Találkozzunk a Józsefvárosi Közösségek Ünnepén április 27-én!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Józsefvárosi közösségek ünnepe 2024. április 27. Horváth Mihály tér

Józsefváros a közösségek kerülete, ahol számos civil szervezet, csoport és sok-sok közösségi kezdeményezés talált otthonra. Ünnepeljünk közösen a Józsefvárosi Közösségek Ünnepén, egy játékos programokkal teli tavaszi napon!

Az ünnepen találkozhattok józsefvárosi közösségekkel, bemutatkoznak kerületi civil szervezetek és csoportok, gyerekprogrammal készül a JóKer, lesz zene, és izgalmas ajándékok várnak rátok egy pecsétgyűjtő játék keretébe. Az eseményt a Közösségi Részvételi Iroda szervezi.

Mikor? 2024. április 27-én 10-18 óra között

Hol? Horváth Mihály tér, az emlékmű mellett

Esemény ide kattintva elérhető.

A 2022-es részvételi költségvetésen nyertes ötlet eredményeként 2023 tavaszán a Józsefvárosi Önkormányzat megszervezte a józsefvárosi növényvásárt, ahol a növényárusok és kézműves foglalkozások mellett több mint 30 józsefvárosi civil szervezet és közösség mutatkozott be.

A hagyományt folytatva és bővítve 2024-ben a Józsefvárosi kézműves- és növényvásárral egyidőben rendezzük meg a Józsefvárosi Közösségek Ünnepét.

Programok

10:0018:00 Pontgyűjtő játék egész nap a Közösségi Részvételi Iroda standjánál | A vásáron kitelepülő civil szervezetek és közösségek bevonásával a Közösségi Részvételi Iroda pontgyűjtő játékot szervez. Megéri ellátogatni az egyes standokhoz, hiszen az aktív részvételért pont jár. Az összegyűjtött pontokat ajándékra lehet beváltani.

13:30   A Mozgó Protkó Vidám Csoport fellépése

14:00  Civil kerekasztal-beszélgetés – Téma: a józsefvárosi közösségi kertek | Beszélgessünk a Józsefvárosi zöld kezdeményezésekről! 

Egyre több civil, közösségi, vagy akár önkormányzati közösségi kertre lehet bukkanni Józsefváros utcáin barangolva. Milyen kihívásai vannak egy kertnek, ami a város közepén található? Hogyan lehet közösségi kerteket létrehozni az önkormányzat bürökratikus útvesztőjén keresztül? Hogyan jelenhet meg a klímatudatosság a város szöveteiben?  Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekről fogunk beszélgetni az Auróra klímakert, a Kőris kert, a Német József kert, a Tolnai kert és a Grundkert képviselőivel. A beszélgetés moderálja Merker Vera a Közösségi Részvételi Iroda közösségszervezője. Gyere el, és ismerd meg Józsefváros zöld kezdeményezéseit!

Kikkel találkozhatsz a Józsefvárosi Közösségek Ünnepén?

A Giusto Kamarazenekar 2004-ben alakult, azóta rendszeresen ad hangversenyeket országszerte. A kamarazenekar koncertmestere Litván Erika.

A Vasas Központi Könyvtár Alapítvány a maga 115 ezer kötetével 1999 óta működik alapítványi formában közkönyvtárként, vagyis minden állampolgárnak lehetőséget biztosít olvasásra, művelődésre, könyvkölcsönzésre. Kilencven százalékban a kerület lakosait látja el olvasnivalóval. Diákoknak, kutatóknak hozzáférhetővé teszi az Arcanum Digitális Tudománytárat. 

Az Aurórát társadalmi vállalkozásként hozták létre azzal a céllal, hogy egy nyitott közösségben összekapcsolják a kulturális programokat, a civil és aktivista szervezetek munkáját, a közösségépítést és a szórakozást. Működésük célja, hogy stabil bázist alakítsanak ki, ahol szociális vagy kulturális területeken működő emberek, csoportok és nonprofit szervezetek találkozhatnak.

