Ki volt Pécsi Eszter?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ki volt Pécsi Eszter?

A Józsefvárosi Önkormányzat 2020-ban az Üllői út és a Korányi Sándor utca találkozásánál lévő kis teret az első magyar diplomás nőről, Hugonnai Vilmáról nevezte el.

2023-ban pedig az első magyar női mérnökről, Pécsi Eszterről lettek elnevezve a társasházi pályázatok. 

Pécsi Eszter 1898. március 8-án, azaz nőnapon született Kecskeméten, majd 22 évvel később ugyanezen napon vehette át a Műegyetemen az építészmérnök diplomáját.

1915 és 1918 között Berlinben tanult, ám mihelyt a Műegyetem is megnyitotta kapuit a nők előtt, hazatért és itt fejezte be tanulmányait. 

A diploma megszerzése után egy mérnök irodában kezdett el dolgozni, munkái között szerepelt a Hajós Alfréd által tervezett margit- szigeti fedett uszoda háromcsuklós vasbeton ívei és az első vasszerkezetű magasház, a Fiumei úti baleseti kórház. 

A második világháborút követően, 1945-ben és 1946-ban Budapest bombasérült épületeinek vizsgálatát látta el- önzetlenül, díjazás nélkül. Ő irányította a Nemzeti Színház és a Népszínház megroppant tetőzetének megerősítő munkáit. 1957-ben Bécsbe disszidált, majd 1958-tól New Yorkban dolgozott statikusként.

1965-ben elnyerte “Az év legjobb statikusa” címet, azért a különleges alapozási módszerért, amelyet a Hudson folyó partján épülő toronyházak építéséhez fejlesztett ki.

1975-ben halt meg, hamvait a Farkasréti temetőben helyezték el. 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!