Új kutyafuttató kialakítása a Tömő u. 40-46 mellett – Az igényfelmérés összefoglalója

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Új kutyafuttató kialakítása a Tömő u. 40-46 mellett – Az igényfelmérés összefoglalója

2023 április közepétől június közepéig lehetett kitölteni a Tömő utcában kezdeményezett új kutyafuttató létrehozásáról szóló igényfelmérést.

Az igényfelmérés kitöltésére elsősorban a környéken élőket kérte a Közösségi Részvételi Iroda, ezért ez idő alatt a Jázmin és a Tömő utcák érintett területén minden házban kiraktunk plakátokat, és szóróanyag került a lakók postaládáiba is. Az új kutyafuttatót kezdeményező Tömő u. 32-38, 40-46, 48-54 és Jázmin u. 16/a-b közös képviselete a lakóknak kiküldött közvetlen emaillel, a terület lakói számára létrehozott Facebook csoportba posztolással, és a leginkább érintett Tömő u. 40-46 társasház közgyűlésén tárgyalva segítette az igényfelmérés hírének terjesztését. Ebben a házban a Részvételi Iroda két alkalommal kopogtatott a kijelölt területre néző lakásokban.

Az érintett területen eközben a Rév8 Zrt. Jázmin utcai közösségi tervezése zajlott, amelynek május 19-i kitelepülésén, az érdeklődőkkel közösen beszéltük át az igényfelmérés eredményeit.

Az igényfelmérő kérdőívet összesen 93-an töltötték ki, közülük 75-en a leginkább érintett Jázmin és Tömő utcákban laknak.

Az “Önnek van kutyája?” kérdésre adott válaszok alapján a 93 kitöltő többségének, 54%-nak nincs kutyája. Erre a kérdésre a 75 Tömő-és Jázmin utcai lakótól érkező válaszok aránya: 44 nem, 31 igen, tehát közülük is többségben olyanok töltötték ki az igényfelmérést, akiknek nincs kutyája.

Az “Egyetért Ön azzal, hogy a javasolt területen kutyafuttató létesüljön?” kérdésre adott válaszok többsége, 72%-a támogató.

A 75 Tömő- és Jázmin utcai lakótól érkező válaszok aránya: 21 nem, 54 igen. A 44 nem kutyás Tömő- és Jázmin utcai lakó közül 28 támogatja, hogy legyen kutyafuttató.

Mivel bármilyen bontásban is nézzük a válaszokat, a kutyafuttató támogatói többségben vannak, az igényfelmérés eredménye alapján a Közösségi Részvételi Iroda javaslatot tett a kutyafuttató létrehozásához szükséges folyamat elindítására.

A kitöltők elsősorban attól tartanak, hogy a kis, körbezárt területen erős lesz a zaj, szag- és porhatás, amit elsősorban a közelben élők fognak elszenvedni. Ezeket a fenntartásokat az önkormányzat és a városüzemeltetési feladatokat ellátó JGK Zrt munkatársai átbeszélték és az alábbiakra jutottak.

Ezekre a problémákra megoldás lehet, ha a területet határoló 3 földszintes építmény (a vízművek egykori üzemi épülete, egy trafóház, és a bolt) falára zajvédő panelek kerülnek, így a betonépületek nem felerősítik, hanem elnyelik a keletkező hangokat. A kutyafuttató kerítésére belátásgátló anyag, a lakások irányába a futtatón kívül növényzet telepítése javasolt. Az új futtatóra ugyanaz a takarítási rend vonatkozik, mint a kerület többi kutyafuttatójára: a JGK munkatársai minden nap ürítik a kukákat és összegyűjtik a szemetet, valamint minden csütörtökön nagynyomású takarító géppel fertőtlenítik a területet. A heti, nagynyomású vízzel történő takarítás mellett évente és félévente valósul meg fertőtlenítő szeres talajvédelem, ami semlegesíti a baktériumokat. A társasház számára továbbá a JGK Zrt tud biztosítani a Zöldeb Egyesület által javasolt “dog-pee” készítményt, amely a kutya vizelete által hagyott szagnyomok semlegesítésére alkalmas.

A “Támogatná, hogy a kutyafuttató csak meghatározott idősávban legyen nyitva?” kérdésre adott válaszok alapján a többség nem támogatja, hogy a kutyafuttató használata időben korlátozva legyen. A 75 Tömő- és Jázmin utcai lakótól érkező válaszok aránya: 46 nem, 29 igen, tehát a környéken élők között nincs többségben a kutyafuttató időben korlátozott nyitva tartásának támogatottsága.

Annak ellenére, hogy az igényfelmérés eredményei nem ebbe az irányba mutatnak, a továbbiakban mégis érdemes lehet megvizsgálni a kutyafuttató nyitvatartásának korlátozását is, hogy a kora reggeli és késő esti órákban a lakók nyugalma biztosítva legyen.

A kutyafuttató tervezett alapfelszerelése egy fedeles, kutyaürülékgyűjtő zacskó kihelyezésére alkalmas szemetes és egy pad. Az igényfelmérés során a kitöltők leírhatták, hogy a kutyafuttatót milyen elemekkel egészítenék még ki. A javaslatokat a Részvételi Iroda összegyűjtötte és az április 19-i kitelepülésen résztvevők ezeket pontozva súlyozhatták, hogy melyek megvalósulását támogatnák. Ez alapján a kutyafuttató kialakítása során az Önkormányzat vizsgálja az ivókút, és a lakókat nem zavaró világítás telepítésének lehetőségét. A futtatóban továbbá esőbeálló, és agility játék kerülne elhelyezésre, hogy a kis területen is legyen lehetőség a kutyák lemozgatására.

Ebbe a futtatóba is kikerül a környéken élők nyugalmának biztosítására kérő, valamint a kutyapiszok felszedésére figyelmeztető táblák, és a minden kerületi kutyafuttatóban érvényes használati etikett is.

Az igényfelmérést kitöltők ezeken felül, a terület biztonsága miatt kamerarendszer kiépítését, és elektromos beléptető rendszert javasoltak. Ezek telepítési és üzemeltetési költsége azonban nagyon magas, és nem biztos, hogy vagyonvédelmi célt el tudnak látni, ezért egyelőre ezek kiépítését nem tervezi az Önkormányzat. A működés tapasztalatai alapján lehet majd megfontolni ezek szükségességét.

Az igényfelmérés eredményei alapján az új kutyafuttató létrehozásáról szóló döntésre tett javaslatot a Közösségi Részvételi Iroda, amelyet a Városüzemeltetési és Zöldprogram Iroda készít elő az illetékes, Városüzemeltetési, Közösségfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság számára.

További információ:
dr. Lennert Zsófia, Városüzemeltetési és Zöldprogram Iroda, irodavezető: lennert.zsofia@jozsefvaros.hu, +36 1/459-2552

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!