Tájékoztatás a Józsefvárosi Önkormányzat tevékenységéről az önkormányzat épületeinek kisajátításáról szóló törvényjavaslat kapcsán

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Tájékoztatás a Józsefvárosi Önkormányzat tevékenységéről az önkormányzat épületeinek kisajátításáról szóló törvényjavaslat kapcsán

Egy 2024. április 2-i törvénytervezet alapján kiderült, hogy a magyar állam 10 épületet sajátítana ki a Diószegi utcában és a környékén. Ezeknek az épületeknek a helyén létesülne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző központja.

 

Mit tervez a Józsefvárosi Önkormányzat a Diószegi utcában?

A 2022-ben elfogadott vagyongazdálkodási tervben az Önkormányzat vállalta, hogy sok éves bizonytalanságot követően egységes fejlesztési koncepciót dolgoz ki a Diószegi utca 18-28. szám alatti épületekre. Ezt megtettük, tavaly szeptemberben elfogadtuk a DIÓ2030 koncepciót.

Az önkormányzat terve az, hogy a Diószegi utca 18-20. szám alatti házak összenyitásával egy nagyobb lakásokkal, több zöldfelülettel, akadálymentes kialakítással megújuló bérházában, korszerű és emberhez méltó lakhatási körülményeket biztosítson az önkormányzat bérlőinek. A koncepció részeként a Diószegi utca 24-28. házakat értékesítené az önkormányzat, az ezekre épülő új ingatlanok mellett pedig a telkek egy részén közparkot létesítene. A DIÓ2030 koncepció bár csak néhány házat érint, az egész környékről szól.

A koncepcióról az érintett házak lakóival állandó párbeszédben van az önkormányzat, fél év alatt 5 lakógyűlést tartottunk. Tavaly év végén döntött az önkormányzat úgy, hogy 2024-ben társadalmi egyeztetést folytat a koncepcióról. Ennek a párbeszédnek a részeként hirdettünk fórumot április 17-re, hogy a terveinket bemutassuk a környéken élőknek.

Azonban egy április 2-i törvénytervezet alapján kiderült, hogy a magyar állam 10 épületet sajátítana ki a környéken, többek között a DIÓ2030 koncepcióban érintetteket is.

 

Milyen törvényjavaslatot nyújtott be a kormány?

A törvénytervezet alapján az állam az alábbi önkormányzati épületeket akarja kisajátítani:

  • Diószegi utca 18-28. (a DIÓ2030 koncepció által érintett házak)
  • Sárkány utca 1.
  • Korányi utca 20. (itt jelenleg folyamatban lévő közbeszerzés folyik a tetőfelújítás tervezésére)
  • Dugonics utca 11. (itt lezárult közbeszerzés az elektromos hálózat cseréjére)
  • Sárkány utca 5. (hulladékudvar)
  • Dugonics utca 17-21. (iskola)

2024. október 31-ig kell felajánlania cserelakást az önkormányzatnak, amit 75 napon belül kell elfogadnia a bérlőnek. Amennyiben a bérlő nem fogadja el az önkormányzat által felajánlott józsefvárosi cserelakást, akkor az állam feladata, hogy cserelakást ajánljon fel a szerződéssel rendelkező bérlőknek. 

Ez azt jelenti, hogy több, mint 200 háztartás lakhatását kellene fél év alatt megoldania az önkormányzatnak. Az önkormányzatnak jelenleg nincs 200 felajánlható felújított cserelakása.

 

Milyen lépéseket tesz a Józsefvárosi Önkormányzat?

  • A Józsefvárosi Önkormányzat folyamatosan értelmezi a benyújtott törvényjavaslatot és azt, hogy pontosan milyen hatással lesz az elfogadása esetén a házakban lakó emberekre.
  • Az április 8-i héten Pikó András polgármester és a Vagyongazdálkodási Iroda munkatársai végig kopogtatták az érintett házakat, hogy annak lakóit tájékoztassák a benyújtott törvényjavaslat tartalmáról.
  • A korábban meghirdetett április 17-i fórumot az eredeti terveink szerint megtartjuk 18 órától a Stereo Művházban (Illés utca 36.). A fórumra meghívjuk a törvényjavaslat benyújtóit (Semjén Zsolt és Csák János), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát és az érintett országgyűlési képviselőket is. A fórumon megismerheti, hogy milyen lépéseket tervez az önkormányzat és elmondhatja véleményét.
  • Amennyiben a törvényjavaslatot elfogadják, a Józsefvárosi Önkormányzat újabb tájékoztató fórumot tart, hogy bemutassa annak tartalmát.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!