Megjelent a józsefvárosi lakcím kisokos

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Megjelent a józsefvárosi lakcím kisokos

A lakcím kisokost innen lehet letölteni >>>

Józsefvárosban él? Jelentkezzen be oda, ahol lakik!

A lakcím nagyon sok olyan dolognak az alapja, ami ahhoz kell, hogy teljes értékű életet élhessünk. Józsefvárosban sok ember olyan helyen él (például albérletben), ahová nem engedik bejelentkezni. Ez törvényellenes.

Önnek joga van ahhoz, hogy lakcímet létesítsen ott, ahol lakik.

Ezzel az útmutatóval abban szeretne segíteni a Józsefvárosi Önkormányzat, hogy Józsefvárosban minden ember be tudjon oda jelentkezni, ahol valóban lakik. Így mindenki hozzáférhet az olyan fontos kerületi szolgáltatásokhoz, mint a háziorvos, az óvoda, a szociális ellátások vagy éppen a nemrég bevezetett józsefvárosi lakhatási támogatás.

Röviden a lakcímbejelentésről

Ha van szerződése: 

  1. Találja meg a megfelelő lakást
  2. Kössön bérleti szerződést a tulajdonossal
  3. Költözzön be a lakásba
  4. Menjen be a kormányhivatalba és vigye magával a szerződést
  5. Töltse ki a lakcímbejelentőlapot és mutassa be a szerződést
  6. Kész az lakcímkártyája!

Ha nincs szerződése:

  1. Találja meg a megfelelő lakást
  2. Költözzön be a lakásba
  3. Menjen be a kormányhivatalba és kérjen egy lakcímbejelentő lapot
  4. Töltse ki a lakcímbejelentőlapot és írassa alá a tulajdonossal
  5. Vigye be az aláírt lakcímbejelentő lapot a kormányhivatalba
  6. Kész az lakcímkártyája!

Kollégiumban, munkásszállón vagy hajléktalanszállón lakik? (lásd lejjebb)

1. Miért fontos, hogy mindenkinek legyen lakcíme?

Magyarországon mindenki csak akkor tudja az összes állampolgári jogát gyakorolni és az ügyeit intézni, ha van érvényes lakcíme. Ha Önnek nincs érvényes magyarországi lakcíme, akkor nehézségekbe ütközhet például amikor egészségügyi ellátást szeretne igénybe venni, mobiltelefont szeretne vásárolni vagy bankszámlát akar nyitni.

2. Miért fontos, hogy Önnek ott legyen a lakcíme, ahol lakik?

Nagyon sok fontos szolgáltatást a lakcíme alapján kaphat meg. Ez határozza meg például azt, hogy melyik háziorvosnak kötelező Önt ellátnia, hová írathatja a gyerekét óvodába, melyik önkormányzattól kérhet támogatást, és azt is, hogy hol és kire szavazhat.

3. Kötelező, hogy legyen Önnek lakcíme?

Igen. Lakóhelyet (állandó lakcímet) mindenkinek kötelező bejelenteni. Tartózkodási helyet (ideiglenes lakcímet) nem kötelező bejelenteni. Ha Ön egyik helyről a másikra költözik, akkor 3 munkanapon belül be kell jelenteni az új lakcímet.

4. Mi a különbség az állandó és az ideiglenes lakcím között?

Az állandó lakcímet hivatalosan lakóhelynek hívják. A törvény szerint a lakóhely annak a lakásnak vagy szállásnak a címe, amely alapján Ön az állammal hivatalosan kapcsolatot szeretne tartani. A lakóhely határozza meg azt is, hogy Ön hol és hogyan tudja gyakorolni bizonyos jogait és kötelezettségeit. Vagyis a lakóhely nem feltétlenül az a hely, ahol Ön lakik, hanem az a cím, ahol az állammal és egyéb szervezetekkel, személyekkel hivatalosan kapcsolatot szeretne tartani.

Az ideiglenes lakcímet hivatalosan tartózkodási helynek hívják. A törvény szerint a tartózkodási hely annak a lakásnak vagy szállásnak a címe, ahol Ön 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodik úgy, hogy közben nem akarja megváltoztatni az állandó lakcímét. Tartózkodási helyet csak akkor lehet bejelenteni, ha van állandó lakcíme.

5. Hol szavazhatok?

Az országgyűlési és az Európai Parlamenti választásokon csak a lakóhelye (állandó lakcíme) szerinti jelöltre szavazhat.

