¡Hola Budapest! – Spanyol-magyar fesztivál a Palotanegyedben

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

¡Hola Budapest! – Spanyol-magyar fesztivál a Palotanegyedben

Luz Casal, spanyol énekesnő a Belvárosi Színházban ad koncertet

Budapest, 2023. augusztus 24. – Idén ősszel igazi mediterrán hangulat költözik Budapest egyik legszínesebb városrészébe: szeptember 30-án és október 1-jén a spanyol zene és tánc, a gasztronómia, valamint különleges művészeti és a kulturális élmények kapnak főszerepet a nyolcadik kerületi a Palotanegyedben. Luz Casal, a világhírű spanyol énekesnő is fellép a fesztiválon.

A Budapest Brand Zrt. a magyarországi Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet támogatásával, spanyol kulturális szervezetekkel együttműködésben ¡Hola Budapest! néven kulturális minifesztivált szervez, amellyel az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Spanyolország és az egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest köszönti egymást. A két távoli, mégis összekacsintó és hasonló temperamentumú nemzet kultúrája lép párbeszédbe a legkülönbözőbb műfajokban, bizonyítva, hogy a művészeteken keresztül felfedezhető mindaz, ami összeköt, ami érdeklődést és tiszteletet válthat ki egymás iránt. A zene, a tánc, a tárgykultúra, a népszokások, a gasztronómia mind-mind izgalmas találkozási lehetőségeket tartogat, amiket most élőben tapasztalhat meg, aki végigjárja a programokat.

Gasztronómia, képzőművészet és két kultúra találkozása

Október elseje a Zene Világnapja, ezért a minifesztivál koncertek sorozatára épül. Emellett képző- és iparművészeti, valamint gasztronómiai aktivitások is szerepelnek a programkínálatban. Spanyol és magyar utcai hagyományokat megörökítő fotósorozatból nyílik kiállítás a FőFotó Galériában, valamint spanyol és magyar művészek párbeszédbe állított alkotásait lehet megtekinteni az EatArt Gallery-ben. A Magyar Építőművészek Szövetségének gyönyörű villa-épületében pedig kultúrtörténeti előadással egybekötött ételkóstolón vehetünk részt, ha igazi ínyencek vagyunk: többek között a mangalicából készült serrano sonka és Tokaj borvidékein készített borok izgalmas kapcsolódásait is megismerhetjük.

Barangolás a változatos spanyol és magyar zenei programok között

Különleges zenei ritkaságot ígér Luz Casal, nemzetközi hírű énekesnő koncertje a Belvárosi Színházban. A spanyol művész vendége a hazai kedvenc, a Váczi Eszter & Quartet lesz október elsején 20.00 órakor. Luz Casal egy igazi legenda a spanyol zenei színtéren. Művei között egyaránt találkozhatunk rockosabb és klasszikusabb hangzású dalokkal. Pályája a ’80-as években kezdődött, azóta már több, mint 5 millió lemezt adott el. A nemzetközi színtérre 1992-ben robbant be igazán, Agustín Lara „Piensa en mi” című dalának eléneklésével, ami Pedro Almodóvar: Tűsarok című filmjébe is bekerült. Az este felvezetéseként a Váczi Eszter & Quartet mini-koncertje lesz hallható. A Facebook esemény linkje és jegyvásárlási lehetőség: https://www.facebook.com/events/1648101052260033/

A Lőrinc pap téren biztosan felforr majd a levegő szeptember 30-án, hiszen Jesús Mendez spanyol flamenco énekes és Pirók Zsófia magyar flamenco táncos közös produkciót adnak elő. Jesús Mendez a jerezi flamencoénekesek egyik legjelentősebb családjába, a Méndez családba született, melynek legismertebb tagja, képviselője La Paquera de Jerez volt. Karrierje tizenhét éves korában kezdődött. Pirók Zsófia Sevillában végzett flamenco táncművész. Alkotásaiban folyamatosan keresi a kapcsolódást más művészeti ágakkal, tágítva ezzel a műfaj határait, és beemelve a flamencót a hazai hivatásos művészeti életbe. A program ingyenes, az előadás után ki lehet próbálni a színpadon látott tánclépéseket, melyek elsajátításában Pirók Zsófia nyújt majd segítséget. A flamencot az UNESCO 2010. november 16-án az emberiség szellemi kulturális örökségei közé emelte.

