Öt mikropark épül Józsefvárosban a részvételi költségvetésből

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Öt mikropark épül Józsefvárosban a részvételi költségvetésből

A Mikroparkokkkal a nyári hőség ellen a 2022-es részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete.

Az idei évben kerületi intézményekkel és szervezetekkel együttműködve öt mikroparkot építünk meg Józsefvárosban. A kivitelezés elkezdődött, az első mikroparkot szeptember 21-én adjuk át a Lehetőségek Tere előtt, ahol közös ültetés és zenélés is lesz.

Részletek az eseményben: https://fb.me/e/3VpJlYYO5

Az öt helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy legyen a közelben egy olyan közösség aki gondozza a mikroparkot, és valamilyen módon az ő igényeik alapján készüljön el az adott mikropark. Ugyanakkor az is fontos, hogy ezek a mikroparkok közterek, tehát nemcsak a partnerszervezetek számára készülnek, hanem bárki használhatja majd ezeket.

A Lehetőségek tere például kiállító felületeket kért, mert sokszor tartanak kiállításokat. A Molnár Ferenc tér 4. előtt megépülő mikropark tervezésébe a Lehetőségek tere bevonta saját közösségét, és négy workshopot is tartottak velük. A workshopokat megelőzően kitelepültek a Molnár Ferenc térre, hogy felmérjék a tér adottságait, tapasztalatokat szerezzenek annak használatáról és kikérjék az arra járók és a szomszédság véleményét a tervről. A Lehetőségek terénél Lőrincz Áron volt a tervező, aki most végez a MOME-n formatervezőként. Diplomamunkájában egy mikropark rendszert dolgozott ki, amit itt alkalmazunk először. Ebben a rendszerben az a jó, hogy könnyen átrendezhető és kombinálható. Aki kíváncsi az eredményre jöjjön el szeptember 21-én 16 órára a Lehetőségek tere elé! 

A Csarnok negyedben a Magdolna utca és a Szűz utca sarkán épülő mikropark tervezésébe a közeli Százszorszép óvodát és a Nem adom fel kávézót vontuk be. Az óvoda számára fontos volt, hogy a mikropark színes és játékos legyen. Az építmény kis épületeket formáz, amelyek olyanok, mint bent az oviban lévő faházak, mert ezeket nagyon szeretik a gyerekek.

A Nem adom fel kávézó pedig szeretne érzékenyítő programokat tartani, hogy megmutassák milyen látássérültként a városban közlekedni. Ezért a mikropark belsejében kialakítunk egy labirintust, ahol ki lehet próbálni a fehér botos közlekedést. A tervező Nagy Adrienn tájépítész volt, aki természetközeli megoldásokat alkalmazott a kialakításnál és megpróbált, a gyerekek helyzetébe belehelyezkedve gondolkodni a tervezésnél.

A Corvin negyedben is épül egy mikropark a Nap utcában, ahol a Józsefvárosi Múzeumnak hamarosan kezdődik a felújítása. A mikropark a felújítás alatt kiállító felületként szolgál majd a múzeumnak. Az kérték, hogy alakítható legyen a mikropark, mert szeretnének majd kísérletezni különböző programokkal az utcában.

A Magdolna utca és Szigetvári utca sarkán lévő mikropark kialakításánál a Biztos Kezdet Gyerekház volt a partnerünk. Ők azt kérték, hogy legyen egy felismerhető jel az utcán, amit a gyerekek messziről látnak, és tudják, hogy közelednek a gyerekházhoz. A mikroparkon belül pedig matatófalat építünk, ahol a legkisebbek is tudnak játszani, és fejleszthetik motorikus képességeiket.

A Pneuma Szövetkezet és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) közösen a Népszínház utca 26. szám előtti mikropark tervezésében vett részt. Ők a jövőben szeretnének vetítéseket tartani, ezért a mikropark egy vetítővászon kihelyehezésére is alkalmas lesz.

A KÖME és a Józsefvárosi Múzeum mikroparkjait Kukucska Gergő és Varga Dávid építészek tervezték. Építési konténereket alakítottak át úgy, hogy képesek legyenek nagy méretű növényeket, akár fákat is befogadni. Emellett arra is figyeltek, hogy könnyen áthelyezhetőek legyenek, akár rendezvények esetén, akár a mikropark áthelyezése esetén.

Mi az a mikropark?

Az első mikropark egy egyszerű ötletből indult San Franciscoban 2005-ben. Egy művészeti iroda munkatársai egy délután parkolócédulát váltottak és kitelepültek egy parkolóhelyre: egy kis füves részt alakítottak ki padokkal. Az ötlet annyira népszerű lett, hogy megkereste őket a városvezetés, hogy hogyan lehetne minél több mikroparkot létrehozni a városban. 

Azóta az ötlet világszerte ismert és elterjedt lett és a mikroparkok is állandósultak, nem csak egy-egy délutánra színesítik és hűsítik a várost.

A mikroparkok aprók, és nem helyettesítik a hagyományos, nagy zöldfelületeket, ugyanakkor egy kis teret adnak vissza a városon belül a városlakóknak, biztonságosabb, érdekesebb utcákat hoznak létre és elviselhetőbbé teszik az egyre változékonyabb időjárási viszonyokat mindenki számára.

További részletekért látogasson el a ​​http://rev8.hu/mikroparkok/ oldalra. Ha bármilyen kérdése van írja meg az info@rev8.hu címre.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!