A Labrisz Leszbikus Egyesület célja a leszbikus, biszexuális és transznemű nők önelfogadásának és láthatóságának erősítése. Legfontosabb tevékenysége a közösségszervezés (beszélgetőestek, fesztiválok, egyéb közösségi programok), a leszbikus kultúra feltárása (könyvek, herstory archívum) és a szélesebb társadalommal való dialógus ismeretterjesztésen és az egyesület oktatási programján keresztül.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) 1841 óta folyamatosan működik önálló egyesületek szövetsége formájában. Kulturális programokat szerveznek, klubokat, szakköröket működtetnek valamennyi korosztály számára, valamint új tudományos eredmények közérthető közzétételével, versenyek szervezésével foglalkoznak.

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) a hazai alkotó építészek első számú közhasznú egyesülete. Hetven éve van jelen Józsefvárosban, az Ötpacsirta utca 2. szám alatti székházában. Aktív szerepet vállal a helyi szakmai és társadalmi közéletben, a társadalom nyilvánossága elé tárja a hazai építészek példaértékű munkáit és terveit. Védi és képviseli az építészeti minőséget, kiállításokat rendez. Együttműködik a helyi művészeti, a szakmai szervezetekkel és egyéb művészeti ágak szervezetivel. 

A Moravcsik Alapítványt azzal a céllal alapította a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája, hogy a klinikán folyó gyógyító-, oktató- és kutatómunkát támogassa. A rehabilitáció területén végzett munkájuk, a közösségi pszichiátriai ellátás, a fejlesztő-felkészítő és akkreditált foglalkoztatás mellett kiegészül olyan művészeti, tehetségkutató és gondozó, értékteremtő tevékenységekkel, amelyek elősegítik a mentális betegségekkel élők felépülését és beilleszkedésüket a társadalomba.

A Lehetőségek tere egy kulturális-oktatási program és közösségi tér, amely fiataloknak és fiatal felnőtteknek (jellemzően 16 és 35 év közöttieknek) nyújt lehetőséget képzések és projektek formájában a kritikai gondolkodás és a párbeszéd közös gyakorlására, találkozásra, élményalapú tanulásra és alkotásra.

A Tehetséges Ifjúság Műhelye Egyesület stúdiójában olyan közösségre lehet találni, ahol az önkifejezés, a színház és az alkotás kerül fókuszba. Puskin utcai közösségi terük várja az alternatív színházi előadások, önismereti és színházi tréningek iránt érdeklődőket. Stúdiós csoportjaik minden korosztály számára nyitottak.

Az Art’s Harmony Társaság határozott célja, hogy érvényesítse a művészetek életminőség javító lehetőségeit. Az Art’s Harmony Studióban működő sorozataik józsefvárosiak számára díjtalanul látogathatók: Tangó Hangoló – kezdő argentintangó-oktatás, Milonga del Angel – élő zenés tangóest, „Szívbajok ellen kisasszony szedjen tangót” – tangóoktatás idősek számára a H13 Kultpontban.

A Menhely Alapítvány megalakulása, 1990 óta foglalkozik Józsefvárosban is a lakhatási válsághelyzetbe kerülő emberek ellátásával. A szolgáltatások közvetlen működtetése mellett fontos feladatuknak tekintik a társadalmi szolidaritás erősítését, az előítéletek csökkentését, az otthontalan emberek és az általuk teremtett értékek bemutatását is.

A Józsefvárosi MÁV-telepért Egyesület (JÓME) a kerepesdűlői kis MÁV-telep civil szervezete. Céljuk a MÁV-telepen élők közösségének erősítése közösségi rendezvények segítségével. Évente rendszeresen megszervezik a szomszédünnep keretében legfontosabb rendezvényüket, amelyet játékos vetélkedőkkel, pinpongbajnoksággal, közös főzéssel és minden évben más-más színes programmal teszik érdekessé.

A Mozgó Protkó Vidám Csoport jelszava a vidámság. Sokat táncolnak, énekelnek, és rendkívül értékesnek tartják a közösen eltöltött időt, a közös, hangulatos programokat.