Az andalúz La Bejazz Borbély Mihállyal és barátaival nem mindennapi zenei utazásra invitálják az érdeklődőket: jazz és folk találkozása, a spanyol flamenco jazztől a balkán népzenéig. A La Bejazz állandó zenei társulat, a jelentős flamenco hagyományairól ismert sevillai Marchenából származnak. Az együttes 2008-ban alakult és hat albuma jelent meg. A társulat útja Andalúziában kezdődött, majd a Flamenco Biennálén, a Nemzetközi Jazz Fesztiválon, az egyetemen, andalúziai színházakban, a tartományi kirendeltségen át folytatódott, egyre bővítve a kört, és napjainkban már egész Spanyolországban, sőt külföldön is gyakran koncerteznek. A Borbély Mihály és barátai egy különleges hangszerösszeállítású együttes a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, többek között Liszt- és Kossuth-díjjal is elismert Borbély Mihály legújabb formációja. A kivételesen erre az alkalomra összeállt formáció tagjai: Borbély Mihály – fúvós hangszerek, Lukács Miklós – cimbalom, Barcza Horváth József – bőgő, Farkas Zoltán ‘Batyu’ – tánc, dob, gardon. Budapesten a Mixátban lépnek fel, szeptember 30-án. Jegyvásárlás: https://tixa.hu/Labejazz_Borbely 

Ana Crismán és Lukács Miklós előadása a Premier Kultcaféban október elsején lesz hallható, szólóban és közösen is muzsikálnak. A Jerez de la Fronterában született Ana Crismán az első és egyetlen a világon, aki hárfán játszik és hárfára szerez flamenco zenét. A művésznő a tiszta flamenco zene segítségével, autodidakta módon alkot és fejleszt ki olyan technikákat, amelyek elsőként teszik lehetővé számára a hárfa flamenco hangszerként való megszólaltatását. Lukács Miklóst nem kell bemutatni a hazai jazz rajongóknak, ő a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb hazai cimbalomművésze. Több mint ötven lemezen hallhatjuk játékát. Koncertjeiről, lemezeiről folyamatosan beszámolnak nem csak nemzetközi szaklapok, hanem olyan újságok is mint a The New York Times, Chicago Tribune, The Guardian.
Jegyvásárlás: https://www.jegy.hu/program/ana-crisman-koncert-vendeg-lukacs-miklos151325/1028440

Egyházzenei koncerttel is készülnek a szervezők: az irodalmi felolvasással színesített ingyenes koncert műsora a kora középkortól a barokkon át napjainkig ível, spanyol és magyar szerzők műveiből válogat. Imák szólalnak meg több nyelven; latinul, spanyolul és magyarul a koncerten, orgona muzsikával kiegészülve, a Zeneakadémia Egyházzene Tanszéke tanárainak és hallgatóinak előadásában. A koncert Spanyolországból érkező vendége: Xabier Urtasun Eraso orgonaművész.

A teljes program:

Szeptember 30., szombat
14:00 Tapas workshop a Culinary Institute-ban és kortárs táncperformansz a Lőrinc pap téren
15:00 Jesús Mendez és Pirók Zsófia flamenco előadása a Lőrinc pap téren
16:00 Pirók Zsófia táncworkshopja a Lőrinc pap téren
17:00 Kortárs táncperformansz a Lőrinc pap téren
18:00 Iparművészeti kiállításmegnyitó a Culinary Institute-ban
19:00 Egyházzenei koncert a Lőrinc pap téren
20:30 La Bejazz és Borbély Mihály és barátai fellépése a Mixátban

Október 1., vasárnap
11:00-16:00 Workshopok a Magyar Építőművészek Szövetségének épületében
11:00 és 13:00 Gasztro kultúrtörténeti előadások a Magyar Építőművészek Szövetségének udvarán
13:00-19:00 Iparművészeti kiállítás az EatArt Gallery-ben
14:00 Gitár jam a Magyar Építőművészek Szövetségének udvarán
17:00 Ana Crismán és Lukács Miklós közös koncertje a Premier Kultcaféban
20:00 Luz Casal és a Váczi Eszter & Quartet előadása a Belvárosi Színházban

A FőFotó Galériában rendezett fotókiállítás egész hétvégén látogatható.

További részletek a Facebook eseményben és a weboldalon találhatóak.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!