TEATROM ’24 JÓZSEFVÁROSI NAP

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

TEATROM ’24 JÓZSEFVÁROSI NAP

Október 12. szombat

  • Kesztyűgyár (Mátyás tér 15.)
    • 13:00: Művészeti műhelyek gyerekeknek
    • 14:00: Szécsi Magda: Csörgőkezű, vödörjáró, dobhasú – mese zenével a Cinka Panna cigány színház előadása
    • 15:00: Made in Gypystan! (A Borsod megyei települések Ki mit tud? győzteseinek bemutatkozója)
  • Dankó Udvar (Dankó u. 18.)
    • 16:00: Marianna Mehr élete – az RS9 színház előadása, rendezte: Lábán Katalin
  • Kálvária tér
    • 18:00: Hamu – a frankfurti Antagon Theater AKTion előadása 

A TeatRom roma összművészeti fesztivál, amely ötödik éve Borsod megye különböző kistelepülésein kerül megrendezésre. A fesztivál célja, hogy a legkisebb közösségekhez is elvigyen ritkán hozzáférhető színházi eseményeket, bemutassa a roma kultúra gazdagságát és sokszínűségét, valamint bátorítsa és támogassa a helyi közösségek amatőr művészeti kezdeményezéseit. A programok között színházi előadások, zenei események, kézműves foglalkozások és filmvetítések is szerepelnek.

A kezdeményezés történetében először, a Józsefvárosi Önkormányzat jóvoltából, október 12-én Budapesten is bemutatkozik fesztivál. A Kesztyűgyárban, a Dankó udvarban és a Kálvária téren lesznek különböző korosztályoknak, illetve az egész családnak szóló színházi programok. A Mátyás téren 14 órától Szécsi Magda: Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú – című zenés mesejátékát láthatják az arra járók, a Cinka Panna Cigányszínház előadásában.

A TeatRom ideje alatt a különböző településeken nemcsak a professzionális művészek mutatkoznak be a közönségnek, de a helyi művészeti kezdeményezések is megmutatják magukat, egy egy Ki mit tud? keretében, a településgyőztesek pedig együtt érkeznek a programmal Budapestre, és 15 órától ők is bemutatkoznak a Mátyás téren.

16 órától a Dankó udvarban az RS9 Színház mutatja be Mariella Mehr életét feldolgozó megrázó előadását. Mariella Mehr Svájcban élt jenis írónő volt, akinek művei az elnyomott kisebbségek és kívülállók helyzetét tárják fel. A jenisek, akiket a cigány nép harmadik legnagyobb európában élő törzseként tartanak számon, biológiai népirtás áldozataivá váltak Svájcban. Ez a tragédia 1926-ban kezdődött és csak 1975-ben ért véget. Az előadás címszereplője Rácz Magdi, Mehr művét színpadra alkalmazta és rendezte Lábán Katalin.

A Kálvária téren 18 órától igazán különleges utcaszínházi látványosságra kerül sor. A Frankfurti Antagon Theater Aktion évek óta vesz részt különböző partnerprogramokban a fesztiválszervező Utca-SzAK Utcaszínházi Alkotóközösséggel, egy kisebb előadásukkal két évvel ezelőtt már bemutatkoztak Gagybátorban és Alsóvadászon. Most a társulat régi terve valósul meg azzal, hogy az Ashes című előadásukkal és a teljes társulattal 10 napot töltenek a borsodi települések közösségeivel.

Az ASHES látványos szabadtéri színházi élmény élő zenével, tánccal, kórussal, gólyalábazással és óriásbábokkal. A műsorban 16 előadóművész és zenész lép fel. Az előadás zenei palettája a népdaloktól a modern hangzású atmoszférazenékig terjed, a hangszerek a világ minden tájáról származó autentikus hangszerek és újrahasznosított tárgyak. 

Az ASHES egy fontos üzenetet közvetít: a világunk változik, a jövő bizonytalan és egyre inkább ráébredünk, hogy a régi, “nagyobb, jobb, gyorsabb” életmód már nem működik. A klímaváltozás és a háborúk valósága arra késztet minket, hogy újragondoljuk, mi igazán fontos az életben. A darab azt kérdezi: amikor minden hamuvá válik, mi marad meg a kultúránkból? Minden vég egy új kezdetet hoz. Vajon melyik Főnixmadár fog feltámadni a hamvainkból? Az ASHES arra ösztönöz, hogy nézzünk vissza a múltunkra, és találjuk meg azokat a kulturális értékeket, amelyek összekötnek minket. Milyen elfeledett dalok, táncok vagy rituálék segíthetnek újraépíteni a közösségeinket és hidakat építeni a különböző kultúrák között?

Biztosak vagyunk abban, hogy a Kálvária téri programok nemcsak a környék lakóinak, hanem a budapesti közönség számára is a hétvége legvonzóbb eseményei lehetnek!

Szeretettel várunk mindenkit!

Az esemény nyilvános, amelyen kép- és hangfelvételek készülhetnek. Adatkezelési tájékoztatónk itt található: https://jozsefvaros.hu/adatvedelem/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!