Szomszédünnepek szerveződnek kerületszerte 2023-ban is

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Szomszédünnepek szerveződnek kerületszerte 2023-ban is

Immár második alkalommal hirdette meg Józsefváros Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodája a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.-vel együttműködésében a Szomszédünnep pályázatot, melynek célja a helyi közösségek támogatása.

A Szomszédünnepek térképen is fent vannak.

Örömünkre szolgál, hogy egyre többen jelentkeznek, nem csupán kerületi civil szervezetek, helyi csoportosulások, önszerveződő közösségek, hanem magánszemélyek is. A rendelkezésre álló keretösszeg 2023-ban 4 millió forintra nőtt, amelyből 24 pályázót támogatunk. Az eseményeket 2023. április 29-e és szeptember 9-e között valósítják meg kerületszerte.

A „Civilek a József utcáért” lakossági csoport egy igazi zöld utcaünneppel készül a Német és József utca sarkán található szomszédsági kertben, bevonva a helyi zöld közösségeket, a környékbeli vállalkozásokat, valamint a Józsefvárosi Szabadidős Egyesületet. Az esemény platformot biztosít a tapasztalatcserére fenntartható kertépítés témában, valamint vendégelőadókkal beszélgetnek majd a kerületi beruházások problematikájáról. A jó hangulat sem marad el, hiszen mindezt zenés piknik, madárodú- és rovarhotel építés, valamint  csocsó- és gombfocibemutató kíséri majd.

Az Alföldi Átmeneti Szállás hajléktalan embereknek nyújt lakhatást. Annak érdekében, hogy a környéken lakók kötetlen formában ismerkedhessenek meg a Szállás ügyfeleivel, egynapos sakkbajnokságot szerveznek. Természetesen, aki nem tud sakkozni, kipróbálhatja magát kártyázásban és különböző társasjátékokban is. A programot bográcsozás színesíti, a lakók és a környékbeli lakosok együtt főznek majd.

Az Auróra Klímakert eseménye a klímaváltozás tematikája köré épül. Az előadások mellett workshopokon is részt lehet venni, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a fermentálás, a savanyítás és a befőzés rejtelmeivel. A tudásmegosztást szórakoztató programok kísérik, tematikus filmvetítés, tetováltatás és növény csere-bere várható. A látogatók saját készítésű szitanyomott pólót vagy vászontáskát vihetnek majd haza.

Hagyományok modern köntösben? A Dobozi21 a kerület egy újonnan nyílt közösségi tere. Sütögetést terveznek, melyet közös májusfa díszítés előz meg. Az érdeklődők egy workshop keretében saját textil “szalagjukat” készítik el a Tangly Hands textilcsapat segítségével, melyekkel a Koltói Anna tér csücskében lévő fákat díszítik majd fel. A fenntarthatóságot szem előtt tartva a hagyományos csomózási technikákhoz természetes alapanyagokat használnak fel.

A girlscanscan kollektíva célja láthatóvá tenni a láthatatlant. A csapat sétákat szervez a II. János Pál Pápa téren, ahol különböző játékokkal segítik a résztvevőket a tér megtapasztalásában. A résztvevők nem csak helytörténeti érdekességekkel ismerkedhetnek meg, hanem maguk is formálják a sétát, megoszthatják élményeiket és gondolataikat, ezáltal erősítve a közösségi érzést.

A Józsefvárosi Bérlői Érdekvédelmi Közösség lecsót főz a Mandák Házban. Kicsikre és nagyokra egyaránt gondoltak: lesz akadályverseny a Láthatatlan Tanoda szervezésében, homokanimációs interaktív program a Társalkotó Egyesület jóvoltából, a Marica produkció pedig bábozással színesíti majd a programot. A valódi összetartozás érzését életképek kifüggesztésével fogják erősíteni.

A Kastner Kommunity a Buváti Ház földszintjén közösségi térként működik. Szeretnék ha több kapcsolatuk lenne a ház lakóival, ezért nyílt nappal és közös sétával készülnek, melyet a girlscanscan kollektíva vezet. A sétát a lakók megvendégelése követi a kávézóban, ahol kötetlen beszélgetés formájában lehet anekdotákat mesélni az egykori Mézes Mackóról vagy a korábbi bútorbolt mindennapjairól.

