Közösségi kert a Magdolna utcában

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közösségi kert a Magdolna utcában

A Képviselő-testület 2020 szeptemberében jelölte ki az önkormányzat tulajdonában álló, Magdolna utca 24. szám alatti 722 négyzetméter alapterületű üres telekingatlant, hogy azon közösségi kert legyen.

2021 nyarán pedig együttműködési megállapodást kötött a Grundkert Egyesülettel, amelynek tagjai hamar minioázissá varázsolták a házak közé beékelődött, addig kihasználatlan foghíjtelket, ezzel visszakapcsolva a területet a város életébe. 

Kialakították a közösség kert működési feltételeit: termőföldet terítettek szét, létrehoztak 35 parcellát, öt magaságyást, közös tereket, a használati eszközöket pedig egy zárható faházban tárolják.

A Grundkert elsődleges célja, hogy közelebb hozza a felelős, bionövény-termesztést a belvárosi lakosokhoz. Jelenleg 45 fő (ebből 38 fő nyolcadik kerületi lakos) termeszt zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket saját fogyasztásra.

A kert teljesen bio, nem használnak vegyszert, csak ökológiai módszereket alkalmaznak a növényvédelemre, tápanyagutánpótlásra. A közösség tagjai között vannak tapasztalt kertészek és lelkes amatőrök is, egészen fiataloktól a nyugdíjas korosztályig. Sőt még a Mátyás téri Zsendülő Tanodának is van egy saját parcellája, ahol a gyerekek sajátíthatják el a kertészkedés alapjait.

A közösségi kert azonban jóval több mint kertészkedés. Erősíti a természettel való közvetlenebb kapcsolatot az urbánus környezetben, szerepe van az egészséges életmód kialakításában, valamint segít összekovácsolni a helyieket. Az egyesület toborozza és szervezi a tagokat, de közösségépítő eseményeket is tart, a közös munkák során pedig folyamatos a tudás- és tapasztalatátadás. A városi kertészkedők közösen termesztenek fűszernövényeket, ezek locsolása, gondozása közösségi feladat, cserébe bárki szabadon vihet az ott termő mentából, rozmaringból, kakukkfűből vagy citromfűből.

A kerttagok saját kezűleg épített komposztládában gyűjtik a zöldhulladékukat, amit körülbelül egy év elteltével talajjavításra tudnak használni. A flóra mellett gondolnak a faunára is: a méheket rovarhotellel és itatóval, a madarakat telente tele madáretetővel várják. 

A kert virágzása folytatódik: a kialakításra vonatkozó kétéves időszak sikeresen zárult, így Józsefváros a kert további, folyamatos fenntartására írt ki pályázatot, amelyet a Grundkert nyert el, így az egyesület további öt éven keresztül fogja szervezni a Magdolna utcai közösségi kertet.

A terület növénydiverzitásának növelése, továbbá az évelő fajok sikeres átteleltetése érdekében egy hosszú távú együttműködés megteremtése a cél.

  • A Józsefvárosi Önkormányzat 2020-ban elfogadott Klímavédelmi Intézkedési Terve is rendelkezik arról, hogy klímavédelmi és közösségépítő célból közösségi kertek kialakítását támogassa az Önkormányzat.
  • A Grundkert az Önkormányzat részére kertbemutatót tart minden év március 1. és október 31. között. 
  • A Grundkert írásos beszámolót nyújt be a Városüzemeltetési és Zöldprogram Iroda részére minden év október 31. napjáig, amely tartalmazza a megelőző időszak tapasztalatait.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!