Mi történt az állami kisajátítások kapcsán az elmúlt időszakban?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Mi történt az állami kisajátítások kapcsán az elmúlt időszakban?

Megváltozott a határideje a Józsefvárosban államilag kisajátított épületek kiürítésének. A 2024. június 29-én megjelent kormányrendelet alapján az állam az eredeti – 2025. január 31-es – dátum helyett 2026. január 31-ben határozta meg azt a határidőt, ameddig Józsefvárosi Önkormányzat cserelakást ajánlhat fel az állami kisajátításban érintett épületek – a Diószegi utca 18, 22, 24, 26 és 28, a Sárkány u. 1., a Korányi Sándor u. 20, valamit a Dugonics u. 11 – lakóinak.

A kormányrendelet azonban nem változtatott a másik két ingatlan – a Sárkány utcai hulladékudvar és a Dugonics utcai volt iskolaépület – kisajátításának időpontján. Így ezek az ingtalanok a nyár folyamán az állam tulajdonába és birtokába kerültek. 

Az önkormányzat egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást az illetékesektől arról, hogy  az állam milyen összegű kártalanítást fizet az önkormányzatnak, és mikor, milyen részletekben fizeti ki a kártalanítás összegét. Ezért bár az önkormányzat folyamatosan keresi a lehetőséget az illetékesekkel az egyeztetésre, továbbra sincsenek olyan információink, amely alapján konkrétabb tájékoztatást tudnánk adni.

Mit tett eközben az Önkormányzat?

A törvény elfogadása óta lakossági fórumokat tartottunk a személyes tájékoztatás érdekében, amelyeket itt lehet visszanézni: www.jozsefvaros.hu/go/forum1 és www.jozsefvaros.hu/go/forum2

Tájékoztató kiadványt készítettünk, amit online itt lehet elolvasni: www.jozsefvaros.hu/go/tajekoztato_AK 

A nyár folyamán az érintett házak lakóit levélben tájékoztattuk a határidő-módosulásról.

Az Önkormányzat megbízásából eljáró Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) munkatársai ahol lehetett, rendezték a szerződéses viszonyokat, elvégezték az ilyenkor kötelező bérleményellenőrzéseket, és felkerestek minden lakót annak érdekében, hogy felmérjék a cserelakással, illetve a pénzbeli térítéssel kapcsolatos igényeiket.

Az Önkormányzat célja, hogy hogy az állam megfelelő mértékű kártalanítást fizessen minél előbb. Amint az Önkormányzat rendelkezik pontosabb információkkal az állami kártérítés összegéről, illetve a kifizetések ütemezéséről azonnal el fogja kezdeni a cserelakások felajánlását. 

A kártalanítás összegének, illetve a kifizetés ütemezésének ismeretében az Önkormányzat újabb tájékoztató fórumot tervez tartani az érintett lakók számára. 

Az érintett lakók az alábbi elérhetőségeken kaphatnak tájékoztatást a lakhatásukkal, illetve  a cserelakás felajánlásával kapcsolatos kérdésekkel.

JGK Zrt. Lakáskiürítési csoport 1084 Budapest, Őr utca 8., +36-1/477-0830,, lakasgazdalkodas@jgk.hu 

hétfő: 13:30-18:00, szerda: 8:00-12:00 és 13:00-16:30, péntek: 8:00-11:30

Az ügyintézésben, a JGK Zrt.-vel való kapcsolattartásban, illetve bármilyen lakhatással kapcsolatos kérdésben a józsefvárosi családsegítő szolgálat Lakhatási Csoportja is segítséget nyújt:

1084 Budapest, Déri Miksa u. 3., +36-1/766-6097, info@jszszgyk.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!