Elkészültek a Jázmin tér végleges koncepciótervei

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elkészültek a Jázmin tér végleges koncepciótervei

A Jázmin tér a tavaszi közösségi tervezés során elkészült koncepciótervét 2023. augusztus 31-ig lehetett véleményezni. A véleményezés során beérkezett visszajelzéseket a Rév8 munkatársai feldolgozták, és az eredmények alapján a tervező finomította, majd véglegesítette a koncepciótervet. 

A Józsefvárosi Önkormányzat 2022 őszén igényfelmérést tartott a játszótérről, amelynek során megtudtuk, hogy kik mikor és milyen módon használják a teret. Kiderült az is, hogy a tér használói szeretnék, ha az egész tér megújulna, és zöld, rendezett környezet fogadná itt őket. Ezt követően 2023 tavaszán két közösségi tervezési alkalmat tartottak a Rév8 munkatársai, amikor az itt lakók elmondhatták, hogy mit szeretnének látni a megújuló téren.

A beérkezett igények figyelembevételével elkészült a koncepcióterv, amelyet online kérdőív formájában három héten keresztül véleményezhettek a józsefvárosiak. Ezen kívül a RÉV8 munkatársai két alkalommal a téren is gyűjtötték az arra járók javaslatait.

A Jázmin tér terveit több mint 130-an véleményezték, akiknek a többsége (57%) a Losonci negyedben, illetve a Corvin negyedben (18%) él. A válaszadók többsége a 25–34 éves korosztályból került ki, és 34%-uk minden nap látogatja a teret.

Grafikon

Grafikon

A véleményezés eredményei

A Jázmin tér koncepcióterve részben a környezeti adottságokra, részben pedig a lakók és a környékbeliek javaslataira alapozva készült el. A téren három különböző zónát jelölt ki a tervező a terület adottságai alapján: játszótér, mozgós zóna, pihenő zóna. A kérdőívben szerepeltek a három zónáról külön-külön is kérdések, és arra is lehetőség volt, hogy a terv egészéről elmondhassák az emberek a véleményüket.

Nagy alap

Játszótér

Az új játszótér tervén természetes játszóelemek és fából készült játékok vannak, amelyek inkább a fiatalabb korosztályt szeretnék megszólítani. A játszótér a toronyház melletti részen helyezkedik el, ami a tér legvédettebb része. Így a kisgyerekek biztonságos környezetben játszhatnak. A kérdőív kitöltői közül többen jelezték, hogy a gyerekzsivaj miatt jó lenne, ha máshova helyeznénk át a játszóteret. Mivel fontos szempont volt, hogy a játszótér nyáron is használható legyen, ezért végül nem helyeztük át a játszóteret, mivel ez egy kellemes, árnyékos rész a térnek. Másrészt a közösségi tervezések során a szülők kérték, hogy a játszótér védettebb helyre kerüljön az úttesthez képest. A játszótér valóban közelebb fog kerülni a toronyházhoz, de sűrűbb, többszintes növényzet lesz a tér és a ház között. Ez a növényekkel teli sáv sokkal jobban lehatárolja majd a házat, mint a mostani fák.

A felmérésben az egyik fontos kérdés az volt, hogy hogyan határoljuk le a játszóteret. Két lehetőség közül lehetett választani. A többség inkább a természetes anyagból készült kerítésre szavazott, így a végleges terven már ez szerepel. Többen jelezték, hogy időtálló anyagokat használjunk a kerítés elkészítésekor, erre a tervező figyelni fog az anyagválasztásnál. 

Grafikon

A játszótérrel kapcsolatban többen annak jövőbeni karbantartását, a tisztaság és a biztonságos légkör megteremtését tartották fontosnak, és a játszótéren belül is szeretnének ivókutat. Ezeket a javaslatokat átvezettük, befogadtuk és beépítettük a tervekbe. A többféle hintára (például babahinta) már a közösségi tervezés során is felmerült az igény, ezt ismét megerősítették a kitöltők, illetve a szűlök számára kihelyezett árnyékos ülőfelületeket is kértek a válaszadók. Néhányan jelezték, hogy a játszóeszközök alatt legyen biztonságos ütéscsillapító burkolat. Természetesen a kiviteli terveknél figyelünk erre a szempontra is, és az előírásoknak megfelelő burkolatot alkalmazunk. Ahol lehet, ott viszont szeretnénk természetközeli megoldásokat alkalmazni, mint például a fakéreg. Olyan kérés is érkezett, hogy örökzöld növényeket is telepítsünk, ami szerepel a terveink között.

