A Jövő vásznai: kiállításmegnyitó a Polgármesteri Hivatalban

event_available Utolsó frissítés:

Pikó András polgármester beszéde a A Jövő vásznai című kiállítás megnyitóján szeptember 2-án.

A Jövő vásznai című kiállítás 2021. szeptember 2-án nyílt meg a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban: https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/esemenyek/2021/08/a-jovo-vasznai-kiallitas-a-jozsefvarosi-onkormanyzat-polgarmesteri-hivatalaban/ Alább olvashatják Pikó András polgármester beszédét a megnyitón.

Köszöntök mindenkit, aki itt van, és megtekinti velünk ezt a rendhagyó kiállítást, amelyet a She 4 She Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság szervez menekültek és bevándorlók alkotásaiból. Büszke vagyok arra, hogy ezek a képek október 15-ig itt, a józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban lesznek láthatóak.

Fontos, üzenet értékű története van annak, hogy ezek a képek végül ide kerültek, a hivatalunk folyosóira. Először azt terveztük, hogy az alkotások kerüljenek ki a kerületszerte megtalálható hirdető tábláinkra, azért, hogy minél több józsefvárosi láthassa őket és ismerhesse meg az alkotók történeteit. A mi politikánk azonban az, hogy nem lehet más valóság odakint, az emberek között, mint idebent a hivatalunkban és ami itt valóság, vagy valósággá szeretnénk tenni, annak ki kell sugároznia a hivatalon kívül Józsefvárosba. Nincs más politika és külön értékrend, egy kívülre, egy meg ide az önkormányzatba – ezért nagyon fontos, hogy ezek az alkotások itt, a helyi közhatalom épületében is láthatóak legyenek.

 

Ezekből a képekből talán megérthető, hogy a világ nem írható le a „migránsok és célországok”, a „mi és ők” fogalompárjaival, hanem mindenhol emberek élnek, és vannak olyan helyzetek, amikor az embernek nincs maradása a hazájában - menekülnie kell. Most, amikor a híradásokban nap mint nap láthatjuk a tálibok által visszafoglalt Afganisztán képeit, talán még aktuálisabb és fontosabb ez a tárlat.

Remélem, hogy a kiállítással az önkormányzat dolgozóit, Józsefváros érdeklődő lakosait és a kiállítás más látogatóit közelebb tudjuk hozni a menekültek és a bevándorlók tapasztalataihoz, és ahhoz az emberséget, befogadást képviselő eszmeiséghez, amit mi itt vallunk, és ami hitem szerint Józsefváros egészét is jellemzi.

A kiállítást tárlatvezetések alkalmával lehet megtekinteni. Részletek és regisztráció: https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/esemenyek/2021/08/a-jovo-vasznai-kiallitas-a-jozsefvarosi-onkormanyzat-polgarmesteri-hivatalaban/

Fotók: Józsefváros újság, Nagy Dániel

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!