Lezárult a Kálvária téri kutyafuttató igényfelmérése, új föld kerül a kis futtatóba

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Lezárult a Kálvária téri kutyafuttató igényfelmérése, új föld kerül a kis futtatóba

Július közepén zárult le a Kálvária téri kis kutyafuttató talajcseréjéről folytatott igényfelmérés. A visszajelzések alapján a futtatóban nem új talajtípus kerül kiépítésre, hanem a meglévő földet újítja meg a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ. A fejlesztés várhatóan 2022. szeptemberében valósul meg.

A futtató jelenlegi talaja nagyrészt föld, amely azonban a használat során kaviccsal, kövekkel és ásott lyukakkal keveredve egyre inkább balesetveszélyessé vált. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ ezért a talaj cseréje mellett döntött. Az anyagbeszerzés és fenntartás költségeit mérlegelve 4 talajtípus kipróbálása tettek javaslatot: föld, homok, mulcs és gyöngykavics. A 4 fajta talaj egy kis területen a futtatón belül kiépítésre is került, hogy a használók kipróbálhassák, megtekinthessék azokat és ez alapján mondhassák el, hogy szeretnék, vagy nem szeretnék az adott típus véglegesítését.

A folyamat során több mint 30 igényfelmérő lapot töltöttek ki a használók online és offline. A végeredmény alapján a legtöbb használó inkább a föld frissítését részesítené előnyben új talajtípus helyett. Magas eredményt ért el a homok is, amelyre azonban több felhasználó jelölte, hogy nem szeretné, ha az kerülne a futtatóba. Legkevésbé a gyöngykavicsot, vagy a mulcsot látnák szívesen a kutyatulajdonosok.

A legtöbb visszajelzésben a füvesítést kérték a használók, amely azonban a futtató mérete miatt gazdaságosan nem fenntartható, mert folyamatos öntözés mellett is hamar kikopna a használattól, az újrafüvesítés során pedig rendszeresen, hosszabb időre kellene lezárni a futtatót. A füvesítés nehézségének a problémája nem csak a Kálvária téri futtató közösségét érinti. Mind a kutyák, mind gazdáik szempontjából a legideálisabb talajtípus a fű, a józsefvárosi kutyafuttatók azonban, kis alapterületük és az öntöző rendszer hiánya miatt gyakorlatilag alkalmatlanok arra, hogy hosszú távon ezt biztosítani tudják. A Kálvária téri igényfelmérés eredménye is azt mutatja, hogy az önkormányzat és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ feladata, hogy erre a problémára alternatív megoldást találjon.

Jelenleg a XIII. kerület kísérletezik vörös- és fehér lucerna keverékkel kutyafuttatóiban, amely tartósabb a hagyományos fűnél, de hasonló hatást ér el: kevésbé porzik a föld, esős időben sem önti el a sár a futtatót, napsütésben pedig nem melegszik fel a talaj. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ figyelemmel kíséri a XIII. kerületi folyamatot és a tapasztalatokról egyeztet a fenntartóval. Ha ott sikerrel tesztelik a lucerna keveréket, akkor azt érdemes lehet kipróbálni a VIII. kerületben is, akár a Kálvária téren, a talajcsere részeként.

A Kálvária téri kis futtatóban várhatóan szeptemberben zajlik majd a talajcsere. A talaj frissítése körülbelül 1 hetet vesz igénybe és a futtató részleges lezárásával jár majd, melyről a JGK Zrt. előzetesen a futtatóba kihelyezett plakátokon fogja tájékoztatni a használókat.

A talaj frissítése mellett a kerítésre belátásgátló kerül felszerelésre, amely nem csak a nyugodt kutyázást segíti, hanem a kintről bekerülő szemetet és nagyobb köveket is szűri, így hosszabb ideig tisztán tartva a futtatót. Az igényfelmérés során további problémaként merült fel az ivókút körül rendszeresen kialakuló mocsaras rész, amely használhatatlanná teszi a futtató azon részét. Ezt a problémát a JGK Zrt. munkatársai augusztusban egy szikkasztó kiépítésével orvosolták.

Iratkozz fel a Józsefvárosi Önkormányzat kutyás hírlevelére! >>>

Igényelj 100 db kutyaürülékgyűjtő zacskót havonta ingyenesen! >>>

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!