Beszélgessünk a Részvételi Költségvetésről! – szakmai konferencia

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Beszélgessünk a Részvételi Költségvetésről! – szakmai konferencia

2022. november 18-án, 10 és 19 óra között várunk mindenkit a K-Monitor és a Közösségi Részvételi Iroda közös konferenciájára, melynek témája az önkormányzati szintű részvételi költségvetés tapasztalatai és lehetséges fejlődési irányai Magyarországon, különös tekintettel a bevonás erősítésére, az önkormányzati ciklus végére és az önkormányzatok szűkülő mozgásterére.

Helyszín: Grund (Budapest, Nagy Templom utca 30, 1082)

FONTOS: A program ingyenes, de a műhelyeken való részvétel 10 és 17 óra között regisztrációhoz kötött.

Amennyiben érdeklődik a műhelyek iránt, kérjük, regisztráljon itt: jozsefvaros.hu/go/rk_konferencia

A 17 órakor kezdődő záró kerekasztal-beszélgetés azonban nyitott, regisztráció nélkül is megtekinthető és élőben is közvetítjük a Józsefvárosi Önkormányzat Facebook oldalán: facebook.com/jozsefvaros.hu.

Olyan önkormányzati munkatársak, civilek, kutatók vagy aktív állampolgárok részvételére számítunk, akik azért dolgoznak, hogy minél többek beleszólhassanak településük fejlesztésébe.

Program:

10:00-10:15 Köszöntő (K-Monitor és Közösségi Részvételi Iroda), a nap programjának ismertetése

10:15-12:00 – Módszertani műhely (a Közösségi Részvételi Iroda vezetésével)

Bevonás, mélyítés: Hogyan lesz több résztvevő? Hogyan érjük el a marginalizált csoportokat? Kik maradnak ki, és kik dominálják a meglévő folyamatokat?

“Részvételi minimum”: mitől lesz ismert, elfogadott a folyamat eredménye? Milyen eljárási, kommunikációs feladatok vannak?  a részvételiség eltérítése, kiüresítése ellen

Sikeres és elhibázott módszertani megoldások megvitatása

12:00-12:20 Kávészünet

12:20-14:00 – Rendszerszintű kihívások műhely (K-Monitor)

Koordinációs kihívások: mire való a részvételi költségvetés és mire nem? Koordináció a hivatallal és a többszintű önkormányzati rendszerben / a kötelező-önként vállalt feladatok, állami-civil kezdeményezések és önkormányzati feladatok viszonyrendszerében

Fenntarthatóság a politikai ciklikusságban, a megszorítások közepette

“Részvételi maximum”: Milyen rendszerszintű változások elérése a cél az önkormányzati működésben kifelé és befelé hosszú távon? Ötletversenyből hogyan lehet az alapműködést átható bevonás?

A két műhely interaktív, vitázó, elmélyülő közös gondolkodás a résztvevőkkel. Az elhangzottakról jegyzet készül, melynek összefoglalóját anonim módon a K-Monitor közzéteszi.

14:00-15:00 Ebéd

15:00-16:30 Gyakorlatias helyi közösségi kérdőívezés minitréning  (21 Kutatóintézet)

A tréning keretében a helyi ügyekben az állampolgári igények megismeréséhez kapcsolódó kutatások, kérdőívezések módszereiről tanulhatunk azzal a céllal, hogy hatékonyabban tudjuk feltárni a lakosok véleményét. Mire jó egy saját kérdőív, és mit tud egy reprezentatív online kérdőíves kutatás? Hogyan illeszthető be ez a nyitott önkormányzati működésbe?

16:30-17:00 Kávészünet, átszékezés

17:00-19:00 Önkormányzati részvételiség külső szemmel – kerekasztal-beszélgetés hivatali és civil szempontok mentén (élő közvetítés)

A beszélgetés az önkormányzati alapműködés közreműködőinek szempontjából néz rá arra, mit ad hozzá a részvételiség, a társadalmi bevonás, a civilek bevonása, illetve a stratégiák és tervek társadalmasítása a folyamatokhoz hatékonyság és elfogadottság szempontjából.

Miben változtak az önkormányzatok a részvételiség elmúlt években tapasztalható megerősödése nyomán és hogyan jelenik meg ez a tanulási folyamat a hivatali dolgozók, cégek, döntéshozók tapasztalataiban, együttműködésében? Hogyan lesznek a szigetszerű jó gyakorlatokból rendszerszintű változások?

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!