Sikeres első félévet zárt Józsefváros Gyerek- és Ifjúsági Részvételi Programja, a JóKer

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Sikeres félévet zárt a Jóker

2023-ban sok más mellett egy különösen fontos program is elindult Józsefvárosban: a kerület Gyerek- és Ifjúsági Részvételi Programja, a JóKer.

Sok helyütt zajlanak hasonló programok, de Józsefváros lesz az első, ahol ilyen sok intézményben, ilyen mélységig építik majd be a gyerekek és a fiatalok szempontjait a mindennapi működésbe.

Önmagában nagy elismerés, hogy az Európai Unió 156 pályázatból támogatta kilenc másik pályázattal együtt a JóKert. 

Az indulás óta eltelt néhány hónapban: 

– bőséges gyerekjogi foglalkozást szerveztünk a Kesztyűgyárban és a józsefvárosi iskolákban;

– több hazai és nemzetközi szakmai konferencián mutattuk be a programot;

– bevezettük, és amíg a jó idő lehetővé tette, rendszeresen megtartottuk a II. János Pál pápa téren a Tali a téren eseményeket, ahol a kerület szociális munkásai és a program önkéntesei játszottak rendszeresen együtt gyerekekkel, fiatalokkal. A program azóta nemzetközi elismerést is kapott: a jó gyakorlatok között mutathatjuk be a jövő év egyik legnagyobb nemzetközi konferenciáján Brüsszelben, és a legjobb gyakorlatok között szerepel az erre a célra is létrehozott európai portálon is;

– számos tréninget tartottunk a józsefvárosi intézményekben dolgozó munkatársaknak; 

– nagyobb rendezvényeket is szerveztünk: a programindító mellett a Kesztyűgyárban egy óriási interaktív térképpel ünnepeltük a gyerekjogok világnapját, gyerekekkel és fiatalokkal együtt terveztük tovább Józsefvárost. 

Januárban folytatódik a munka: egyebek mellett a józsefvárosi intézmények gyerek- és ifjúsági részvételi programjának tervezésével, emellett megújul Józsefváros honlapja is: külön a fiataloknak és a gyerekeknek szóló fülre kattintva lesznek elérhetőek a legfontosabb információk. 

2024 februárjától várjuk iskolai közösségi szolgálatra a középiskolás fiatalokat a FiDóban, a Tali a téren rendezvényein, a Kesztyűgyárban, a Közösségi Részvételi Irodában és a Józsefvárosi Önkormányzatban, a Józsefváros Újságnál a Józsefvárosi Múzeumban, ahol programszervezéstől a kommunikációs tartalmak készítésén át akár a múzeumpedagógiai foglalkozások tartásáig számítunk rájuk. 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!