Véleményezze a Lakásrendelet módosítását!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Véleményezze a Lakásrendelet módosítását!

A Józsefvárosi Önkormányzat a Lakásrendeletének módosítását tervezi. Ennek oka az, hogy egy április 2-án benyújtott törvényjavaslat alapján az önkormányzatnak több mint 200 háztartás számára szükséges új bérlakást biztosítani 2024. október 31-ig, amennyiben a törvényt elfogadják. A lakások felajánlásának gördülékenyebbé tétele érdekében, a Lakásrendelet módosítása szükséges. A Lakásrendelet módosítását 2024. május 8-ig véleményezhetik.

 

A rendelettervezet az alábbi módosításokat tartalmazza:

  • A 9.§-ban pontosításítanánk, hogy csak budapesti ingatlantulajdon- vagy haszonélvezeti jog lehet kizáró tényező a bérbeadás során – korábban a rendelet alapján nem lehetett bérleti szerződést kötni azzal, aki az ország bármely pontján található ingatlan tulajdonjogával vagy haszonélvezeti jogával rendelkezett.
  • A rendeletet egy új alcímmel (30/A-D.§) egészítenénk ki, ami az állam által kisajátított épületek kiürítésével kapcsolatos külön szabályokat rögzíti.
    • Ebben az alcímben bérlőnek minősül az a lakáshasználó is, akiknek már folyamatban van a jogviszony rendezése és akiknek a következő hónapokban fog lejárni a szerződése.
    • Egyszerűsített szabályok vonatkoznának az ezen alcím alá tartozó kiürítésekre. Ezek alapján a legtöbb esetben nem szükséges ingatlanforgalmi szakvélemény készítése, illetve a cserelakások kijelölése polgármesteri és nem bizottsági hatáskör lenne.
    • A javaslat rögzítené a pénzbeli térítést mértékét: itt nincs mérlegelési lehetősége a Bizottságnak.
      • A bérlemény forgalmi értékének 80%-ában lehetne meghatározni a határozatlan idejű szerződéssel rendelkezők pénzbeli térítését.
      • Az általános szabályozással ellentétben a javaslat alapján a határozott idejű szerződéssel rendelkező bérlők számára is lehetőség lenne pénzbeli térítés biztosítására, ezt az ingatlan forgalmi értékének 50%-a lenne a javaslat alapján.
    • Azon jogcímnélkülieket, akiknek még nem volt folyamatban a jogviszony rendezése 2024. május 3-át megelőzően, másik lakásban jogcímesítené az Önkormányzat, ez bizottsági hatáskör. Amennyiben a Bizottság nem határozatképes, akkor a Polgármester dönt erről.
  • A 36.§ alól kivételt képeznének az állami kisajátítással érintett ingatlanokban élők, rájuk nézve nem kötelező, hogy az Önkormányzat 5 cserelakást ajánljon fel.
  • A 67.§ (5) bekezdést kiegészítenénk egy átmeneti szabállyal, ami lehetőséget teremt arra, hogy határozatlan idejű szerződéssel rendelkező bérlők visszadhassák magasabb térítési összegért a lakásukat, ha az beköltözhető.

 

Véleményezze Ön is a Lakásrendelet módosítását!

Mettől meddig tart a véleményezés?

A véleményeket 2024. április 23-tól május 8-ig várjuk.

Hogyan mondhatja el véleményét?

  • Postai úton a 1083 Budapest, Baross utca 63-67. címre, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Jegyzőjének címezve küldheti el.
  • Megírhatja a jegyzo@jozsefvaros.hu elektronikus levelezési címre.

A rendelettervezetet a Képviselő-testület várhatóan a 2024. májusi ülésen tárgyalja.

A rendelettervezet szövege elolvasható a cikk végén, illetve ügyfélfogadási időben megtekinthető:

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati hirdetőtábláján (1145 Budapest, Baross utca 66-68.)

Az Ügyfélszolgálat (Baross u. 66-68.) nyitvatartási ideje:

hétfő: 8.00-18.00

kedd: 8.00-16.00

szerda: 8.00-16.30

csütörtök: 8.00-16.00

péntek: 8.00 – 13.30 (a Hivatal épülete zárva van, csak az Ügyfélszolgálat van nyitva.)

 

További információk:

Vagyongazdálkodási Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. III. em. 310-314. vagyongazdalkodas@jozsefvaros.hu +36 1/459-2567 +36 20/449-3332 (pénteki napokon!)
Kapcsolódó dokumentumok
  1. Hirdetmény Utolsó frissítés: 2024. április 24.
    193 KB PDF dokumentum

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!