Elkészült az Alföldi utca Vay Ádám utcai csomópont

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elkészült az Alföldi utca Vay Ádám utcai csomópont

2023. december 1-jén visszaadjuk a forgalomnak a csomópontot, ahol 18 új fát telepítettünk valamint futtatófalakat és esőkertet is kialakítottunk. Fontos tudni, hogy a csomópontban új forgalmi rend lép életbe, kérjük figyeljék a helyszíni táblákat! December 8-án pedig egy kis ünnepséget is tartunk az új kereszteződésben, erről hamarosan elárulunk még részleteket, de addig is mindenki írja be a naptárába!

Az Alföldi utca Népszínház utca és Kun utca közötti szakasza eddig kétirányú volt, december 1-től viszont egyirányú lesz a Kun utca felé. A Kun utca Népszínház utca és Alföldi utca közötti szakasza eddig egyirányú volt az Alföldi utca felé, december 1-től ez megfordul, az utcaszakasz a Népszínház utca felé lesz egyirányú. Ezen a szakaszon várhatóan a december 4-i héten a JGK munkatársai kopórétegcserét végeznek, ami azt jelenti, hogy nagyjából 2 hétig lezárják az autóforgalom elől.

Miért lesz az Alföldi-Vay Ádám csomópont más, mint bármely más kereszteződés a városban?

Rengeteg új zöldfelület

Az átalakítás részeként a lehető legtöbb helyen feltörtük az aszfaltot és ökologikus évelőágyásokat alakítunk ki a helyükön. A tervezésnél az egyik fő szempont pont az volt, hogy olyan zöldfelületeket hozzunk létre, ahol sokféle növény van és ezek mindegyike évelő. Így mindig van olyan növény ami virágzik, másrészt növeljük a biodiverzitást.

Emellett 18 lombos fát is telepítettünk, ügyelve arra, hogy tápanyagokban gazdag talajban, megfelelő körülmények között nevelkedhessenek. A fák idővel árnyékot adnak majd, így a kereszteződés környéke sokkal hűvösebb lesz nyáron, mint most.

Esőkertek

A felújítás elején egyes helyeken nagy területen termelte ki a homokos talajt a kivitelező, hogy kialakíthassa az esőkertek rétegrendjét. Az esőkertek a természetes erdők működését utánozzák. A talajszerkezet kialakításával, illetve a növények kiválasztásával egy olyan zöldfelületet alakítunk ki, ahol a hirtelen lezúduló csapadék egésze nem a csatornarendszert terheli, hanem a növények helyben hasznosítják a vizet. Ugyanúgy, mint egy erdőben. A rengeteg növény párologtatásának köszönhetően a levegő páratartalma is nő, ami pedig hűti a környezetét, ez pedig nagyon jól jön egy meleg nyári napon.

Az új csomópont fákkal, növényekkel
Az új csomópont fákkal, növényekkel

Futtatófalak

Az Alföldi utca 2. sarokház oldalában már megjelentek azok az új futtatófalak, amelyek a homlokzatot fogják zöldíteni. A futónövények először a huzalokra fognak felkapaszkodni, de ha a ház lakói megkedvelik, később akár a homlokzat többi részét is zöldíthetik. A zöldfalak szintén hozzájárulnak a közterület hűtéséhez a nyári hónapokon, de még fontosabb, hogy a házfalak szigetelését is segítik: a nyáron a levelek nem engedik annyira felmelegedni a falakat, míg télen átengedik a napsugarakat, így természetes klímaszabályozókén is nűködnek.

Hasonló megoldást már alkalmaztak a 13. kerületi Csengery utcában, ahol már egészen nagyra nőttek a futónövények és a lakók is elkezdték kiegészíteni a saját virágaikkal az ültetőládákat.

Példa a futtatófalra

Lassított úttest

A csomóponton belül különböző eszközzel lassítjuk az itt áthaladó gépjármű forgalmat. A kanyarodó útpályán a gyalogos átkelőknél kockakő sávok épültek az utóbbi hetekben, ezek jelzik majd a gyalogosok elsőbbségét a Népszínház utcán.

Ha kérdése van a csomóponttal kapcsolatban, írjon az info@rev8.hu email címre. Ha pedig nem szeretne lemaradni az átadó ünnepség időpontjáról, és a pontos programról, iratkozzon fel a RÉV8 hírlevelére a https://rev8.hu/hirlevel/ oldalon.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!