a Baross utca túloldalán is. A fák telepítésénél figyelünk arra, hogy a gyökérzetnek, ezáltal a teljes fának megfelelő élet körülményeket biztosítsunk.

A kísérleti kialakítás során kiderült, hogy az ott lakók nem szeretnének padokat a házuk elé, viszont a növényládának örültek. Ezért a terven a házak előtt évelőágyásokat alakítunk ki, és helyet hagyunk a vendéglátóhelyek teraszai számára is. Az évelő növényekkel beültetett ágyások fenntartása olcsóbb, hiszen nem kell minden szezonban új növényeket telepíteni. Tavasztól őszig mindig virágzik valami, az évszaknak megfelelően, ezzel a beporzók számára folyamatosan van élelem. Az elmúlt pár hónapban is látszott, hogy a sárga planténerek körül megjelentek a rovarok, ami jól jelzi, hogy milyen könnyen lehet növelni akár egy ilyen kis területen is a fajgazdagságot, azaz a biodiverzitást.

Látványtervkeletről

A terv fontos eleme, hogy a szervizutat megszüntetjük.  A Baross utca mindkét oldalán az útpályától a házfalakig egy síkba emelt, világos színű térkővel burkolt gyalogosfelületetet szeretnénk kialakítani.

Így összefüggő tér jön létre, és megszületik az eddig leginkább csak nevében létező Harminckettesek tere. Az új tér átláthatóvá és átjárhatóvá válik, ezzel pedig a Harminckettesek emlékmű is sokkal jobban érvényesül.

Felülnézet

Milyen legyen a Harminckettesek tere? A döntés a józsefvárosiak kezében van!

Az Önkormányzatnak fontos, hogy a józsefvárosiakkal közösen hozzuk meg a döntést arról, hogy milyen legyen a tér. Novemberben a téren lévő házak lakóit személyesen is felkeressük majd, de online is elmondhatják a józsefvárosiak és az arra közlekedők a véleményüket az elmúlt hónapokról, illetve a tér koncepcióterveiről is.

Többek között arra fogjuk Önöket kérni, hogy döntsék el: a jövőben szeretnének-e autóforgalmat a téren, vagy inkább legyen több fa, és legyen kényelmesebb a buszmegállóban várakozni. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján egy olyan teret terveztünk, amely szerintünk méltó a Harminckettesek teréhez, zöld és gyalogosbarát. Mi hiszünk ebben az irányban, de a döntés a józsefvárosiaké!

Mi fog történni a következő két hónapban?

  • 2023. október vége – véget ér a kísérleti kialakítás
  • 2023. november – visszaáll a június előtti forgalmi rend
  • 2023. november közepétől december közepéig – a kísérleti kialakítás értékelése és az új tervek véleményezése
  • 2024. január – a Józsefvárosi Önkormányzat kiértékeli az eredményeket, és dönt a Harminckettesek terének jövőjéről

További információ: http://rev8.hu/harminckettesektere/

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!