Porajmos – Megemlékezés a roma holokauszt napján

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Porajmos Megemlékezés a roma holokauszt napján 2024. augusztus 2. 15.00 óra

A roma holokauszt (romani nyelven porajmos) emléknapján a második világháborúban a koncentrációs táborokban megkínzott és elpusztított roma áldozatokra emlékezik a világ. A romák között végzett etnikai tisztogatások az 1935-ös nürnbergi törvényektől datálhatók, onnantól kezdve ezek a törvények a zsidóság mellett a romákra is érvényesek lettek.

A romákat az auschwitz-birkenaui táborban tartották fogva, amelyet 1944. május 16-án terveztek felszámolni, de a romák ellenálltak. Azóta május 16. a roma ellenállás napja. Ezek után végül augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka számolták fel az SS-katonák a tábort, amelynek során 3-4 ezer romát gyilkoltak meg. Magyarországról 5–8 ezer cigány származású embert hurcoltak el. 

Az augusztus 2-i megemlékezésen a józsefvárosi Teleki téren lévő, cigányzászlót ábrázoló virágágyásba ültetünk be új töveket a performanszok alatt. 

A nyolcadik kerületi helyszínről 15 óra 45 perckor indul az Emlékezés menete, a roma civil szervezetek vonulása a Nehru parti Roma Holokauszt Emlékműhöz. A menet Böröcz András Zajkeltő vagon című kinetikus szobrával halad a kilencedik kerületi koszorúzáshoz. A roma holokauszt 80. évfordulójára készített műalkotás küldetése az éberség fenntartása, hogy soha ne felejtsük el a kisebbségekkel szemben elkövetett kegyetlenségeket és az azokhoz vezető utat. 

A Teleki téri eseményen beszédet mond Pikó András, Józsefváros polgármestere és Oláh József képviselő,

továbbá közreműködik:

Szomora Zsolt hegedű

Gulyás Zsuzsi ének

Burai Krisztián, Galyas Éva felolvasás 

Uccu Alapítvány Zajkeltő vagon 

Időpont: 2024. augusztus 2., péntek 15:00

Helyszín: Teleki tér 

Szeretettel várjuk Önt is, emlékezzünk meg együtt az áldozatokról! 

Az esemény a Facebookon. 

Az esemény nyilvános, amelyen kép- és hangfelvételek készülhetnek. Adatkezelési tájékoztatónk itt található: https://jozsefvaros.hu/adatvedelem/

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!