A roma ellenállás napja – Megemlékezés Józsefvárosban

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Május 16. Roma ellenállás napja Megemlékezés Józsefvárosban

1944. május 16-án az Auschwitz-Birkenau családi cigánytáborban lakók példátlan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor a parancsot megtagadva fellázadtak, és botokból, vascsövekből, deszkákból tákolt fegyverekkel próbálták megvédeni magukat azokkal a náci katonákkal szemben, akik gázkamrába akarták terelni őket.

A nácik annyira megdöbbentek a parancs megtagadásán, hogy aznap egyetlen cigányt sem öltek meg.

Ezen a napon fejet hajtunk azok előtt a bátor nők, férfiak és gyerekek előtt, akik a teljes reménytelenségben is voltak annyira bátrak, hogy szembeszálljanak az elnyomással, és fellázadjanak gyilkosaik ellen.

Példátlan tettük üzenete a bátorság és az összefogás fontossága.

Ezen a napon Józsefváros több pontján is kültéri installációkkal emlékezünk meg a roma ellenállás napjáról.

Az installációkat a

  • Corvin sétányon,
  • a Mátyás téren,
  • a II. János Pál pápa tér és a Népszínház utca sarkán,
  • a Kálvária téren,
  • a Gutenberg téren,
  • a Teleki téren és a
  • Mikszáth Kálmán téren

lehet megtekinteni.

Független Színház Magyarország

Ehhez kapcsolódóan a Mikszáth téren 17.00 órától a Független Színház performanszát tekinthetik meg az érdeklődők. A színház színészei Farkas Ramóna, Fenyvesi Krisztina és Csányi Dávid elevenítik meg európai roma drámák részletein keresztül a népirtás borzalmait, és engednek betekintést abba, hogy a roma emberek hogyan próbáltak eltérő módon ellenállni annak, hogy népük megsemmisüljön.

H13 Kultpont, filmvetítés iskolásoknak

A H13 Kultpontban zártkörű filmvetítéssel emlékezünk. A vetítésen józsefvárosi általános iskolások nézhetik meg a Darinka című játékfilmet. A gyerekek a filmen keresztül nyerhetnek betekintést, hogy mit éltek meg azok a romák, akiket elhurcoltak.

A vetítés után beszélgetés keretein belül lesz lehetőségük kérdéseket feltenni. A feldolgozó beszélgetésen Kalla Éva, a film forgatókönyvírója és Joka Daróczi János, a TEF Főigazgatója és a film producere vesz részt.

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!