A Koszorú utca 26 saroktelek terveinek lakossági véleményezése – eredmények

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

A Koszorú utca 26 saroktelek terveinek lakossági véleményezése – eredmények

A Koszorú utca és Magdolna utca sarkán található önkormányzati telek jelenleg részben parkolóként funkcionál. A sűrűn beépített területen a Józsefvárosi Önkormányzat egy olyan pihenőkertet alakít ki, amely enyhíti a klímaváltozás hatásait és menedéket nyújt a megfáradt gyalogosnak, inspiráló teret biztosít a gondolkodásra és beszélgetésre, és kikapcsolódási lehetőséget teremt a kisgyerekkel vagy kutyával vagy érkezőnek is.

A véleményezésre bocsátott, még nem végleges terv itt tekinthető meg: https://bit.ly/koszoruterv

A saroktelek átalakítására készült tervet a lakosság 2022. november 7 és december 4 között véleményezhette. A kérdőív kitöltésének lehetőségéről a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai juttattak el plakátot és szóróanyagot a környező utcák házaiba, valamint a közvetlenül érintett épületekben kopogtattak is.  A véleményezés folyamata során egy helyszíni tervbemutató műhely is megvalósult november 19-én, melyen 8 megjelent lakó, a tervező, az illetékes alpolgármester, a Városépítészeti Iroda és a Józsefvárosi Közterület-felügyelet részvétele mellett egészültek ki a tervek javaslatokkal. A kérdőívet online és offline összesen 73-an töltötték ki. A kitöltők többsége a 26-65 éves korosztályba tartozik és a Magdolna és Csarnok negyedben lakik.

A beérkező véleményeket a Városépítészeti Iroda munkatársai vizsgálták, akik ezek alapján az alábbi pontokban kérik a tervezőt a terv módosítására.

A park bekerítésének kérdése a kérdőívet kitöltők között 51-49% arányban oszlott meg, a park nyitottan hagyásának javára.  A helyszíni tervbemutató műhelyen résztvevők azonban egyöntetűen a park kerítéssel védését kérték, ezért a telket kerítés veszi majd körbe, mely illeszkedik a kert természetközeli hangulatához, és lehetőség szerint eltávolítható. A kerítés kiváltja az eredetileg tervezett középmagas cserjesort, így a terület nyitottabb, átláthatóbb lesz. A park, a többi józsefvárosi közparkhoz hasonlóan zárható lesz és nyitvatartással, házirenddel fog üzemelni.

Az utcafronti oldalra tervezett esőkertben a kitöltők 78%-os támogatásával kialakításra kerül rovarhotel, valamint ezen a területen a növények kiválasztásánál szempont lesz a szúnyogriasztó hatás. Komposztláda kialakítása ilyen kis területen nem javasolt. Azt, amennyiben a lakosság kezdeményezi, a Muzsikus Cigányok terén javasolt megvalósítani.

A kérdőívet kitöltő lakók többsége, 65%-a a telek Baross utca felé eső részén a tűzfalak védelmében változatos formájú ágyások labirintusos kialakítását és évelő növények ültetését kérték, ezért az önkormányzat ennek beépítését kéri a tervbe.

A kültéri tanterem rész funkcióbővítésének kérdésére 49 kitöltő mozgással kapcsolatos új funkciót, 22-en ismeretbővítő játékokat, míg 19-en nem kértek új funkciót erre a területre. A visszajelzések alapján ez a terület mozgással kapcsolatos új funkcióval egészül ki (pl. ugrósikola), amely azonban nem növeli a terület zsúfoltságát. A tanterem mellett több ülőfelület is kialakításra kerül. A parkban elhelyezett padok gerendából készülnek, felületkezelve és festve lesznek.

Szökőkút és egyéb vizes élményelem a területen műszaki okokból nem telepíthető. A terv a szomszédos telek esővízét hasznosítja, amely esővíz elvezető árok formájában jelenik meg a parkban. A telek lejtése miatt arra nincs lehetőség, hogy az utcán elfolyó esővíz hasznosuljon. A parkban kiépítünk ivókutat is.

Az új zöldfelület, a tantermi rész kivételével, kutyák számára is látogatható lesz, azonban a területen csak pórázon sétáltatásra lesz lehetőség, amelyre kifüggesztett házirend is figyelmezteti majd a kutyatulajdonosokat.

A parkban ennek megfelelően több szemetes is megtalálható lesz. Az esti órákban díszvilágítás biztosítja majd az akadálymentes használatot.

A véleményezés során érkezett javaslat, hogy a telket a további városfejlesztési folyamatok szempontjából érdemes lenne közterületté minősíteni. Erre a változtatásra a Szabályozási Tervben van lehetőség. Jelenleg egy egységes szabályozási terv előkészítése van folyamatban, amely során az egész kerület felülvizsgálatra kerül. Ez várhatóan a jövő év végére készül el.

A fenti módosításokkal a végleges terv várhatóan január elején készül el. A megvalósuló terv az önkormányzat honlapján, a városfejlesztés menüben követhető. A kivitelezés 2023 tavaszán indul.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!