Józsefváros 2024-es lakásgazdálkodási terve

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Józsefváros 2024-es lakásgazdálkodási terve
  1. február 22-én a Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta a 2024-re vonatkozó lakásgazdálkodási tervet

Mik az előzmények?

A Józsefvárosi Önkormányzat 2020-ban fogadta el a Gazdasági Programját. Ez megfogalmazza, hogy a „lakásgazdálkodás megújításának alapvető célja a társadalmi diverzitás fenntartása, ugyanakkor az egyes kerületrészek közötti szakadék csökkentése. A kerület fejlesztését nem a szegények kiszorításával, hanem élethelyzetük javításával kell elérni, aminek egyik legfontosabb eszköze a lakáspolitika. Konkrét cél a lakott önkormányzati bérlakások számának szinten tartása vagy a lehetőségek függvényében kis mértékű növelése és emellett a műszaki állapot javítása, a komfort nélküli lakások arányának csökkentése. Minél többféle társadalmi csoportnak kíván az önkormányzat lakásbérlési lehetőséget nyújtani, kiterjesztve az igazságos pontrendszeren alapuló pályázás lehetőségét a minőségi cserére is.”

Az Önkormányzat a Vagyongazdálkodási Tervben fektette le lakásgazdálkodásának alapjait. A Terv alapján az Önkormányzat a lakásállomány minőségi átalakításán – tehát egyes elemek lebontásán/értékesítésén és a fennmaradó vagyonrészek ütemezett felújításán – keresztül biztosítja az önkormányzati bérlők életkörülményeinek javulását és az üresen álló lakások számának csökkenését. A tervezett bontásoknak tehát nem az a céljuk, hogy értékesítsük a megürülő telkeket, a logikánk ennek a fordítottja: a telkek értékesítése eszköz arra, hogy a bontandó házakban élők jobb lakásokhoz jussanak a kerületben, a felújítandó házakat és lakásokat pedig legyen miből felújítani.

Ennek az elképzelésnek a megvalósulását segíti elő a 2022-ben véglegesített Lakásrendelet. Az elfogadott lakásrendeletről itt olvashat bővebben. Ez a lakásrendelet írja elő, hogy minden évben lakásgazdálkodási terv készüljön, mely tartalmazza a lakások hasznosítására vonatkozó elképzeléseket, többek között a várható pályázatok ütemezését és típusát, a bontásra, elidegenítésre, bérbeadásra és új lakások létesítésére vonatkozó javaslatokat. Kitér a speciális célokra (pl. Családok Átmeneti Otthona és Lélek program kiléptető lakások, bérlőkijelölési joggal rendelkező lakások, krízislakások) igénybe vehető lakásokra.

A korábbi évek lakásgazdálkodási terveit itt találja.

Mit tartalmaz a 2024-es lakásgazdálkodási terv?

2024-ben 90 lakás felújítása a cél. Mintegy 46 lakást tervezünk meghirdetni 6 pályázati kiírás (lakáspályázat) keretében várhatóan márciusban, szeptemberben és decemberben. Az előző évhez hasonlóan idén is tervezünk meghirdetni felújított és felújítandó, valamint minőségi csere pályázatot is. 

Várhatóan 11 darab bérház részleges felújítása fog megtörténni 2024-ben, emellett újabb 6-10 bérház részletes felújítási terveit készíti el az Önkormányzat.

2024-ben befejeződik a 2023-ban elkezdett, de be nem fejeződött épületek kiürítése. Emellett a Diószegi utca 18-28. szám alatti épületek egységes fejlesztési koncepciója (DIÓ2030) válik prioritássá. Ennek megfelelően 2024-ben az épületkiürítések fókusza a Diószegi Sámuel utca 18. és 20. épületek kiürítése kell, hogy legyen, mely összesen 111 lakott lakást érint. A koncepció alapján először a Diószegi Sámuel utca 20-ban található 55 lakást kell kiüríteni, annak érdekében, hogy 2025 őszén kezdetét tudják venni ebben az épületben a kivitelezési munkálatok. A lehetőségeknek megfelelően a viszonylag kevés lakással bíró Diószegi utca 24-28. számú épületek kiürítését is szükséges 2024 során elkezdeni.

A teljes 2024-es lakásgazdálkodási tervet itt olvashatja el.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!