Ha Önnek egyszerre van érvényes lakóhelye és tartózkodási helye is a lakcímkártyáján, akkor az önkormányzati választáson a kettő közül bármelyik településen szavazhat a jelöltekre, de csak az egyik helyen! Ennek két feltétele van: 1) Ön a lakcímét 30 nappal azelőtt már bejelentette, hogy a köztársasági elnök kihirdette a választás napját és 2) a cím a választás napján is érvényes. Azt, hogy melyik helyen szeretne választani, előre el kell döntenie és ún. átjelentkezési kérelmet kell benyújtania még a választás előtt.

6. Hol és hogyan kell a lakcímet bejelenteni?

A lakcímmel kapcsolatos ügyeket az országban bármelyik kormányablakban el lehet intézni. Vagyis nem kell, hogy ott intézze a lakcímbejelentést, ahol lakik.

Józsefvárosban két helyen van kormányablak:

  • Kerepesi út 2–6. (a Keleti pályaudvarnál)
  • Baross utca 59.

Ezeken kívül is bármelyik szomszédos kerületbe vagy vidéki kormányablakba is mehet ügyet intézni.

7. Hogyan kell lakcímet bejelenteni saját tulajdonú lakásban?

A saját tulajdonú lakásába úgy tud bejelentkezni, ha kitölti a lakcímbejelentő lapot és csatolja a lakás tulajdoni lapját. A www.magyarorszag.hu oldalon online is bejelentkezhet, ha rendelkezik Ügyfélkapu hozzáféréssel.

8. Van Önnek joga ahhoz, hogy bejelentkezzen oda, ahol lakik?

Igen. Önnek joga van ahhoz, hogy ott legyen a lakcíme, ahol lakik.

Nagyon sok lakástulajdonos nem engedi, hogy az albérlő bejelentkezzen a lakásába. Ez törvénytelen! A Lakástörvény kimondja, hogy ha valaki szobát vagy lakást bérel, akkor kötelező írásban szerződést kötni. Ha pedig valakinek van aláírt szerződése, akkor joga van ahhoz, hogy azt a helyet lakcímként is bejelentse. Ahhoz, hogy valaki be tudjon jelenteni lakóhelyet vagy tartózkodási helyet, szükség van arra, hogy a lakás vagy szállás tulajdonosa/fenntartója ehhez hozzájáruljon. Arról, hogy hogyan lehet ezt a hozzájárulást bizonyítani, a következő részben írunk.

9. Mivel lehet bizonyítani, hogy a lakás tulajdonosa vagy a szállás fenntartója hozzájárult a lakcímbejelentéshez?

Ha Önnek van bérleti szerződése a lakáshoz vagy szálláshoz, ahol lakik, akkor nem kell, hogy a tulajdonos külön aláírja a lakcímbejelentő lapot is.

Fontos, hogy a bérleti szerződést csak akkor használhatja a lakcímbejelentéshez, ha azt Ön, a tulajdonos és két tanú is aláírta. Ha Önnek van ilyen szerződése, akkor elég ha bemegy a kormányablakba, kitölti a lakcímbejelentő lapot a helyszínen és bemutatja a szerződést. Ez alapján meg kell, hogy engedjék, hogy erre a lakcímre bejelentkezzen.

Azt, hogy állandó vagy ideiglenes lakcímet akar bejelenteni, az Ön döntése. Ha van érvényes bérleti szerződése, Önnek bármelyik lakcímhez joga van.

Ha nincs bérleti szerződése (mert pl. szívességből lakik ott), akkor a lakcímet csak úgy tudja bejelenteni, ha a tulajdonos aláírja a lakcímbejelentő lapot. A rózsaszín lakcímbejelentő lapot bármelyik kormányablakban kérhet ingyen. Ha a tulajdonos nem akar papírok aláírásával bajlódni, akkor az interneten keresztül is megadhatja a hozzájárulását a lakcím bejelentéséhez (ezt az Ügyfélkapun keresztül intézheti).

10. Mit tegyen, ha a tulajdonos nem akar szerződést kötni vagy nem akarja aláírni a lakcímbejelentő lapot?

Mondja el neki, hogy

  • ez törvénytelen. A Lakástörvény kimondja, hogy kötelező szerződést kötni, ha valaki kiadja a lakását.
  • ez mindenkinek jobb. A szerződést védi a tulajdonost és a bérlőt is. Mindkettőjüknek sokkal biztonságosabb, ha írásban rögzítik a jogaikat és kötelezettségeiket.
  • ha nem engedi Önnek, hogy ott legyen a lakcíme, ahol lakik, akkor nagyon sok hátrányt okoz Önnek.
  • neki semmilyen kára nem származik abból, ha Ön be van jelentve a lakásába. Oszlassa el a lakcímbejelentéssel kapcsolatos tévhiteket (lásd 16. pont).

