Barátságosabb csomópontok a Népszínház utcában

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Barátságosabb csomópontok a Népszínház utcában

A felszabaduló területeken új közösségi terek jöhetnek létre, sőt, az ide kerülő növények miatt kizöldül az utcaszakasz

A  Kiss József utcai és Vay Ádám – Alföldi utcai csomópontokban egyszerű eszközökkel változik meg hamarosan a Népszínház utca képe. A jelenleg éles szöget bezáró utcatorkolatok merőlegessé válnak, így a mellékutcákból könnyebb lesz érzékelni a Népszínház utcán közeledő járműveket, és a gyalogosok is könnyebben kelhetnek át az úttesten. A felszabaduló területek új közösségi terekké válnak. A mostani kísérleti átalakítások tapasztalatai alapján később más helyeken is megjelenhetnek hasonló beavatkozások.

A változásokról Rádai Dániel alpolgármester beszél ebben a videóban:

A Népszínház utcán két helyen is izgalmas átalakítások történnek 2020 őszén: a Kiss József utcai torkolat, illetve a Vay Ádám utca – Alföldi utca csomópont is barátságosabbá válik. Jelenleg mindkét részen nehezen belátható szögben érkező autók, hatalmas kihasználatlan betonfelületek teszik veszélyessé és sivárrá a Népszínház utcát. A kis utcák vége most merőlegessé válik, az így felszabaduló területek pedig megtelnek valódi élettel.

A Népszínház utca a kerület egyik legsokszínűbb utcája. Az egykori kereskedőutca ma újra rengeteg különböző lehetőséget tartogat, a hagyományos józsefvárosi üzletek és vendéglátóhelyek mellett számos különböző nemzetiség ételeit lehet itt megkóstolni, miközben fontos közlekedési útvonal is ez a külvárosból befelé igyekvők számára. A közterületeken a helyben lakók, a dolgozók, valamint az esti kikapcsolódást keresők jelentős gyalogosforgalmat jelentenek. Ennek ellenére a környéken a közterületeket szinte kizárólag közlekedésre használjuk.

A utcában több olyan csomópont is épült itt annak idején, ami – mai szemmel nézve – barátságtalannak és túlméretezettnek hat. Az éles szögben becsatlakozó mellékutcák széles torkolata nem csak a gyalogosok átkelését teszi nehézkessé, de a csomópont így az autósok számára is nehezebben belátható, ami növeli a balesetek kockázatát. A nagy aszfaltfelületeken ráadásul rengeteg helyet pazaroltunk el, amit fel lehet használni hasznosabban is, hogy a Népszínház utcán megjelenjen az élet.

A felszabaduló területeken új közösségi terek jöhetnek létre, sőt, az ide  kerülő növények miatt kizöldül az utca. A környékbeli iskolásokkal és a civilekkel együtt pedig a köztéri művészet eszköztárát felhasználva nem csak zöldebbé, hanem színesebbé tesszük a Népszínház utcát. Az önkormányzat tervei között szerepel az egész utca felújítása és újragondolása, a mostani átalakítások csak az első lépést jelentik a befogadóbb és zöldebb Népszínház utcáról való gondolkodásban.

Az átalakítás a Budapest Közúttal együttműködésben valósul meg.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!