Új szolgáltatások a JEK-ben

event_available Utolsó frissítés:

Csontsűrűség-mérő berendezéssel, dietetikai és szakpszichológiai szolgálattal bővülnek a szakrendelő szolgáltatásai július 1-től.

Az Önkormányzat kiemelten fontos feladatának tekinti az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzájutást, a mindenki számára elérhető magas színvonalú, kulturált körülmények közötti betegellátás biztosítását; kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi ellátás folyamatos fejlesztésére. Az egészségügyi szolgáltatások színvonalának növelésével, a lakosság közeli ellátás biztosításával elérhető az ellátási rendszer optimalizálása és a szakellátás hatékonyságának növelése.

DEXA csontsűrűség-mérő berendezés

Az Egészséges Budapest Program keretében beszerzett DEXA készülék szükségessége elsősorban a csontritkulás mint népbetegség szempontjából fontos. A kerületben magas az időskorú lakosság aránya, akik nagyobb arányban szenvednek csontritkulásban. A készülékhez megvásárolt programok, melyekkel testösszetétel-változást is monitorozni lehet, lehetővé teszik a lakosság szélesebb rétegének a szűrését, rendszeres felülvizsgálatát, gondozását. Tehát nemcsak törés-előrejelzésben segíthet, hanem élsportolók edzéstervének kialakításában, rehabilitációs programokban, életmód és táplálkozási zavarok követésében, szív-érrendszeri megbetegedések korai szakaszának felismerésében is.

A JEK korábban nem rendelkezett ilyen géppel, a szolgáltatás teljesen új, beüzemelése folyamatban van. A tevékenység megkezdésének tervezett időpontja: 2022. július 01.

Dietetikai szolgálat bővítése

A jelenleg is működő szakrendelés munkája a járóbeteg-ellátásban részben megelőző jellegű, de része magának a terápiának és a gondozásnak is. A dietetikai szolgálat betegség-, ezáltal egyénspecifikus diétás tanácsadás. A kezelőorvos, háziorvos javaslata alapján kerül a beteg dietetikai szaktanácsadásra, ahol a betegség stádiumának, a beteg diétás ismereteinek megfelelő tanácsadásban részesül. Ez a forma lehetőséget nyújt az életmódbeli tanácsok betartásának ellenőrzésére, az elért eredmények rögzítésére. A legmagasabb szintű diétás ellátást biztosíthatjuk ezzel a módszerrel, hiszen az előző alkalommal megbeszélt ismereteket, azok feldolgozását a következő alkalommal kontrollálni tudjuk. Az esetleges kezelési, gyógyszerszedési változások is azonnal nyomon követhetők, ha szükséges korrigálható a diéta. A fejlesztés a meglévő szakrendelés bővítését jelenti 2022. július 1-től.

Klinikai és mentálhigiénés szakpszichológia szolgálat bővítése 

A pandémia óta nagymértékben nőtt az alkalmazkodási zavarok, a pániktünetek, a szomatikus megbetegedések, és hangulatzavarok száma, azonban a mentálhigiénés szakellátáshoz való hozzáférés a Covid-fertőzések miatt bonyolultabbá vált.

A kerületben élő, részben alacsony jövedelmű lakosság élettere beszűkül, mely hatására a családtagokban felgyülemlett feszültség is a falakon belül rekedt, így számos életvezetési és egzisztenciális szorongásból adódó mentális tünet felerősödött. A veszteségek és a korlátozások megélése mentálisan és fizikailag is sebezhetőbbé tette a kerületben élőket. A vírusfertőzésekhez és a kötelező oltásokhoz való hozzáállásuk, és a betegségekkel kapcsolatos általános félelemérzetük egyaránt nőtt. A betegek által megélt szerteágazó, szubjektív panaszokat komolyan kell vennünk, és lehetőséget kell biztosítani számukra a mentálhigiénés gondozásban való részvételre.

A szakpszichológus a fizikai- és mentális egészséggel és betegségekkel kapcsolatban jelentkező pszichológiai problémák megoldásának támogatásával, valamint pozitív belső erőforrások aktivizálásával segít részben a gyógyító munkában, részben a prevencióban. A fejlesztés a meglévő szakrendelés bővítését jelenti 2022. július 1-től.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!