Új szolgáltatások a JEK-ben

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Új szolgáltatások a JEK-ben

Csontsűrűség-mérő berendezéssel, dietetikai és szakpszichológiai szolgálattal bővülnek a szakrendelő szolgáltatásai július 1-től.

Az Önkormányzat kiemelten fontos feladatának tekinti az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzájutást, a mindenki számára elérhető magas színvonalú, kulturált körülmények közötti betegellátás biztosítását; kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi ellátás folyamatos fejlesztésére. Az egészségügyi szolgáltatások színvonalának növelésével, a lakosság közeli ellátás biztosításával elérhető az ellátási rendszer optimalizálása és a szakellátás hatékonyságának növelése.

DEXA csontsűrűség-mérő berendezés

Az Egészséges Budapest Program keretében beszerzett DEXA készülék szükségessége elsősorban a csontritkulás mint népbetegség szempontjából fontos. A kerületben magas az időskorú lakosság aránya, akik nagyobb arányban szenvednek csontritkulásban. A készülékhez megvásárolt programok, melyekkel testösszetétel-változást is monitorozni lehet, lehetővé teszik a lakosság szélesebb rétegének a szűrését, rendszeres felülvizsgálatát, gondozását. Tehát nemcsak törés-előrejelzésben segíthet, hanem élsportolók edzéstervének kialakításában, rehabilitációs programokban, életmód és táplálkozási zavarok követésében, szív-érrendszeri megbetegedések korai szakaszának felismerésében is.

A JEK korábban nem rendelkezett ilyen géppel, a szolgáltatás teljesen új, beüzemelése folyamatban van. A tevékenység megkezdésének tervezett időpontja: 2022. július 01.

Dietetikai szolgálat bővítése

A jelenleg is működő szakrendelés munkája a járóbeteg-ellátásban részben megelőző jellegű, de része magának a terápiának és a gondozásnak is. A dietetikai szolgálat betegség-, ezáltal egyénspecifikus diétás tanácsadás. A kezelőorvos, háziorvos javaslata alapján kerül a beteg dietetikai szaktanácsadásra, ahol a betegség stádiumának, a beteg diétás ismereteinek megfelelő tanácsadásban részesül. Ez a forma lehetőséget nyújt az életmódbeli tanácsok betartásának ellenőrzésére, az elért eredmények rögzítésére. A legmagasabb szintű diétás ellátást biztosíthatjuk ezzel a módszerrel, hiszen az előző alkalommal megbeszélt ismereteket, azok feldolgozását a következő alkalommal kontrollálni tudjuk. Az esetleges kezelési, gyógyszerszedési változások is azonnal nyomon követhetők, ha szükséges korrigálható a diéta. A fejlesztés a meglévő szakrendelés bővítését jelenti 2022. július 1-től.

Klinikai és mentálhigiénés szakpszichológia szolgálat bővítése 

A pandémia óta nagymértékben nőtt az alkalmazkodási zavarok, a pániktünetek, a szomatikus megbetegedések, és hangulatzavarok száma, azonban a mentálhigiénés szakellátáshoz való hozzáférés a Covid-fertőzések miatt bonyolultabbá vált.

A kerületben élő, részben alacsony jövedelmű lakosság élettere beszűkül, mely hatására a családtagokban felgyülemlett feszültség is a falakon belül rekedt, így számos életvezetési és egzisztenciális szorongásból adódó mentális tünet felerősödött. A veszteségek és a korlátozások megélése mentálisan és fizikailag is sebezhetőbbé tette a kerületben élőket. A vírusfertőzésekhez és a kötelező oltásokhoz való hozzáállásuk, és a betegségekkel kapcsolatos általános félelemérzetük egyaránt nőtt. A betegek által megélt szerteágazó, szubjektív panaszokat komolyan kell vennünk, és lehetőséget kell biztosítani számukra a mentálhigiénés gondozásban való részvételre.

A szakpszichológus a fizikai- és mentális egészséggel és betegségekkel kapcsolatban jelentkező pszichológiai problémák megoldásának támogatásával, valamint pozitív belső erőforrások aktivizálásával segít részben a gyógyító munkában, részben a prevencióban. A fejlesztés a meglévő szakrendelés bővítését jelenti 2022. július 1-től.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!