A Százados negyed fejlesztéséről szóló igényfelmérés – összefoglaló

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Százados negyed fejlesztéséről szóló igényfelmérés - összefoglaló

A Józsefvárosi Önkormányzat a Százados negyed fejlesztési tervének kidolgozását, valamint konkrét beavatkozásainak előkészítését kezdte meg. Ennek része volt egy lakossági és egy a negyed többi szereplőjét (cégek, intézmények) megszólító kérdőív is. A kérdőívezés célja, hogy az Önkormányzat felmérje a helyben lakók és a helyi szereplők igényeit a negyeddel kapcsolatos kérdésekben. A véleményezés befejezéséig, azaz 2023. szeptember 15-ig közel 250 fő mondta el véleményét és 6 gazdasági szereplő is kitöltötte a kérdőívet.

Az azóta eltelt időben az Önkormányzat elvégezte a kérdőívek összesítését és a negyed igényfelmérésének kiértékelését. Az összesített eredmények elengedhetetlenek ahhoz, hogy a terület problémaira és felmerülő kérdéseire olyan válaszok születhessenek, amelyek a helyiek életminőségének javításához vezetnek.

Következő lépésként megkezdődik a terület helyzetfeltáró, helyzetelemző munkarésze, mely alapján elkészülhet a negyed helyzetének teljeskörű kiértékelése annak erősségeivel, gyengeségeivel, lehetőségeivel és kihívásaival.

A negyed tényleges állapotának értékelése után az önkormányzat meg tudja határozni a rövid és középtávú fejlesztési irányokat és az ezek elérését segítő eszközöket, mellyel párhuzamosan 2024 januárjában megkezdődik a tervezői beszerzési eljárás kiírása, majd 2024 márciusáig megtörténik pályázók közül a tervező kiválasztása. Ezután kezdődik meg a koncepciós vázlattervek megalkotása, melynek elkészülte várhatóan 2024 áprilisának közepére várható.

A vázlatterveket a Józsefvárosi Önkormányzat és a Tervezők több körben egyeztetik majd az illetékes hatóságokkal és szakemberekkel, majd a tervet 2024 májusának végéig társadalmi egyeztetésre fogjuk bocsátani. A lakossági véleményezés célja, hogy a tervezők minél több felhasználói szempontot megismerjenek, és annak segítségével a lehető legmegfelelőbb megoldást dolgozzák ki, továbbá, hogy az egyes szereplők megismerjék egymás véleményét, ezzel is segítve egymás megértését és a közös együttélést.

A lakossági véleményezés után a tervezők szükség szerint módosítják a terveket. A módosított terveket szintén véleményezheti majd a lakosság és a negyed szereplői. Ezek után 2024 második felében fogjuk elkészíteni az engedélyezési terveket és a beruházási terveket, majd elindítani a közbeszerzéseket, és végül kezdődhet el a megvalósítás.

Az Önkormányzat minden fontos lépésnél és mérföldkőnél tájékoztatni fogja a lakosságot, továbbá lehetőség lesz a vélemények, kérdések, javaslatok megfogalmazására is.

Az igényfelmérés során beérkezett lakossági vélemények összesítését itt lehet részletesen elolvasni >>>

Kapcsolódó dokumentumok
  1. Százados negyed fejlesztéséről szóló igényfelmérés - összefoglaló Utolsó frissítés: 2023. december 12.
    1 MB PDF dokumentum

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!