Személyesen gratuláltunk a Balogh Paci 30+ alkotói támogatás nyerteseinek

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Gratulálunk A józsefvárosi 30+ művészeti alkotói támogatás Balogh Lajos emlékére nyertes pályázóinak

2023 év végén írta ki a Karácsony Sándor Közalapítvány a Józsefvárosért kuratóriuma a Józsefvárosi 30+ Művészeti Alkotói Támogatás Balogh Lajos emlékére elnevezésű pályázatot.

Balogh Lajos Paci elhunyt önkormányzati képviselő, roma aktivista és művész emlékére alapított ösztöndíjpályázatunkra ezúttal 30 év feletti alkotók jelentkezését vártuk.

A pályázat célja a roma kultúrát képviselő, azt megjelenítő alkotó- és előadó-művészeti tevékenységek támogatása 11 hónapon át.

A felhívásra összesen 29 pályázat érkezett, ebből 10 nyertest hirdetett a zsűri.

Mint írták: „Rendkívül színvonalas pályázatok érkeztek, a kuratórium számára nagyon nehéz volt a döntés. A kiválasztásnál fontos szempont volt a romaság és Józsefváros közötti kapcsolat megjelenése a benyújtott pályamunkákban.”

A pályázat nyerteseinek a H13 Kultpontban rendezett zártkörű eseményen köszöntőbeszédét követően személyesen gratulált Pikó András polgármester, majd Koscsóné Kolkopf Judit, a kuratórium elnöke, valamint Galyas Éva Klára, a Józsefvárosi Önkormányzat romaügyi referense nyújtotta át az okleveleket.

Az alkotói támogatást elnyert pályázók egyesével néhány percben összefoglalták a megjelenteknek a pályázati anyagukat és a jövőbeli terveiket.

Szívből gratulálunk mind a tíz nyertes pályázónak! Az alkotói támogatásban 11 hónapon keresztül részesülnek, 2024. február 1-től december 31-ig.

Az eseményen készült fotógalériánkat ITT tekinthetik meg.

A NYERTES PÁLYÁZÓK

Ayhan Gökhan drámaíró – dokumentumdráma megírása

Célja egy új, önéletrajzi ihletésű dokumentumdráma megírása. Személyes életén és a cigányság történetén keresztül ragadja meg a szenvedés, az egyedülállóság, a kiszolgáltatottság toposzát az írásában.

Beviz Dénes Mihály interdiszciplináris művész – audiovizuális program, összművészeti kiállítás

Video-art: traumafeldolgozás destrukciókon keresztül, audiovizuális elektronikus zenei koncert performansszal és interaktív installáció.

Boda-Novy Emília színházi író, rendező – háromszemélyes darab

Színházi ősbemutató, témája a koncepciós perekre épülő, valós eseményeken alapuló cigányüldözés. Ennek feldolgozása zenés előadással.

Bordás Róbert versmondó, színművész – vers-klip videó készítése

Roma és nem roma emberek közelítése audiovizuális formában, a vers-klip műfaj felhasználásával.

Csányi Dávid színész – zenés verses produkció

Megzenésített cigányversek magyar előadókkal, megzenésített magyar versek cigány előadókkal. Az irodalom és a versek népszerűsítése diák hallgatóknak.

Jónás Judit színművész, drámapedagógus – színházi produkció

Holokausztbűnnel küzdő családtag traumafeldolgozása, egy színházi produkció keretében.

Kalla Éva író – monodráma megalkotása

Kulturális antropológus hallgatók keresnek fel egy cigányasszonyt, hogy meséljen az életéről. 16 alkalommal keresik fel ugyanazt az asszonyt, aki minden alkalommal más szerepben jelenik meg.

Oláh Norbert festő – figurális festménysorozat

A támogatási időszakban egy figurális festménysorozatot mutat be, amely humorral, mély iróniával fejti ki a társadalmi igazságtalanságokat, a romákat érintő kérdéseket, és helyez fókuszba elnyomott társadalmi csoportokat. Központi kérdése a klímaváltozás, a technológiai szorongás, a kapitalizmus, a globalizáció, a mesterséges intelligencia és a közösségi média hatása a társadalomra. A képek sci-fi környezetbe helyezve abszurd formában mutatják meg gondolatait.

Pusztai Krisztián operatőr – filmrendezés

Irodalmi művek feldolgozása egyedi és művészi filmes eszközökkel, ikonikus józsefvárosi helyszíneken forgatva. A társadalmi elfogadás erősítése a cigány és nem cigány emberek közötti hasonlóságokra való rámutatással.

Szolnoki „Csanya” Zsolt festő – kiállítás

A támogatási időszak alatt célja a VIII. kerület belső régiójának hangulatát bemutató, absztrahált expresszív gesztusfestészeti modorban létrehozott képekből kiállítási anyag létrehozása, installációkkal kiegészítve, nem szokványos formában. Zajzeneeffektekkel, kortárs táncművész bevonásával.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!