Népszínház utca: a próbaidőszak után átépül a kereszteződés

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Népszínház utca: a próbaidőszak után átépül a kereszteződés

A Népszínház utcai két csomópont átalakítása a fővárosi közlekedésbiztonsági mintaprojektek részeként valósult meg

A Népszínház utcai két csomópont átalakítása a fővárosi közlekedésbiztonsági mintaprojektek részeként valósult meg. Az átalakítások célja az volt, hogy egyszerű eszközökkel megvalósuljon egy biztonságosabb kialakítás, amit a tapasztalatok szerint lehet később véglegesíteni.

A beavatkozásokat a kerületben élők egy online kérdőíven véleményezték. Ez alapján a kísérleti átalakítások javították a gyalogosok biztonságérzetét, azonban a felszabadult területeken rendezettebb környezetet, földbe ültetett növényeket szeretnének, forgalomtechnikai szempontból pedig kijelölt gyalogátkelőhelyet és a rakodás megoldását szeretnék az itt lakók.

A kísérleti átalakítást is végző Budapest Közútnak érvényes szerződése volt a csomópont teljes átépítésére is, így idén tavasszal lehetőség nyílt arra, hogy a tapasztalatokat rögtön gyakorlatba ültetve megvalósuljon a kereszteződés végleges átalakítása.

A korábbi, még 2019-ben elfogadott tervek konzerválták volna a hely sivár hangulatát, a gyalogosoknak továbbra is nagy távolságokat kellett volna megtennie és nem tartalmaztak egyetlen fát, egy négyzetméter zöldfelületet sem.

Az idén tavasszal ezeket a terveket a Budapest Közúttal együttműködésben sikerrel dolgoztuk át úgy, hogy azok immár zöldfelületeket és tíz db ültetett fát is tartalmaznak, amellett, hogy a kivilágított gyalogátkelővel jóval biztonságosabb is lesz a kereszteződés. A körültekintő tervezést dicséri, hogy az új tervek alapján a közeljövőben egy Népszínház utcát keresztező új zebra is kialakítható lesz.

Az ideiglenes átalakításokban szereplő ültetőládák és köztéri bútorok az átalakítások miatt elszállításra kerültek: a ládák így jelenleg a Népszínház utca-Nagy Fuvaros utca sarkán kaptak helyet.

Az átalakítások az április 12-i héten kezdődnek, és várhatóan 3 hétig tartanak majd. Az építkezés alatt a forgalom a Kiss József utcában változatlanul haladhat, az esetleges kellemetlenségekért azonban a beruházó Budapest Közúttal együtt megértésüket és türelmüket kérjük.

Az Önkormányzat arra törekszik, hogy a gyakran kis költségvetés mellett is nagy hatású, a kerületiek életminőségét és biztonságát is javító beavatkozásokat tudjon végezni.

A Népszínház utcán és környékén további előrelépéseken dolgozunk, fővárosi együttműködéseket kezdeményeztünk, amelyek remélhetőleg mielőbb kézzelfogható eredményekkel zárulnak. Előkészítés alatt áll a II. János Pál pápa téri nyilvános illemhely, ami a köztisztaság javítását célozza, és a 99-es és 217E buszok József körúti torkolatból való kivezetése, ami a környezetszennyezést és zajt megszüntetve élhetőbbé teszi majd a Népszínház utca torkolatát. De apró korrekciókat végzünk majd az Alföldi utcai csomópontban is.

Abban hiszünk, hogy az utca megújulása a fizikai változások mellett a lakók és a helyi vállalkozások összetartásán, és egy jól meghatározott jövőképen is múlik. Éppen ezért nemsokára felvesszük a helyi szereplőkkel a kapcsolatot és elindítunk egy folyamatot, hogy együtt kidolgozzuk egy élő utca működésének feltételeit, letegyük alapköveit. Ötletbörzéket szervezünk, a kidolgozott vízió szerint például eseményekkel, helyiségpolitikával és a kommunikációval is segítjük a Népszínház utca fejlődését a teljeskörű megújulásig.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!