Ideiglenes védelemtől a helyi egyedi védelemig

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ideiglenes védelemtől a helyi egyedi védelemig

2022 tavaszán hivatali illetve külső kezdeményezésre elindult a két alábbi, kerületi jelentőségű építészeti értékekkel rendelkező épület helyi védelem alá helyezésének folyamata:

  • A Vajda Péter utca 33-35. szám alatti templomtorony

A toronyhoz egykor templomi funkciót betöltő épület is tartozott, amelyet 2011-ben lebontottak, mert nem volt kihasználható a tulajdonos, a Kőbányai Evangélikus Egyházközség számára.

Az Egyházközség értékesítette az ingatlant, így attól tartva, hogy a hasznosítás során bontásra kerülne a torony, a Képviselő-testület 2022. május 6-án ideiglenes védelem alá helyezte.

Ezt követően pedig megindult a helyi védelem alá helyezési eljárás.

Miközben a döntésnek nem célja az új tulajdonos tevékenységének meggátolása, a torony megmaradására esélyt kell adni, amennyiben annak építészeti vagy helytörténeti jelentősége beigazolódik az eljárás során elkészített értékvizsgálat alapján.

  • A Práter utca 69. alatti ház homlokzata és kapubejárója

A társasház gazdagon díszített szecessziós homlokzata és a kapualj is rossz állapotban van, ám bontással járó felújítás helyett ezen építészeti értékek megőrzése a cél.

Ennek érdekében a Képviselő-testület 2022. május 6-án ideiglenes védelem alá helyezte az épületrészeket. Ezt követően pedig megindult a helyi védelem alá helyezési eljárás.

Az ideiglenes védelem mindkét esetben egy éves időtartamra szól. A településkép védelméről szóló 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendeletnek (továbbiakban: TKR) megfelelően zajlott és lassan a végéhez közeledik a két épület helyi egyedi védelem alá helyezése.

Elkészült a két épületre az értékvédelmi szakvélemény, amely kimondja: mindkét épület érdemes és méltó a helyi védelemre.

A TKR 14. § (10) bekezdésének megfelelően a szakvéleményekkel kapcsolatban 2023. március 23-ig bárki írásbeli észrevételt tehet a Városépítészeti Irodán, a polgármesternek címezve ügyfélkapun (Epapír) keresztül vagy postai levélben (Budapest 1082 Baross utca 63-67.)

Ezt követően a Képviselő-testület a szakvélemények és a beérkezett észrevételek alapján fog dönteni az épületek helyi védelem alá helyezéséről, illetve az ideiglenes védelem megszüntetéséről.

Kapcsolódó dokumentumok:
  1. Práter utca 69 Utolsó frissítés: 2023. február 23.
    4 MB PDF dokumentum
  2. Vajda Péter utca Utolsó frissítés: 2023. február 23.
    3 MB PDF dokumentum

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!