Véget ért a Magdolna-Orczy negyed városrehabilitációs program

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Véget ért a Magdolna-Orczy negyed városrehabilitációs program

2023. november 30-án befejeződött a MORCZY program, hivatalos nevén Magdolna-Orczy Negyed szociális városrehabilitációs program.

A VEKOP-6.2.1-15 „A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten” c. pályázati felhívás 2016 tavaszán került kiírásra. Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016-ban döntött arról, hogy pályázatot nyújt be a pályázati felhívásra 2 milliárd Ft támogatási igénnyel. A pályázatot 2017 októberében elfogadták, a benne szereplő teljes műszaki és szociális tartalommal együtt.

A kedvező döntést követően 2018 februárjában Támogatási szerződés megkötésére került sor, melynek nyomán elkezdődött a projektfejlesztés első 1 éves, előkészítő szakasza. A programok megvalósítása 2019 augusztusában kezdődött el, és 2023. november 30-ig tartott.

Az akcióterület fejlesztésének átfogó célja a társadalmi-fizikai-gazdasági leszakadás megállítása, a kedvezőtlen folyamatok visszafordítása. A fő cél olyan fizikai és szociális környezet megteremtése, ahol biztonságosak a közterületek és közösségi terek, a minőségi lakásállomány, valamint a komplex, különböző célcsoportok igényeit szolgáló programok lehetővé teszik a helyi lakosság integrációját és életminőségük javulását. 

A komplex városrehabilitációs program három alprogramból és 18 programelemből állt. 

A kijelölt akcióterületen a három nagy programelem került meghatározásra: 

  1. LP – Lakhatási Program
  2. FP – Foglalkoztatási és Gazdasági Program 
  3. KP – Közbiztonsági és közterületi Program 

A fejlesztési elképzelés, valamint a megvalósítandó célok kijelölése széleskörű partnerségi tevékenységen alapult. A projektgazda Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata konzorciumi partnerei:

  • Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (JKN),
  • Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK),
  • Moravcsik Alapítvány.

A projektmenedzsmentet a Rév8 Zrt. végezte, az épületek felújítási munkáit a JGK Zrt. bonyolította le. 

A program során többek között megújult a Diószegi utca 7. és a Kőris utca 4/b épület, 180 lakásban történt ablakcsere, a Dankó utca 34.  és Dankó utca 40. szám alatti épületek új hőszigetelést kaptak. Létrejött a Kőris utca 4/a üres telken egy közösségi kert, a Kálvária téren új sport- és játszóeszközöket telepítettek. 

A szociális, képzési és foglalkoztatási programokkal több ezer itt lakó embert sikerült elérni. A felzárkóztató és képzési programok révén javult az itt élők gazdasági aktivitása, a közösségi  programok segítették a társadalmi kohézió erősítését, és csökkentették a területi szegregáció mértékét. A két negyedben zajló társadalmi változások vizsgálatáról kérdőíves felmérés készült. 

Ha szeretne részletesebben olvasni a programról, töltse le összefoglalónkat innen: vekop_20231021_bemutato-pdf .

A program a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013-as projekt keretében került lebonyolításra.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!