Jöjjön el a Tisztviselőtelep forgalomcsillapításának második lakossági fórumára!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Jöjjön el a Tisztviselőtelep forgalomcsillapításának második lakossági fórumára!

A Józsefvárosi Önkormányzat a Tisztviselőtelep forgalmi rendjének kisléptékű beavatkozását tervezi. A forgalomcsillapítási terveket társadalmi véleményezésre bocsájtottuk 2023 első felében.

A lakossági visszajelzések figyelembevételével kialakított új terv kapcsán újabb fórumon folytatjuk az érintettekkel való egyeztetést.

Időpont: 2023. június 21. szerda 18-20 óra

Helyszín: Bláthy park (rossz idő esetén TÖE Ház: Bláthy Ottó utca 15.)

A fórum résztvevői:

  • Pikó András – polgármester
  • Rádai Dániel – alpolgármester
  • Sipos László – tervező
  • Barta Ferenc – építész
  • Jánosi Dániel – városépítészet

A Tisztviselőtelep forgalmának csillapítására tett javaslat a lakossági véleményezést követően

A széleskörű egyeztetési folyamatok eredményeként kezd körvonalazódni a Tisztviselőtelepen élők többségének a forgalom csillapítására vonatkozó igénye. A véleményezés során beérkezett visszajelzések korábban itt kerültek összefoglalásra: https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/2023/05/tisztviselotelepi-forgalomcsillapitas-az-elso-koros-velemenyezes-osszefoglaloja/

Itt pedig annak az összefoglalóját találja, hogy a beérkezett véleményekből melyiket fogadta be az önkormányzat és miért.

Az átmenő forgalom által leginkább terhelt Villám utcán kívül a többi utca vagy utcaszakasz egyirányúsítására vonatkozó javaslat nem kapta meg a beérkezett vélemények többségének támogatását, ezért az átdolgozott forgalomcsillapítási tervből azok kikerültek. A Bláthy Ottó utca közúti forgalom számára átadott területének csökkentése, illetve a Gaál Mózes utca Magyarok Nagyasszonya és Szenes Iván tér közötti részének gépjárműforgalom elől történő elzárása és zöldítése szintén nem nyerte el a többség támogatását így a beérkezett vélemények tiszteletben tartásának következtében ezen beavatkozások sem fognak megvalósulni. A Villám utca forgalmának csökkentése mellett a másik beavatkozások melyeket sokan támogattak az a még nem lakó-pihenőövezetbe tartozó Elnök utca és Üllői út közti területen is a sebesség korlátozása.

Az ezek alapján átdolgozásra került forgalomcsillapítási terv az alábbi beavatkozásokat javasolja:

  1. Az 1.  jelű övezet egészére (Győrffy István utca és a Villám utca érintett szakasza) lakó- pihenőövezet kerül kijelölésre.
  2. A 2. jelű övezetben az ott a működő intézmények miatt nem lehet lakó- pihenőövezetet kijelölni, így csak a területi sebességkorlátozással lehet eredményt elérni. A 2. övezet területén a „Tempó 30”, azaz a „Korlátozott sebességű övezet” kerül kialakításra, legfeljebb 30 km/ó sebesség előírásával.
  3. A Villám utca problémája az átmenő forgalom megjelenése, amikor a Könyves Kálmán körút torlódik. (Ez a 3-as metró felújítása miatt kialakult helyzet megszűntével vélhető csökkenni fog.) Az egyirányúsítások bevezetésével és a csomóponti keresztmetszetek szűkítésével a jelű övezet forgalma jelentősen lecsökkenthető, anélkül, hogy a telepen lakók részére jelentősen megnövekedne az eljutási idő. Az egyirányúsítások során a Bíró Lajos és Vajda Péter utcák közti szakasz a negyedből kifelé válna egyirányúvá, de annak érdekében, hogy a telep ebből az irányból történő megközelítése se nehezedjen meg, a Bíró Lajos utca a Könyves Kálmán körút felől megnyitásra kerülne. Annak megakadályozása érdekében, hogy a körútról újonnan megnyílt behajtási lehetőséget kihasználva, majd balra fordulva ne legyen vonzó a körúti forgalom elkerülése és így a Tisztviselőtelep utcáinak terhelése, a Villám utca Benyovszky Móric és Reguly Antal utcák közti szakasza is egyirányúsításra kerülne a Reguly Antal utca irányába.

Összességében mind a két bevezetni javasolt forgalmi beavatkozás a Telepen lakók számára élhetőbb, nyugodtabb környezetet teremthet, anélkül, hogy közlekedési lehetőségeiket rontaná.

A véleményezés utáni átdolgozott forgalomcsillapítási javaslat térképes ábrázolása:

Amennyiben a projekttel és a tervekkel kapcsolatban további kérdései lennének, keresse a Józsefvárosi Önkormányzat Városépítészeti Irodájától Jánosi Dániel projektkoordinátort a velemeny.tisztviselo@jozsefvaros.hu e-mail címen

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!