A Bacsó Béla utca megnyitása és annak tapasztalatai

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

A Bacsó Béla utca megnyitása és annak tapasztalatai

A Rév8 és a Közösségi Részvételi Iroda összeírta a Bacsó Béla utca megnyitásával kapcsolatos tapasztalatokat, hogy más önkormányzatok számára is hasznos legyen az összegyűjtött tudás.

A Bacsó Béla utca Vásár utca és Bérkocsis utca közötti szakaszának tesztjellegű megnyitását a Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. valósította meg a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt., a Józsefvárosi Közterület-felügyelet és a Budapest Közút Zrt. közreműködésével 2021. június 18. és október 3. között.

A beavatkozás definiálásakor fontos megjegyezni, hogy a Bacsó Béla utca érintett szakaszát nem lezártuk, hanem éppen ellenkezőleg, megnyitottuk azt a kerületben élők, dolgozók és kikapcsolódni vágyók számára. Amellett, hogy a megnyitás egy pozitív kicsengésű kifejezés, ez az átmeneti beavatkozás csak és kizárólag a gépjárműforgalom kizárását érintette. A tesztidőszak tartamára megszűnt 5 db járdán kialakított parkolóhely a Bacsó Béla utca 29-31. sz. előtt, továbbá az érintett utcaszakasz elvesztette gépjárműforgalmi visszafordító szerepét a Csarnok negyedben . A forgalom ezen időszak alatt a Víg utcán és a Palota negyedbeli Gutenberg téren keresztül tudott megfordulni. Mindezeknek köszönhetően a gépjárműmentes Bacsó Béla utcában az érintettek számára egy olyan új átmeneti jellegű szabadidős célú közteret hoztunk létre, amire ezelőtt még nem volt példa Józsefvárosban.

A tesztidőszak 3,5 hónapja alatt gyalogosok, rolleresek és kerékpárosok közlekedtek biztonságosan az úttest teljes szélességében, és a társadalom különböző korú és anyagi helyzetű tagjai töltötték itt szabadidejüket. Az átalakításkor fontos szempont volt, hogy ne csak a Bacsó Béla utca érintett szakaszán működő vendéglátóhelyek és az őket látogató fogyasztó vendégek, hanem bárki részesedjen a megnyitás élményéből, ezért fogyasztási kényszer nélküli  utcabútorokat telepítettünk az utcaszakaszra (3 db asztalt és 12 db széket), amit bárki használhatott reggel 8:00 és este 20:00 óra között.

Az utca programokkal való megtöltése is célunk volt. A saját szervezésű események (girlandkészítő workshop; krétarajzolás az aszfalton a józsefvárosi óvodásokkal; aszfaltfestés a lakókkal; Szomszédünnep a Csarnok negyedben) mellett, lehetőséget adtunk arra is, hogy bárki szervezhessen bevétellel nem járó programokat (városi séta és történetmesélés; táncelőadás; rajziskola stb.).

Az utca megnyitásának folyamatát és tapasztalatait a Rév8 és a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai összefoglalták, hogy más önkormányzatoknak is hasznára váljon és máshol is minél több helyen nyissanak meg utcákat a gyalogosok és a szabadidős tevékenységek előtt.

Az összefoglalót itt olvasható és szabadon letölthető >>>

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!