II. Cigányzene Éjszakája

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

II. Cigányzene Éjszakája

Időpont: 2023. május 26-27.

Program leírása: 

Csak győzzük szuflával! Ezen az éjszakán rophatjuk hajnalig, cigányzenétől lesznek hangosak a nyócker utcái, neves prímások trillái és futamai töltik meg a tereket. A cél, hogy a cigányzene, ez a méltatlanul mellőzött hungaricum hazájában ismét népszerű legyen, és ne haljon ki ez a nemes mesterség.

Május 26. péntek

  • 17:00 Lőrinc pap tér: Európai drámák roma nézőpontból – face to face monológok A Független Színház előadása

A Lőrinc pap téren a Független Színház Magyarország művészei európai roma színházi alkotók színdarabjaiból mondják el a legfontosabb részeket, monológokat az arra sétálók számára, szemtől-szemben egy padon megpihenve. A nézők több monológból választhatnak, ha úgy tartja kedvük mindegyiket végig hallgathatják, egyúttal megismerhetik a drámai hősök háttereit, akik zömmel ma is élő, értékvezérelt emberek Magyarországról, Romániából, Írországból és Olaszországból.

Felhasznált alkotások

Illés Márton: Kaméleonlány, Holdosi József-Balogh Rodrigó: Rothadó madarak, Boda-Novy Barnabás: Czinka Panna – Boszorkánycsárdás, Mihaela Dragan: A nő beszél, Michael Collins: Kulturális kérdés vagy sem, Sebastiano Spinella: A szél gyermekei

Előadják Balogh Orsolya, Csányi Dávid, Farkas Ramóna és Varga Dávid

  • 18:00-19:00 A Varga Helena Band zenél (a koncertet az NKA támogatja)

Május 27. szombat

  • 17:30 Mikszáth tér: 100Tagú Cigányzenekar 10 fő szólistája (Vezető: Beke Farkas Nándor)
  • 18:00 Mikszáth tér: Horváth Gyula prímás és zenekara
  • 18:00 Krúdy Gyula utca: Puka Károly és Reményi Géza prímások és zenekaruk
  • 18:00 Lőrinc pap tér: Balázs Tamás prímás zenekara

Énekesek mindhárom helyszínen: Lugosi Katalin és Nyári Kálmán

A program 22 óráig tart.

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ anyagi támogatásával valósul meg.

#budapest150; #bmknet

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!