Óvodapedagógusokkal jártuk be a Szenes Iván téri madárbarát tanösvényt

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Óvodapedagógusokkal jártuk be a Szenes Iván téri madárbarát tanösvényt

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa, Sarlós Dávid mutatta be a Szenes Iván téri tanösvényen kiállított madárvédelmi eszközöket józsefvárosi óvodapedagógusoknak egy szervezett ismeretterjesztő sétán.

A cél, hogy az óvodapedagógusok hasonló alkalmakat tudjanak szervezni a gyerekeknek, és minél több ismeret álljon kisebbek és nagyobbak rendelkezésére, hogy hogyan tudjuk a helyi élővilágot támogatni, védeni, mivel és hogyan segíthetjük a helyi madarakat, és mi az, amit jó szándékkal se tegyünk. A vezetett sétát követően rengeteg jó kérdés és hasznos válasz hangzott el.

Köszönjük az MME támogatását!

A Madárbarát Józsefváros program a 2023-as részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete volt.

JAVASOLT MADÁRVÉDELMI ESZKÖZÖK ÉS MÓDSZEREK ÓVODÁKNAK

Odútípusok

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken, vagy már teljesen el is tűnt.

Ezeknek a madaraknak a megtelepedését tudjuk elősegíteni házunk, kertünk környezetében a számukra megfelelő odútípusok kihelyezésével. A természetes és mesterséges odúk nemcsak a költési időszakban fontosak a madarak életében, ősszel és télen sok faj éjszakázásra használja ezeket.

  • Az óvodaudvar méretétől függően 1-2 db „B” típusú odú kihelyezése fákra, lehetőleg úgy, hogy a csoportszobák ablakaiból is rájuk lehessen látni. Ez a típus a legszélesebb körben használt mesterséges odútípus. (A cinegék territoriális viselkedésűek, azaz őrzik a fészkelőhely környékét, ezért ennél több odú kihelyezésének nincs értelme, mert elzavarják fajtársaikat.) Megtelepülő fajok: széncinege, kék cinege, barátcinege, mezei veréb. A kerek bejárónyílás átmérője 32 mm.
  • 1-2 db „D” típusú odú kihelyezése fákra, lehetőleg úgy, hogy a csoportszobák ablakaiból is rájuk lehessen látni. Megtelepülő faj: seregély. Az odú mérete nagyobb, mint a „B” típusú odúé, a kerek bejárónyílás átmérője 50 mm.
  • „C” típusú odú (elöl félig nyitott) kihelyezése az eresz alá, a terasz és a tornác tetejéhez. Megtelepedő fajok: házi rozsdafarkú, barázdabillegető.

Fontos, hogy a „B” és „D” típusú odúk fedele nyitható és zárható is legyen, hogy a költési szezon végén (ősszel) az elhasznált fészekanyagot ki tudjuk dobni belőle, ez az élősködők eltávolítása miatt szükséges tennivaló. A zárható fedél pedig a ragadozók elleni védelmet szolgálja. 

Egyéb eszközök: denevérodú, békamenedék, rovarhotel, fecske műfészkek és fecskepelenka, süntanya, veréblakótelep.

ETETÉS

A madarak számára az ősz és a tél a költést követő nyugalmi időszak. Számos madarunk elvonul, más fajok viszont itthon maradnak, vagy hozzánk érkeznek telelni. Ilyenkor a legfontosabb feladatunk a hó és tartós hideg megérkezésével az etetés megkezdése, és az egész éves itatás folytatása.

Fontos: ha elkezdtük, akkor folytassuk is a madarak etetését. Az első fagyoktól az utolsó tavaszi fagyokig, kb. novembertől február végéi ajánlott (tovább ne).

Főként fekete napraforgómagot helyezzünk ki. Kiegészítésként lehet apró magvakból álló keveréket is adni a pintyféléknek, vagy sózatlan, natúr szalonnát, faggyút, madárkalácsot. Figyelem: kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt NE ADJUNK a madaraknak.

Téli madáretetéshez elsősorban az ablakból is megfigyelhető, az ablak elé lógatható cinkegolyó, ablaketető, dúcetető, 1-1,5 méter magasra biztonságosan rögzíthető etetőtálca javasolt.

ITATÁS

A talajon kialakított kerti itató vagy kerti tó segítségével, csobogóval, 1–1,5 méter magasra (pl. tuskóra helyezett) biztonságosan rögzíthető, maximum néhány centi mély itatótálcával, melyben a kisebb termetű madarak szívesen fürdenek is.

Fontos: az itatóban mindig legyen friss víz, a leghidegebb hónapokban is. Télen naponta egyszer a jég eltávolítása után langyos csapvízzel töltsük fel az itatót.

További hasznos információk olvashatók az MME oldalán.

A részvételi költségvetés nyertes ötletek megvalósulását itt lehet követni.

Kérdése van?

Városüzemeltetési és Zöldprogram Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. III. em. 307. varosuzemeltetes@jozsefvaros.hu +36 1/459-2567 + 36 20/449-3332 (pénteki napokon!)

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!