Virrasztás a Roma Holokauszt Napján

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Virrasztás a Roma Holokauszt Napján

Időpont: 2022. augusztus 2. kedd 20:30

Helyszín: Teleki tér

A roma holokauszt (romani nyelven porajmos) emléknapján a 2. világháborúban a koncentrációs táborokban megkínzott és elpusztított roma áldozatokra emlékezik a világ. A romák között végzett etnikai tisztogatások az 1935-ös nürnbergi törvényektől datálhatóak, onnantók kezdve ezek a törvények a zsidóság mellett a romákra is érvényesek lettek.

A romákat az Auschwitz-Birkenau-i “cigánytáborban” tartották fogva, amit 1944. május 16-án terveztek felszámolni, de a romák ellenálltak. Azóta május 16. a Roma Ellenállás Napja. Ezek után végül augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka számolták fel az SS-katonák a tábort, 3-4 ezer romát gyilkolva meg. Tavaly a Teleki téren a cigány zászló formáját ültettük ki virágokból. Idén ugyanitt esti virrasztással egybekötött megemlékezésünkre várunk mindenkit.

  • Program:
    – Cigány himnusz a tavaly virágból ültetett roma zászlónál, énekel: Balogh Attila, Balogh Balázs és Balogh Lili, gitáron kísér: Puporka Elemér (Dromara Együttes)
    – Pikó András polgármester beszéde
    – Megsemmisítésre ítélve, előadja: Berki Csilla, Bogdán Attila, Horváth Norbert, Puporka Elemér effektjeivel
    – Szentem, előadja Fullajtár Andrea színész
    – Auschwitz Ballada, előadja Gulyás Zsuzsi (Dromara Együttes), gitáron kísér Puporka Elemér (Dromara Együttes)
    – Darinka című film levetítése

Emlékezzünk együtt!

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!