A Koszorú utca 26 saroktelek terveinek lakossági véleményezése – eredmények

event_available Utolsó frissítés:

A Koszorú utca és Magdolna utca sarkán található önkormányzati telek jelenleg részben parkolóként funkcionál. A sűrűn beépített területen a Józsefvárosi Önkormányzat egy olyan pihenőkertet alakít ki, amely enyhíti a klímaváltozás hatásait és menedéket nyújt a megfáradt gyalogosnak, inspiráló teret biztosít a gondolkodásra és beszélgetésre, és kikapcsolódási lehetőséget teremt a kisgyerekkel vagy kutyával vagy érkezőnek is.

A véleményezésre bocsátott, még nem végleges terv itt tekinthető meg: https://bit.ly/koszoruterv

A saroktelek átalakítására készült tervet a lakosság 2022. november 7 és december 4 között véleményezhette. A kérdőív kitöltésének lehetőségéről a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai juttattak el plakátot és szóróanyagot a környező utcák házaiba, valamint a közvetlenül érintett épületekben kopogtattak is.  A véleményezés folyamata során egy helyszíni tervbemutató műhely is megvalósult november 19-én, melyen 8 megjelent lakó, a tervező, az illetékes alpolgármester, a Városépítészeti Iroda és a Józsefvárosi Közterület-felügyelet részvétele mellett egészültek ki a tervek javaslatokkal. A kérdőívet online és offline összesen 73-an töltötték ki. A kitöltők többsége a 26-65 éves korosztályba tartozik és a Magdolna és Csarnok negyedben lakik.

A beérkező véleményeket a Városépítészeti Iroda munkatársai vizsgálták, akik ezek alapján az alábbi pontokban kérik a tervezőt a terv módosítására.

A park bekerítésének kérdése a kérdőívet kitöltők között 51-49% arányban oszlott meg, a park nyitottan hagyásának javára.  A helyszíni tervbemutató műhelyen résztvevők azonban egyöntetűen a park kerítéssel védését kérték, ezért a telket kerítés veszi majd körbe, mely illeszkedik a kert természetközeli hangulatához, és lehetőség szerint eltávolítható. A kerítés kiváltja az eredetileg tervezett középmagas cserjesort, így a terület nyitottabb, átláthatóbb lesz. A park, a többi józsefvárosi közparkhoz hasonlóan zárható lesz és nyitvatartással, házirenddel fog üzemelni.

Az utcafronti oldalra tervezett esőkertben a kitöltők 78%-os támogatásával kialakításra kerül rovarhotel, valamint ezen a területen a növények kiválasztásánál szempont lesz a szúnyogriasztó hatás. Komposztláda kialakítása ilyen kis területen nem javasolt. Azt, amennyiben a lakosság kezdeményezi, a Muzsikus Cigányok terén javasolt megvalósítani.

A kérdőívet kitöltő lakók többsége, 65%-a a telek Baross utca felé eső részén a tűzfalak védelmében változatos formájú ágyások labirintusos kialakítását és évelő növények ültetését kérték, ezért az önkormányzat ennek beépítését kéri a tervbe.

A kültéri tanterem rész funkcióbővítésének kérdésére 49 kitöltő mozgással kapcsolatos új funkciót, 22-en ismeretbővítő játékokat, míg 19-en nem kértek új funkciót erre a területre. A visszajelzések alapján ez a terület mozgással kapcsolatos új funkcióval egészül ki (pl. ugrósikola), amely azonban nem növeli a terület zsúfoltságát. A tanterem mellett több ülőfelület is kialakításra kerül. A parkban elhelyezett padok gerendából készülnek, felületkezelve és festve lesznek.

Szökőkút és egyéb vizes élményelem a területen műszaki okokból nem telepíthető. A terv a szomszédos telek esővízét hasznosítja, amely esővíz elvezető árok formájában jelenik meg a parkban. A telek lejtése miatt arra nincs lehetőség, hogy az utcán elfolyó esővíz hasznosuljon. A parkban kiépítünk ivókutat is.

Az új zöldfelület, a tantermi rész kivételével, kutyák számára is látogatható lesz, azonban a területen csak pórázon sétáltatásra lesz lehetőség, amelyre kifüggesztett házirend is figyelmezteti majd a kutyatulajdonosokat.

A parkban ennek megfelelően több szemetes is megtalálható lesz. Az esti órákban díszvilágítás biztosítja majd az akadálymentes használatot.

A véleményezés során érkezett javaslat, hogy a telket a további városfejlesztési folyamatok szempontjából érdemes lenne közterületté minősíteni. Erre a változtatásra a Szabályozási Tervben van lehetőség. Jelenleg egy egységes szabályozási terv előkészítése van folyamatban, amely során az egész kerület felülvizsgálatra kerül. Ez várhatóan a jövő év végére készül el.

A fenti módosításokkal a végleges terv várhatóan január elején készül el. A megvalósuló terv az önkormányzat honlapján, a városfejlesztés menüben követhető. A kivitelezés 2023 tavaszán indul.

We only use cookies (data stored in your browser) when necessary to make our sites smarter for you. Please click the Accept button after reading the Privacy Policy!