Ki volt Koltói Anna?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ki volt Koltói Anna?

Koltói Anna a szocialista nőmozgalom úttörője. Árván, nehéz körülmények között nőtt fel. Egész fiatalon a csepeli Weiss Manfréd gyárban dolgozott, ott került kapcsolatba a munkásmozgalommal.

A tanácsköztársaság bukása után elítélték, kétévi börtön után a nemzetközi munkásmozgalom tiltakozására kiengedték, de rendőri felügyelet alá helyezték.

Szabadulása után sem szakított a mozgalommal, a Szociáldemokrata Párt nőszervezőjeként folytatta. Alapító tagja, majd titkára volt a Vas- és Fémmunkás Szövetség nőszervező országos bizottságának. 

Szakszervezeti aktivistaként küzdött a munkásnők és munkásfeleségek jogaiért, a fizetett szabadság ügyéért, a munkásnők bér- és szociális problémáinak megoldásáért. Remek szónok volt, nőnapi ünnepségeken szólalt fel, szociáldemokrata nőkongresszusokon beszélt, emellett cikkeket írt a nők és a munkások védelme érdekében.

1944 őszén a nyilasok saját lakása előtt agyonlőtték, a Mária Terézia tér (ma Horváth Mihály tér) 16. szám alatt.

október 17-én, meggyilkolásának évfordulóján Józsefvárosban a Józsefvárosi Önkormányzat a Magdolna negyedben teret nevezett el róla: https://maps.app.goo.gl/RikdVBr9xJC2MhZL6


Felhasznált irodalom:

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!