Mi a helyzet a Losonci téren? 

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Mi a helyzet a Losonci téren?

Decemberben büszkén ünnepeltük a felújítás végét a Térfoglaló eseményünkön, ahol fellépett a Superar gyermekkórus, együtt feldíszítettük a Losonci tér karácsonyfáját, és a Romano Glaszo koncertjén karácsonyi dalokat énekeltünk. Bár a tér felújítása hivatalosan befejeződött, néhány munkával az időjárás miatt tavaszig várni kell. A kellemetlenségekért elnézést kérünk, de dolgozunk azon, hogy minél hamarabb kijavítsuk a hibákat!.

A téren lévő vízáteresztő burkolat miért nem szilárdult meg?

Sok visszajelzést kaptunk a téren belüli zöldfelületek közötti szórt burkolatra, ami a csapadékos december végi időben sok helyen sarassá és egyenetlenné vált. A burkolat neve hivatalosan organikus kötésű stabilizált burkolat és többek között a Múzeumkertben, vagy az Orczy kertben is használták már a kerületben. A Losonci téren lévő burkolat színe olyan, mint az V. kerületi Bástya parkban található burkolat színe. Az alkalmazása során természetes alapú növényi adalékanyagot használnak, ami szárazon tömörítve  beton keménységűvé válik, mégis vízáteresztő lesz. Ez egy nagyon hasznos tulajdonsága, hiszen nyáron hűti a környezetét, és az elnyelt csapadék nem távozik feleslegesen a csatornába, ahol aztán a szennyvíztisztító telepen felesleges energia felhasználásával megtisztítják.

A probléma az volt, hogy decemberben elég sokat esett, az esős időben pedig nem szilárdult meg az anyag. A tavaszi, szárazabb időszakban a burkolatot a kivitelező fellazítja majd, és újratömöríti, így egy minőségi, szilárd felület jön létre, amit így ezután sokáig nem kell majd többször felújítani. Sajnos egy kivitelezés során felmerülhetnek ilyen, előre meg nem jósolható problémák, ezekre felkészülni nem minden esetben lehet.

A fiatal ágyásokat kezdetben mogyorófa kerítésekkel védjük!

Az ágyások köré kihelyezett vesszőkerítések a kezdeti időszakban a növények védelmét szolgálják. A kiskerítések rögzítése elsőre nem mindenhol sikerült, így a következő hetekben ezt a kivitelező megerősíti, és a ma még üres területek pár hónapon belül kizöldülnek. A Déri Miksa utcai tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-két év alatt kellőképpen megerősödnek a növények ahhoz, hogy a kerítéseket el lehessen bontani. Ugyanakkor a Muzsikus Cigányok parkja példája azt mutatja, hogy ahol a kezdeti időszakban nincsenek védve a növények, úgy könnyen áldozatul eshetnek a rátaposásnak, és nem tudnak megerősödni.

A berendezéseket is fejlesztjük!

A tér berendezésein is hamarosan elvégezzük még az utolsó simításokat. A kihelyezett beton ülőkék felülete most még nagyon durva, hamarosan színes burkolatokkal látjuk el őket, így biztonságosabbak és kényelmesebbek lesznek. Kaptunk olyan visszajelzéseket is, hogy nincs elég szemétgyűjtő a teresedések környékén, ezért hamarosan további 5 db kukát helyezünk ki, hogy csökkentsük a tér környékén a szemetelést. A nyár elején az árnyékoló ponyvák is megjelennek a kihelyezett oszlopokon és a rakéták között, hogy tompítsuk a nyári napsütést.

Mi várható még a Losonci téren?

A mostani projekt ezzel véget ér, de a későbbiekben szeretnénk még többet tenni azért, hogy a Losonci tér egységes, biztonságos, jó hangulatú közös tér legyen. Dolgozunk a közvilágítás fejlesztésén: tavasszal a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. a sétány mentén lévő elavult lámpatesteket erősebb, LED fényforrásokra cseréli, párhuzamosan pedig elkészültek az új terek világítás fejlesztési tervei is. Az ebben szereplő új kandeláberekhez tartozó védőcsöveket már beépítettük az új burkolatok alá, így az új lámpák megépítésekor nem kell majd újból felbontani a burkolatot. A terv nem csak a közterületek, de az oda vezető átjárók világításán is javítana, így egységes, jó minőségű világítást és biztonságérzetet adva az egész térnek.

Köszönjük türelmüket és együttműködésüket, a visszajelzéseket pedig ezután is várjuk az info@rev8.hu címen.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!