Népszínház utca: a próbaidőszak után átépül a kereszteződés

event_available Utolsó frissítés:

A Népszínház utcai két csomópont átalakítása a fővárosi közlekedésbiztonsági mintaprojektek részeként valósult meg

A Népszínház utcai két csomópont átalakítása a fővárosi közlekedésbiztonsági mintaprojektek részeként valósult meg. Az átalakítások célja az volt, hogy egyszerű eszközökkel megvalósuljon egy biztonságosabb kialakítás, amit a tapasztalatok szerint lehet később véglegesíteni.

A beavatkozásokat a kerületben élők egy online kérdőíven véleményezték. Ez alapján a kísérleti átalakítások javították a gyalogosok biztonságérzetét, azonban a felszabadult területeken rendezettebb környezetet, földbe ültetett növényeket szeretnének, forgalomtechnikai szempontból pedig kijelölt gyalogátkelőhelyet és a rakodás megoldását szeretnék az itt lakók.

A kísérleti átalakítást is végző Budapest Közútnak érvényes szerződése volt a csomópont teljes átépítésére is, így idén tavasszal lehetőség nyílt arra, hogy a tapasztalatokat rögtön gyakorlatba ültetve megvalósuljon a kereszteződés végleges átalakítása.

A korábbi, még 2019-ben elfogadott tervek konzerválták volna a hely sivár hangulatát, a gyalogosoknak továbbra is nagy távolságokat kellett volna megtennie és nem tartalmaztak egyetlen fát, egy négyzetméter zöldfelületet sem.

Az idén tavasszal ezeket a terveket a Budapest Közúttal együttműködésben sikerrel dolgoztuk át úgy, hogy azok immár zöldfelületeket és tíz db ültetett fát is tartalmaznak, amellett, hogy a kivilágított gyalogátkelővel jóval biztonságosabb is lesz a kereszteződés. A körültekintő tervezést dicséri, hogy az új tervek alapján a közeljövőben egy Népszínház utcát keresztező új zebra is kialakítható lesz.

Az ideiglenes átalakításokban szereplő ültetőládák és köztéri bútorok az átalakítások miatt elszállításra kerültek: a ládák így jelenleg a Népszínház utca-Nagy Fuvaros utca sarkán kaptak helyet.

 

 

Az átalakítások az április 12-i héten kezdődnek, és várhatóan 3 hétig tartanak majd. Az építkezés alatt a forgalom a Kiss József utcában változatlanul haladhat, az esetleges kellemetlenségekért azonban a beruházó Budapest Közúttal együtt megértésüket és türelmüket kérjük.

Az Önkormányzat arra törekszik, hogy a gyakran kis költségvetés mellett is nagy hatású, a kerületiek életminőségét és biztonságát is javító beavatkozásokat tudjon végezni.

A Népszínház utcán és környékén további előrelépéseken dolgozunk, fővárosi együttműködéseket kezdeményeztünk, amelyek remélhetőleg mielőbb kézzelfogható eredményekkel zárulnak. Előkészítés alatt áll a II. János Pál pápa téri nyilvános illemhely, ami a köztisztaság javítását célozza, és a 99-es és 217E buszok József körúti torkolatból való kivezetése, ami a környezetszennyezést és zajt megszüntetve élhetőbbé teszi majd a Népszínház utca torkolatát. De apró korrekciókat végzünk majd az Alföldi utcai csomópontban is.

 

Abban hiszünk, hogy az utca megújulása a fizikai változások mellett a lakók és a helyi vállalkozások összetartásán, és egy jól meghatározott jövőképen is múlik. Éppen ezért nemsokára felvesszük a helyi szereplőkkel a kapcsolatot és elindítunk egy folyamatot, hogy együtt kidolgozzuk egy élő utca működésének feltételeit, letegyük alapköveit. Ötletbörzéket szervezünk, a kidolgozott vízió szerint például eseményekkel, helyiségpolitikával és a kommunikációval is segítjük a Népszínház utca fejlődését a teljeskörű megújulásig.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!