Az Utcajogász Egyesület ingyenes utcai jogsegélyt nyújt rászorulóknak a Blaha Lujza téren minden pénteken 15 és 17 óra között a lakhatási és szociális jogok területén. Célcsoportjuk a szegénységben, főleg hajléktalanságban vagy rossz lakhatási körülmények között élő emberek. A szervezet a lakhatási és szociális jogok igazságos szabályozásáért, a valós jogegyenlőségért és a jogi tájékozottság növeléséért küzd.

A Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület Józsefváros Tisztviselőtelepén működő lokálpatrióta csoport. Évente több kulturális és társadalmi rendezvényt szerveznek, amelyek a helyben lakók közösségi kapcsolatainak elmélyítését, javítását célozzák. 

A józsefvárosi Gyerek- és Ifjúsági Részvételi Program, a JóKer 2024 májusában lesz egyéves, az Európai Unió által támogatott projekt. Célja, hogy a Józsefvárosban élő fiatalok és gyerekek véleménye, szempontjai és érdekei minél jobban érvényesüljenek a döntéshozásban. Rengeteg képzést szerveznek szakembereknek és szülőknek, ifjúsági tanácsot hoznak létre, interaktív gyerekjogi foglalkozásokat szerveznek, ősszel elindítják az első gyerekrészvételi költségvetést, állandó programjaik pedig (pl. a Tali a téren) rangos nemzetközi elismerést is begyűjtöttek.
Szívesen lennél Te a kerület építésze? Van ötleted, hogy mitől lehetne jobb hely Józsefváros? Szeretnél Te is részt venni a kerület alakításában? Akkor látogass el a JóKer standhoz, ismerkedj meg a szervezőkkel és rajzold meg a Te Józsefvárosodat!

A Német József szomszédsági kert lakossági csoportja kb. 2 éve jött létre a József-Német utca sarkának beépítése ellen, a József utca zöldítéséért.
Közösségünk célja “Német József kert” kialakításával a figyelemfelhívás a lokális zöldfelületek fontosságára, és egyben ökológiai módszereket alkalmazva alternatíva mutatása a klímaváltozáshoz való adaptációban. Emellett pedig egy tiltakozó eszköz a negyed túlzó beépítése és élhetetlenné tétele ellen.

A Magyar Williams Szindróma Társaság 1999. elején az ország több régiójából érkezett, érintett szülők alapították, az ÉFOÉSZ, és támogató szakemberek segítségével, 2003. óta közhasznú egyesületként működik. Hazánkban Társaságunk az egyetlen, a Williams szindrómások speciális igényeivel foglalkozó szervezet. 2024-ben ünnepeljük fennállásunk 25. évfordulóját.Célja a Williams szindrómás gyermekek, fiatalok és családjait teljes körűen megsegítse, érdekeiket képviselje, a társadalomba történő integrációját elősegítse.

A RIROSZ, a ritka betegekkel foglalkozó civil szervezeteket fogja össze országos szinten, problémáikat hazai és európai szinten képviseli. Az érintetteknek számos rendkívüli, de közös nehézséggel kell szembenézniük. Azért küzd, hogy hátrányos helyzetük megszűnjön, és életminőségük javuljon.

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület Belsõ-Józsefváros felvirágoztatása, kulturális örökségének megóvása és ismertté tétele, a Palotanegyed kulturális és szórakoztató szolgáltatásainak továbbfejlesztése és a negyedbeli lokálpatriotizmus erősítése céljából létrejött közhasznú társadalmi szervezet.

Az esemény nyilvános. A résztvevők jelenlétükkel elfogadják, hogy kép- és hangfelvétel készülhet róluk. https://jozsefvaros.hu/adatvedelem/ 

Kérdésed van?

Közösségi Részvételi Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. fszt. 3/1. reszvetel@jozsefvaros.hu +36 1/459-2139 + 36 20/ 258-6713 (pénteki napokon!)

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!