Ki volt Lukács Margit?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ki volt Lukács Margit?

Lukács Margit színésznő évtizedeken keresztül a Vas utca 2/b. szám alatti házban élt. Kiváló hangja miatt szülei zenei pályára szánták, azonban ő a színészi hivatás mellett döntött, 1937-től a Nemzeti Színházban lépett fel.

Már kezdő színésznőként a klasszikus drámai hősnők megformálójának tartották, de modern tragédiák hősnőinek alakításában is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Kedvenc szerepe Az ember tragédiája Évája volt, amelyet ő játszott legtöbbször. 

Híres alt hangját színházi és versfelvételek, valamint szinkronszerepei egyaránt őrzik. Számos díjjal ismerték el: Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, 1989-től a Nemzeti Színház örökös tagja, 1997-től a Halhatatlanok Társulatának tagja. 

Lukács Margit játékát itt tekintheti meg egy felvételen: https://www.youtube.com/watch?v=-8bFK4iKxmc


Felhasznált irodalom: 

  • Az örök nő (összeáll.: Lakatosné Ircsik Teréz) In: Nemzeti (A Nemzeti Színház magazinja) 2. évfolyam 4. szám (2014/2015-ös évad)
  • Kerényi Ferenc: „A por hull csak belé, e föld szülötte…” (Lukács Margit emlékére) 
  • Lukács Margit (1914-2002) In: Színház (Kritikai és elméleti folyóirat) 35. évfolyam 4. szám (2002.) 
  • Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapja, Színházi Adattár

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!