A Katica tagóvoda szülői munkaközössége nyárköszöntő piknikkel készül, ahol különböző nemzetek ételeivel vendégelik meg egymást. Családi esemény lévén sport és ügyességi játékokat is terveznek, melyből természetesen nem maradhat ki az arcfestés és az ugrálóvár sem.

A KÖME idén lesz 10 éves, ezt pedig a KÖME100 programsorozattal ünneplik meg. Utcaünnepükön felavatják újonnan készült mikroparkjukat, valamint teret ad a környékbeliek számára, hogy jobban megismerjék egymást. Programjukat a Pneuma Szöv.-vel együtt szervezik, tiny desk-szerű koncertekkel, utcai krétázással, étellel-itallal és főzéssel készülnek. Az érdeklődők megismerhetik a Szöv. aktuális projektjét, mely a Spektákulumi Társaság nevet viseli.

A Leonardo da Vinci köz 1. szám alatt élők közössége megalakulásuk 35. évfordulóját ünneplik, melynek keretében áttekintik az elmúlt időszakot, előkerülnek a régi fotók, valamint megemlékeznek az alapítókra is. Kötetlen beszélgetéssel, egymás megvendégelésével erősítik tovább a lakók közötti kapcsolatot.

A Loffice közössége egy egész napos minifesztivállal készül, melynek célja a tágan értelmezett szomszédság aktivizálása. Kultúr-zsibongóval, a helyi gasztrovállalkozások kitelepülésével és zenés programmal akarják megmutatni a környék sokszínűségét. Platformot biztosítanak, hogy a felújított Déri Miksa utca újonnan nyílt vállalkozói bemutathassák leendő tevékenységüket. A Loffice gondolt a kerületben élő külföldi emberekre is: számukra kvízesttel készülnek.

A Losonci téri komposztbarátok egy éve tevékenykednek aktívan. Szeretnék, ha közösségük tovább erősödne, valamint ha minél több ember megismerné a komposztálás fortélyait. Ennek érdekében olyan vendégeket hívnak eseményükre, akik már sok éves tapasztalattal rendelkeznek, mint például a Teleki téri komposztbarátok vagy a Grundkert. Az esemény keretein belül közös rostálást szerveznek, tehát bezsákolják az érett komposztot, így az érdeklődők személyes tapasztalatokhoz utnak.

A NEM ADOM FEL Alapítvány célja a szemléletformálás. Szomszédünnep eseményükön az érdeklődők személyes megtapasztaláson keresztül ismerkedhetnek meg a fogyatékossággal élő emberek élethelyzetével. Kipróbálhatják a kerekesszék és a fehér bot használatát és megismerhetik a vakvezető kutyák munkáját. Emellett bepillanthatnak a jelnyelv világába is. A gyermekek számára külön kézműves foglalkozással is készülnek.

A Rotary Budapest-Margitsziget Klub 2021-ben örökbe fogadta a Molnár Ferenc parkot, ahol később Tavaszváró Pikniket tartottak a kerületi civil szervezetek és a környékbeli lakosok számára. A sikeren felbuzdulva áprilisban ismét megszervezik egész napos rendezvényüket, azzal a céllal hogy újabb kapcsolatok létesüljenek, a meglévők pedig tovább erősödjenek. Több fellépő művészt is meghívtak, a fergeteges hangulatot pedig zenés produkció garantálja.

A Sors-Társak Újra Együtt Egyesület kiemelt célja a magyar kultúra táplálása és közvetítése. Programjuk fókuszában a magyar nóta áll. Közös énekléssel és tánccal, valamint fellépésekkel és kiállítással készülnek a szomszédünnep keretein belül.

