Barátságosabb csomópontok a Népszínház utcában

event_available Utolsó frissítés:

A felszabaduló területeken új közösségi terek jöhetnek létre, sőt, az ide kerülő növények miatt kizöldül az utcaszakasz

A  Kiss József utcai és Vay Ádám – Alföldi utcai csomópontokban egyszerű eszközökkel változik meg hamarosan a Népszínház utca képe. A jelenleg éles szöget bezáró utcatorkolatok merőlegessé válnak, így a mellékutcákból könnyebb lesz érzékelni a Népszínház utcán közeledő járműveket, és a gyalogosok is könnyebben kelhetnek át az úttesten. A felszabaduló területek új közösségi terekké válnak. A mostani kísérleti átalakítások tapasztalatai alapján később más helyeken is megjelenhetnek hasonló beavatkozások.

A változásokról Rádai Dániel alpolgármester beszél ebben a videóban:

A Népszínház utcán két helyen is izgalmas átalakítások történnek 2020 őszén: a Kiss József utcai torkolat, illetve a Vay Ádám utca – Alföldi utca csomópont is barátságosabbá válik. Jelenleg mindkét részen nehezen belátható szögben érkező autók, hatalmas kihasználatlan betonfelületek teszik veszélyessé és sivárrá a Népszínház utcát. A kis utcák vége most merőlegessé válik, az így felszabaduló területek pedig megtelnek valódi élettel.

A Népszínház utca a kerület egyik legsokszínűbb utcája. Az egykori kereskedőutca ma újra rengeteg különböző lehetőséget tartogat, a hagyományos józsefvárosi üzletek és vendéglátóhelyek mellett számos különböző nemzetiség ételeit lehet itt megkóstolni, miközben fontos közlekedési útvonal is ez a külvárosból befelé igyekvők számára. A közterületeken a helyben lakók, a dolgozók, valamint az esti kikapcsolódást keresők jelentős gyalogosforgalmat jelentenek. Ennek ellenére a környéken a közterületeket szinte kizárólag közlekedésre használjuk.

A utcában több olyan csomópont is épült itt annak idején, ami – mai szemmel nézve – barátságtalannak és túlméretezettnek hat. Az éles szögben becsatlakozó mellékutcák széles torkolata nem csak a gyalogosok átkelését teszi nehézkessé, de a csomópont így az autósok számára is nehezebben belátható, ami növeli a balesetek kockázatát. A nagy aszfaltfelületeken ráadásul rengeteg helyet pazaroltunk el, amit fel lehet használni hasznosabban is, hogy a Népszínház utcán megjelenjen az élet.

A felszabaduló területeken új közösségi terek jöhetnek létre, sőt, az ide  kerülő növények miatt kizöldül az utca. A környékbeli iskolásokkal és a civilekkel együtt pedig a köztéri művészet eszköztárát felhasználva nem csak zöldebbé, hanem színesebbé tesszük a Népszínház utcát. Az önkormányzat tervei között szerepel az egész utca felújítása és újragondolása, a mostani átalakítások csak az első lépést jelentik a befogadóbb és zöldebb Népszínház utcáról való gondolkodásban.

Az átalakítás a Budapest Közúttal együttműködésben valósul meg.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!