A képviselő-testület változtatási tilalmat rendelt el  két józsefvárosi ingatlan területére

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Változtatási tilalom két józsefvárosi ingatlanra

A Pázmány Campus kapcsán kialakult helyzet miatt a Józsefvárosi Önkormányzat felülvizsgálta a Józsefváros területén várható beruházásokat.

Kerületünkben több olyan nagyberuházás is várható, vagy van folyamatban, amely védett vagy védendő építészeti örökségünket érinti.

  • A Heinrich Passage néven ismert, Üllői út- Mária utca- József körút- Pál utca által határolt tömbben ,a 36795 helyrajzi számú ingatlanon megvalósuló projekt
  • A Főtaxi épületeként ismert, Kerepesi út 13-15. szám alatti, több mint 100 éves épület helyére beruházást terveznek.  2023.11.22-én rozsdaövezeti akcióterületté- nyilvánítási kérelem érkezett az Önkormányzathoz az ingatlan kapcsán. A véleményezésre beérkezett dokumentáció olyan részleteket tartalmaz , mint a Főtaxi épületének elbontása, illetve az elhelyezendő rendeltetési egységek: 20 db iroda,11 db üzlet, 580 db lakás, melyek nem egyeznek az Önkormányzat által korábban elfogadott beépítési tanulmánytervvel

Az Étv.4/A.§(2) alapján a rozsdaövezeti akcióterületen megvalósítani kívánt beruházásra a kiemelt beruházások megvalósítására vonatkozó követelményeket kell alkalmazni. Ennek alapján a Kormány megállapíthat többek között a törvényben, miniszteri rendeletben, kormányrendeletben illetve helyi építési szabályzatban foglalt területrendezési, településrendezési, építési, telekalakítási követelményekhez képest eltérő szabályokat.

Mindkét fenti esetben indokolt a változtatási tilalom elrendelése annak érdekében, hogy ne engedje az Önkormányzat, hogy védett vagy védendő értékei megsemmisüljenek.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!