Idén már harmadjára rendezi meg Szent Iván-éji mulatságát a Tisztviselőtelepi Önkormányzat Egyesület. Rendezvényük a népiesség köré összpontosul: lesz népzene, néptáncos bemutató és aki kedvet kap, az maga is megtanulhat egy-két alaplépést a táncházban. Természetesen Szent Iván-éjjelén nem maradhat el a tűzgyújtás és a tűzugrás sem.

A Lumen Kifordulás a Volumen Zenei Alapítvány hagyományos, egésznapos szabadtéri dzsemborija. Eseményük nem csupán saját közösségük, hanem szomszédságuk számára egyaránt nyitott. Nem csak koncertekkel és workshopokkal, hanem szobanövény csereberével is készülnek.

Tehetségkutató Sportnapot szervez a Zrínyi Miklós Kick-box Akadémia. Az érdeklődők megismerhetik a szervezet tevékenységét, a kick-box történetét, valamint bepillantást nyerhetnek a sportág gyakorlati technikáiba is. A Tehetségkutatóra józsefvárosi gyermekek jelentkezését várják, a nyerteseknek pedig lehetőségük nyílik bekerülni az Akadémia tehetséggondozási programjába.

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület utcavacsorát rendez a felújítás előtt álló Krúdy utca végén, ahova sok szeretettel várja a környék lakóit. A rendezvény egyfelől búcsúztatja a régi Krúdyt, másfelől egy asztalhoz ülteti azokat a lakókat, akik nap, mint nap elsétálnak egymás mellett a negyedben. A felállított receptfalnak köszönhetően lehetőség nyílik az inspirálódásra, hiszen bárki feltűzheti kedvenc fogásának jól bevált elkészítési módját.

Stuhl Ágnes a Kolónia kollektíva közösségének tagja. A társasház, amiben él, az ország második legnagyobb társasháza, közel ezer lakójával. Annak érdekében, hogy új kapcsolatokat építsenek ki, a meglévőket pedig ápolják, közösségi futással készülnek a Kolóniát megkerülve. Emellett lesz lehetőség a közös kert csinosítgatására, valamint arra is, hogy a vállalkozó szellemű lakók megmutassák főzőtudományukat. Az igazi zsibi hangulatot pedig bolhapiac biztosítja.

A Józsefvárosi MÁV-telepért Egyesület szeretné, ha a környéken lakó emberek és civil szervezetek megismernék tevékenységüket, ennek érdekében pedig pikniket szerveznek a Tbiliszi téri templomkertben. Időseket és fiatalokat egyaránt várnak, így izgalmas beszélgetések alakulhatnak ki a MÁV-telep múltjáról, valamint annak jövőjéről.

Az idei pályázók között magánszemélyek is vannak. Bódi-Lajtman Beatrix azt a lakóközösséget szeretné erősíteni, melyben él. Erre remek lehetőséget nyújt egy társasjátékozással egybekötött eszem-iszom.

Dr. Herke Vivien magánszemélyként nyújtotta be pályázatát, a megvalósítást azonban társszervezők segítik. Egy Vegán Állatvédelmi Napot szerveznek, ahol az érdeklődők állatvédelemmel kapcsolatos témákban mélyülhetnek el. A szervezők célja, hogy megmutassák a növényi étrendben rejlő lehetőségeket, így közös főzéssel készülnek. A programot tombola kíséri, a befolyt összegből pedig állatvédő szervezetet támogatnak.

Varga Simon Kristóf külföldi “Open Mic” tapasztalatára építi eseményét. A bátor jelentkezők 10 percre mikrofont ragadhatnak és a közönség elé állhatnak. Stílus és műfaj nem akadály, hiszen mindenki azt viheti színpadra, amiben otthon érzi magát: legyen az slammelés, felolvasás, zenélés vagy épp zsonglőrmutatvány.

A Szomszédünnep pályázat keretében megvalósuló eseményekről beszámolunk a Közösségi Részvételi Iroda és a Józsefvárosi Önkormányzat felületein, de érdemes feliratkozni hírlevelünkre, hogy biztosan értesüljenek a programokról: https://jozsefvaros.hu/go/hirlevel

Bővebb információ: Közösségi Részvételi Iroda  reszvetel@jozsefvaros.hu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!