Véleményezze a Koszorú utca 26. saroktelek átalakításának tervét!

event_available Utolsó frissítés:

Józsefváros belső és középső területein a sűrű beépítés és a burkolt felületek miatt az egy főre jutó zöldfelületek aránya alacsony és a klímaváltozás hatásai is hátrányosan érintik az itt lakókat. A Koszorú utca és Magdolna utca sarkán található önkormányzati telek jelenleg részben parkolóként funkcionál, de alkalmas lenne arra, hogy valódi zöldfelület legyen belőle. Ezért ezen a sűrűn beépített területen a Józsefvárosi Önkormányzat egy olyan pihenőkertet alakít ki, amely enyhíti a klímaváltozás hatásait és menedéket nyújt a megfáradt gyalogosnak, inspiráló teret biztosít a gondolkodásra és beszélgetésre, és kikapcsolódási lehetőséget teremt a kisgyerekkel vagy kutyával vagy érkezőnek is.

Ha kíváncsi, hogy milyen változások várhatóak a saroktelken, most megnézheti a tervet, és 2022. december 4-ig elmondhatja véleményét róla!

A teljes terv itt olvasható: https://bit.ly/koszoruterv

A kérdőív itt érhető el: https://bit.ly/koszoru26

A kérdőív kitöltése anonim, és körülbelül 10 percet vesz igénybe.

Ha önkéntesként segítene a kert kialakításáról szóló véleményezésben, várjuk jelentkezését december 1-ig. Részletek itt: https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/2022/11/segits-onkenteskent-a-koszoru-utca-26-alatti-pihenokert-tarsadalmi-velemenyezeseben/

A terv a saroktelek telek alaplejtésére épít, alkalmazkodik a környező épületek által vetett árnyékra, és törekszik az útkereszteződéstől és annak forgalmától való védelemre. Így alakult ki a két belépési pont a Magdolna és a Koszorú utcában, melyeket keresztirányú sétány köt össze - ez a sétány egyúttal meg is osztja a teret.

A terv szerint a Magdolna utca felé eső telekrészen burkolt játék-, és oktatótér (1, 3) található a gyerekek számára firkafallal, hálós játszóhellyel, ülő- és ugrálóhengerekkel, kültéri tanteremmel. Ezt a területet a telek másik részével egy nagy, kerek kövekkel teletűzdelt esővízelvezető árok köt össze.

A Koszorú utcához közeli terület a tervek szerint növényekkel sűrűn borított esőkert (4) lenne, ami a klímajavító, vízmegtartó és a városi hőszigethatást csökkentő funkció mellet az utcák felé is védelmet nyújt. A városi hőszigethatás azt jelenti, hogy a város felszínét borító beton és aszfalt felületek nagyobb arányban nyelik el, mint visszaverik a napsugárzást, mivel a párolgó felszínek, a talaj, a növényzet és a vízfelületek sokkal kisebb arányúak ezeken a helyeken. Az építmények falfelületei is fokozzák a napsugárzás hatását, nem segítik a párolgást és a hőmérséklet csökkenését, valamint a légmozgást is gátolják. Az előbbi hatások csökkentése többek között a parkos, növénnyel fedett városi területek kialakításával történhet. Az ide tervezett esőkert a telek csapadékvizét és a telekkel határos épület tetővizeit is összegyűjti. Az így összegyűlt víz szikkasztásáról a terepen kialakított mélyedés és a változatos évelőágyás gondoskodik. Az esőkerten keresztül tanösvény (5) futna, amelyen állomások mutatják be a csapadékvíz-visszatartás és vízkörforgás fogalmait. Az esőkerthez kapcsolódna a liget, amely megfelelő védelmet és zártságot nyújt az utcafront felől.

A telek Baross utca felé eső részén a tűzfalak védelmében változatos geometriájú ágyások (2) nyújtanak lehetőséget a tanulásra vagy kikapcsolódásra.

Az ülőfelületek jellemzően az esőkert-tanösvény-liget területén és mentén helyezkednek el, a többi telekrész jellemzően inkább a mozgás és séta területei. A telket a tűzfalak felől és az utcai oldalakról is térhatároló cserjék veszik körül, a megfelelő el- és lehatárolás valamint védelem miatt.

A terveket 2022. november 19-én 11 órakor a helyszíneken is bemutatjuk, ahol sok szeretettel várjuk az érdeklődőket: https://www.facebook.com/events/1259619507940563/

Figyelem! Rossz idő esetén a műhely helyszíne a Kesztyűgyár Közösségi Ház!

Amennyiben a projekttel és a tervekkel kapcsolatban további kérdései lennének, keresse a Józsefvárosi Önkormányzat Városépítészeti Irodáján Nagyunyomi-Sényi Anna projektkoordinátort a senyi.anna@jozsefvaros.hu e-mail címen.

Előre is köszönjük, hogy megosztja velünk véleményét!

Üdvözöljük! Oldalainkon sütiket (böngészőjében tárolt adatokat) használuk azért, hogy még jobbá tehessük az Ön számára tartalmainkat. Részletes irányelveinkért kérjük olvassa el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!