11. Hogyan tud lakcímet bejelenteni, ha Ön önkormányzati bérlakásban lakik?

Ha Ön a Józsefvárosi Önkormányzattól bérel lakást, akkor kérjük, hogy a beköltözés után azonnal létesítsen hivatalosan is lakcímet abban a lakásban, ahol él. Ehhez vigye be a kitöltött lakcímbejelentő lapot és a friss bérleti szerződést a kormányablakba.

Ha a bérleti szerződés már régebbi, akkor a lakcímbejelentéshez 30 napnál nem régebben hitelesített bérleti szerződésre van szüksége. A szerződés hitelesítését a JGK Zrt. Lakásgazdálkodási irodáján kérheti.

Ha olyan személyt kíván bejelenteni a lakásba, aki a bérleti szerződésen nem szerepel, akkor kérjük, érdeklődjön a bejelentés módjáról a JGK Zrt-nél.

További információ:

JGK Zrt. Lakásgazdálkodási iroda

1084 Budapest, Őr utca 8.

+36/1 477-0830

lakasgazdalkodas@jgk.hu

12. Lehet Önnek lakcíme, ha a családja vagy a barátai fogadták be szívességből?

Igen. A lakcím nem függ attól, hogy valaki fizet-e a lakásért vagy szobáért, ahol él. Ha lakásba szívességből fogadták be, akkor töltse ki a lakcímbejelentő lapot, írassa alá a lakás tulajdonosával, és ezt vigye be a kormányablakba.

13. Lehet Önnek lakcíme, ha kollégiumban, munkásszállón vagy hajléktalanszállón lakik?

Igen. Kollégiumba és munkásszállóra is joga van bejelentkezni. Sőt, mivel ezeken a helyeken hosszabb

ideig lakik valaki, kötelező is legalább tartózkodási helyként bejelenteni ezt a címet. Az eljárás ugyanaz, mint egy sima albérletnél: be kell mutatni a kormányablakban a szállásadó aláírt lakcímbejelentő lapot.

Ha Ön hajléktalanszállón él és több mint 10 napig tartózkodik ott, akkor Önt oda a szálló fenntartójának kötelező bejelentenie.

14. Lehet Önnek lakcíme, ha nem lakásban él?

Igen. A lakcím nem egyenlő a lakással. A törvény szerint lakcímet olyan helyre is be lehet jelenteni, ami nem lakás, tehát akár egy üzlethelyiségbe is.

15. Lehet Önnek lakcíme, ha az utcán él?

Igen. Ha Ön közterületen él, akkor is joga van ahhoz, hogy lakcíme legyen. Ezt nevezik településszintű lakcímnek. Ebben az esetben nem egy lakás címe lesz az Ön lakcímkártyáján, hanem annak a településnek vagy kerületnek a címe, ahol Ön a leggyakrabban megfordul (pl. Budapest 08 lakcím nélküli). Ennek a lakcímnek a bejelentéséhez semmilyen igazolásra nincs szükség. Elegendő, ha Ön a kormányablakban nyilatkozik arról, hogy közterületen él. Ez a lakcím ugyanolyan állandó lakcímnek (lakóhelynek) számít, mint egy lakás címe, tehát Önt ugyanolyan jogok illetik meg, mint azt, akinek sima (utca és házszám típusú) lakcíme van.

16. Mi a két legnagyobb tévhit a lakcímbejelentéssel kapcsolatban?

A lakástulajdonosok általában két dolog miatt nem akarják bejelenteni az albérlőjüket vagy a szívességből befogadott embereket: 1) nem akarnak adót fizetni, és 2) félnek, hogy nem tudják kilakoltatni a lakót. Mindkettő alaptalan tévhit.

Adófizetés: Az, hogy valaki be van jelentve egy lakásba, nem jelenti azt, hogy a lakás tulajdonosának adót kell fizetni. Csak azért nem lehet a tulajdonost adófizetésre kötelezni, mert valaki be van jelentve a lakásába.

