Lezárult a Kálvária téri kutyafuttató igényfelmérése, új föld kerül a kis futtatóba

event_available Utolsó frissítés:

Július közepén zárult le a Kálvária téri kis kutyafuttató talajcseréjéről folytatott igényfelmérés. A visszajelzések alapján a futtatóban nem új talajtípus kerül kiépítésre, hanem a meglévő földet újítja meg a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ. A fejlesztés várhatóan 2022. szeptemberében valósul meg.

A futtató jelenlegi talaja nagyrészt föld, amely azonban a használat során kaviccsal, kövekkel és ásott lyukakkal keveredve egyre inkább balesetveszélyessé vált. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ ezért a talaj cseréje mellett döntött. Az anyagbeszerzés és fenntartás költségeit mérlegelve 4 talajtípus kipróbálása tettek javaslatot: föld, homok, mulcs és gyöngykavics. A 4 fajta talaj egy kis területen a futtatón belül kiépítésre is került, hogy a használók kipróbálhassák, megtekinthessék azokat és ez alapján mondhassák el, hogy szeretnék, vagy nem szeretnék az adott típus véglegesítését.

A folyamat során több mint 30 igényfelmérő lapot töltöttek ki a használók online és offline. A végeredmény alapján a legtöbb használó inkább a föld frissítését részesítené előnyben új talajtípus helyett. Magas eredményt ért el a homok is, amelyre azonban több felhasználó jelölte, hogy nem szeretné, ha az kerülne a futtatóba. Legkevésbé a gyöngykavicsot, vagy a mulcsot látnák szívesen a kutyatulajdonosok.

A legtöbb visszajelzésben a füvesítést kérték a használók, amely azonban a futtató mérete miatt gazdaságosan nem fenntartható, mert folyamatos öntözés mellett is hamar kikopna a használattól, az újrafüvesítés során pedig rendszeresen, hosszabb időre kellene lezárni a futtatót. A füvesítés nehézségének a problémája nem csak a Kálvária téri futtató közösségét érinti. Mind a kutyák, mind gazdáik szempontjából a legideálisabb talajtípus a fű, a józsefvárosi kutyafuttatók azonban, kis alapterületük és az öntöző rendszer hiánya miatt gyakorlatilag alkalmatlanok arra, hogy hosszú távon ezt biztosítani tudják. A Kálvária téri igényfelmérés eredménye is azt mutatja, hogy az önkormányzat és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ feladata, hogy erre a problémára alternatív megoldást találjon.

Jelenleg a XIII. kerület kísérletezik vörös- és fehér lucerna keverékkel kutyafuttatóiban, amely tartósabb a hagyományos fűnél, de hasonló hatást ér el: kevésbé porzik a föld, esős időben sem önti el a sár a futtatót, napsütésben pedig nem melegszik fel a talaj. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ figyelemmel kíséri a XIII. kerületi folyamatot és a tapasztalatokról egyeztet a fenntartóval. Ha ott sikerrel tesztelik a lucerna keveréket, akkor azt érdemes lehet kipróbálni a VIII. kerületben is, akár a Kálvária téren, a talajcsere részeként.

A Kálvária téri kis futtatóban várhatóan szeptemberben zajlik majd a talajcsere. A talaj frissítése körülbelül 1 hetet vesz igénybe és a futtató részleges lezárásával jár majd, melyről a JGK Zrt. előzetesen a futtatóba kihelyezett plakátokon fogja tájékoztatni a használókat.

A talaj frissítése mellett a kerítésre belátásgátló kerül felszerelésre, amely nem csak a nyugodt kutyázást segíti, hanem a kintről bekerülő szemetet és nagyobb köveket is szűri, így hosszabb ideig tisztán tartva a futtatót. Az igényfelmérés során további problémaként merült fel az ivókút körül rendszeresen kialakuló mocsaras rész, amely használhatatlanná teszi a futtató azon részét. Ezt a problémát a JGK Zrt. munkatársai augusztusban egy szikkasztó kiépítésével orvosolták.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!