Átfogó tájékoztatást kaptak a DIÓ2030 koncepcióban érintett házak lakói

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Átfogó tájékoztatást kaptak a DIÓ2030 koncepcióban érintett házak lakói

A józsefvárosi képviselő-testület 2023. szeptember 21-én fogadta el a Diószegi utca 18-28. szám alatti épületek fejlesztési koncepcióját, a DIÓ2030-a. A koncepcióról részletesebben itt olvashat.

Mit tartalmaz a koncepció?

A DIÓ2030 koncepció rögzíti, hogy az Önkormányzat fel akarja újítani a Diószegi utca 18-20. szám alatti épületeket. Ezekben az épületekben klíma- és társadalmi fenntarthatóság szempontjából is kiemelkedő mintaprojekt kerül megvalósításra. A felújítás során a két épület összenyílik, új lépcsőház, lift, tetőszerkezet, zöld udvar jön létre számos európai szinten is innovatív energiahatékonysági és zöldfelület fejlesztési megoldást integrálva.  A felújítás által megszűnik a házak nyomasztó zsúfoltsága, zöldfelületei jelentősen nőnek, akadálymentesek lesznek és kihasználatlan helyiségei is új funkciót kapnak. A két épületben összesen mintegy 110-120 modern, nagyobb alapterületű lakás jön létre, melyekben továbbra is önkormányzati bérlakások lesznek.

A Diószegi utca 22. szám alatti épületet koncepciótervvel együtt, az épület utcafronti részének megőrzésével javasolja értékesíteni. Ez azt jelenti, hogy a beruházó csak az Önkormányzat által meghatározott elképzelésnek megfelelő épületet hozhat létre a telken.

A koncepció része a Diószegi 24-26-28. szám alatti épületek bontása és a telkek értékesítése. A koncepció előírja, hogy az így magántulajdonba kerülő telkek esetén az építési szabályzatot módosítani kell annak érdekében, hogy az újonnan épülő épületek mellett új közterület, sétány és park is létesüljön ezeken a telkeken.

Milyen tájékoztatást kaptak erről az érintett házakban lakók? 

2023 szeptemberében és októberében, a képviselő-testületi döntést követően a Diószegi utca 18-28. szám alatti épületek lakói elsőként tájékoztató levelet kaptak, majd minden épületben lakógyűléseken vehettek részt.

Március 28-án a házak lakóinak összevont fórumot tartott a Közösségi Részvételi Iroda a Diószegi u. 18 udvarán, Pikó András polgármester, a Kerületgazdálkodási Ügyosztály vezetőjének és illetékes munkatársainak részvételével. Ezen az alkalmon ismét átfogó tájékoztatást kaptak az önkormányzat terveiről és a felújított cserelakásokba költözések menetéről.

A lakók az elhangzottakról a helyszínen tájékoztató kiadványt is kézhez kaptak, amely itt olvasható

Az önkormányzat célja, hogy minden jelenlegi bérlő felújított cserelakásba költözzön és lehetőség szerint a jogcím nélküli lakáshasználók helyzete is rendeződjön. Az átköltözések bonyolítását a JGK Lakásgazdálkodási Irodájának munkatársai végzik. 

A lakók eltérő ütemben lesznek átköltöztetve, az első kapcsolatfelvétel tervezett időpontjai:

  • Diószegi u. 18: 2024 második félév
  • Diószegi u. 20: 2024 első félév
  • Diószegi u. 22: 2026 első félév
  • Diószegi u. 24-28: 2024 második félév

Fontos tudni, hogy egy bérház kiürítése, minden lakó esetén a jogviszony ellenőrzése és lehetőség szerinti rendezése, a lakó számára megfelelő cserelakás megtalálása és felújítása hosszú időt igénylő feladat, ezért a költözés menete a kapcsolatfelvételtől számítva 1,5 évig is tarthat.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önkormányzat munkatársai nem járják a házakat és nem kopogtatnak a kiürítések kapcsán! 

A lakókkal a  kapcsolatfelvétel emailen és telefonon történik. Kérjük, hogy amennyiben ilyen témában szeretnének Önökkel személyesen kapcsolatba lépni a házakban, minden esetben győzödjenek meg róla, hogy valóban az önkormányzat, vagy a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ munkatársával beszélnek.

Amennyiben a folyamat során a tájékoztató kiadvány tartalmával ellentétes információt kapnak, vagy az eljárással kapcsolatban panasszal szeretnének élni, kérjük keressék a Józsefvárosi Önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodáját:

Vagyongazdálkodási Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. III. em. 310-314. vagyongazdalkodas@jozsefvaros.hu +36 1/459-2567 +36 20/449-3332 (pénteki napokon!)

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!