Kilakoltatás: A lakcím nem függ össze a lakás használatával. Attól, hogy valakinek egy lakásban van a lakcíme, még nincs joga ott élni. Akkor lesz joga a lakásban élni, ha a lakás tulajdonosa ezt megengedi neki, vagyis például szerződést kötnek, vagy szóban megállapodnak. Ha a tulajdonos ki akar lakoltatni egy lakót, akkor fel kell mondania a szerződést. Ha a lakó még ekkor sem költözik el, akkor a tulajdonos a kilakoltatást bírósági úton kell, hogy kezdeményezze és ez teljesen független attól, hogy az albérlőnek ott van-e a lakcíme vagy sem.

17. Hogyan szűnik meg a lakcím?

A tartózkodási hely 5 évente lejár, viszont az állandó lakcím (vagyis a lakóhely) magától soha nem szűnik meg.

Az Ön lakóhelye kétféle módon tud megszűnni:

1) ha új lakóhelyet jelent be (vagyis a régi lakóhelyét lecseréli egy újra),

2) ha a lakás tulajdonosa érvényteleníti az Ön lakcímét. Ezt az eljárást hívják fiktiválásnak (lakcímrendezés) és ehhez a lakás tulajdonosának bizonyítani kell, hogy Ön már nem lakik a lakásban. A fiktiválás azt jelenti, hogy Önnek nem lesz érvényes lakcíme a nyilvántartó rendszerben, így nem tud élni a lakcímhez kapcsolódó állampolgári jogaival.

18. Külföldi állampolgároknak is lehet lakcíme Magyarországon?

Az, hogy egy külföldi állampolgárnak lehet-e magyar lakcíme, attól függ, hogy milyen jogcímen tartózkodik Magyarországon.

A menekült, oltalmazott, bevándorolt és letelepedett státusszal rendelkező emberek ugyanolyan feltételekkel létesíthetnek magyar lakcímet, mint a magyar állampolgárok. Ugyanez vonatkozik az Európai Unióból származó emberekre, vagyis nekik is lehet magyar lakcímük.

Azok, akiknek menedékes, befogadott vagy hontalan a státuszuk, vagy akiknek tartózkodási engedélyük van, nem létesíthetnek lakcímet Magyarországon (nekik csak ún. szállásbejelentő lapjuk van).

19. Szavazhatnak a választásokon a külföldiek, ha van lakcímük?

Az országgyűlési választásokon csak azok a 18 év felettiek szavazhatnak, akik magyar állampolgárok, és van bejelentett lakóhelyük.

Az önkormányzati választáson a 18 év feletti menekült, bevándorolt vagy letelepedett státusszal rendelkező emberek és minden olyan, európai uniós állampolgár választhat, akinek van lakóhelye (állandó lakcíme) Magyarországon.

20. Milyen szolgáltatások járnak Önnek, ha nemcsak Józsefvárosban él, de itt is van a lakcíme?

Ha Józsefvárosban él, és józsefvárosi lakcíme van, akkor:

  • nagyon sokféle szociális támogatást igényelhet,
  • jár Önnek a kedvezményes lakossági parkolás,
  • járhat Önnek a kerületi lakhatási támogatás,
  • a város akár legjobb óvodáiba és bölcsődéibe járhatnak a gyerekei,
  • a Szent Kozma Egészségügyi Központban kaphat magas szintű egészségügyi ellátást,
  • kedvezményesen úszhat a Ludovika uszodában,
  • kedvezményes jegyet válthat a Turay Ida Színházba, ha elmúlt 65 éves,
  • jogosult lehet arra, hogy induljon a kerületi lakáspályázaton,
  • kérheti a kerületi lakásügynökség segítségét az albérletkereséshez,
  • kiválthatja a Józsefváros Kártyát és kedvezményeket kaphat kerületi boltokban,
  • ingyenes jogi tanácsot kaphat a Józsefvárosi Önkormányzat jogsegélyszolgálatán,
  • szavazhat a kerület polgármesterére és az önkormányzati képviselőkre.

Hol kaphat segítséget a lakcímbejelentéssel kapcsolatban?

VIII. Kerületi Kormányablakok:

Kerepesi út 2–6. (a Keleti pályaudvarnál)

Baross utca 59.

Telefon: 1818

Hol kaphat jogi segítséget, ha nem engedik bejelentkezni oda, ahol lakik?

  • Utcajogász Egyesület

Személyes ügyfélfogadás: minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren

Telefon: +36/20 282-3616

utcajogasz@gmail.com

utcajogasz.hu

  • Józsefvárosi Önkormányzat ingyenes jogsegélyszolgálat

Bejelentkezés emailen vagy telefonon:

ugyfelszolgalat@jozsefvaros.hu

+36/80 277-256 (ingyenes zöld szám)

+361/ 459-2100

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!