Jázmin

 

Felmerült kérdésként, hogy a különböző korosztályok hogyan fogják tudni használni a játszóteret. Az elkerített játszótér alapvetően a kisebb gyerekeket célozza, emellett viszont a tér másik részén lesznek mozgásfejlesztő eszközök, illetve játékosabb ösvények is, amelyek nagyobb gyerekek számára is izgalmasak. 

Pihenő zóna

A Tömő utca felől a sétány kiszélesedik, itt képzeltük el a pihenésre, találkozásra szolgáló tereket. Itt egy asztal is szerepel, amit a közösségi tervezés során kértek a résztvevők, hogy legyen hol piknikezni, dolgozni. A kérdőív kitöltői között volt olyan, aki még több asztalt szeretett volna, de olyan kitöltő is akadt, aki nem örült az asztalnak. Emiatt a terveken továbbra is egy asztal szerepel, hogy kipróbáljuk, hogyan működik a téren. 

Jázmin

A kérdőívben megkérdeztük, hogy milyen játékasztalnak örülnének az emberek a téren. A kitöltők több mint fele a pingpongasztalt jelölte meg. Ezen a területen is többen igényelték az eső és a nap elleni védelmet, és fontosnak tartják, hogy ivókút itt is legyen, ez továbbra is így szerepel a terveken. Jázmin

A tér Tömő utcai oldalán lévő merőleges parkolók helyett párhuzamos parkolást alakítunk ki. Az így felszabadult helyen további növényeket és fákat telepítünk, hogy védettebbé tegyük ezt a zónát. Négy kitöltő jelezte, hogy a jelenlegi parkolási rendet tartaná meg ezen a részen, viszont a zöldfelület kialakítása szempontjából viszont fontos ez a terület, így mégis emellett döntöttünk. A párhuzamos parkolás miatt csupán három parkolóhellyel lesz kevesebb, viszont így három fával többet ültethetünk.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a favizsgálat szerint a téren lévő fák állapota elég rossz. Több fát sajnos rövid időn belül ki kell vágni. Ez is indokolja, hogy még több fát telepítsünk, hogy minél gyorsabban pótoljuk az idős nagy fák árnyékát. 

Mozgós zóna

Erre a területre olyan berendezéseket terveztünk, ahol különböző korosztályok megmozgathatják magukat, és erősíthetnek is. Feltettük kérdésként, hogy erősítő vagy mozgásfejlesztő eszközöket látnának szívesen ebben a zónában. A többség (48,1%) mindkét eszköznek örülne, ezért mindkét típusú eszköz megjelenik majd a téren. 

A mozgós zónában egy 25 méteres sávban ügyességi és erősítő eszközök lesznek, amiket többfajta módon is lehet használni, és nagyobb gyerekek, illetve felnőttek számára is érdekesek. 

Jázmin

Néhány hozzászóló részéről felmerült, hogy miért szeretnénk sporteszközöket kihelyezni egy ekkora térre. Ennek oka, hogy a közösségi tervezésen megkérdeztük, hogy ki mire szeretné használni a Jázmin teret a jövőben, és sokan választották a sportolást. Természetesen ez a viszonylag kis méretű eszközpark nem veszi fel majd a versenyt a közeli Orczy téri sportpályával és kültéri edzőparkkal, ezért olyan eszközöket fogunk kihelyezni, amelyek az Orczy téren nincsenek.

A Jázmin tér egészére és a vonatkozó javaslatok

Általánosan elmondható, hogy az emberek egy rendezett, biztonságos teret szeretnének, ahol sok a növény és az árnyék.

Többen a közbiztonsággal kapcsolatos félelmeikről írtak. Jelenleg sokszor elhagyatott a tér, és eléggé elhanyagolt, ami közrejátszhat abban, hogy nem érzik biztonságosnak az emberek. A tér kialakításánál figyeltünk arra, hogy több korosztályt is megszólítsunk. Minél többen használnak egy teret, annál több szem figyel, és sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat egy ilyen téren. Közterületi kamera kihelyezése is felmerült több hozzászóló részéről, ez nem a tervezéshez kapcsolódó feladat, de a Józsefvárosi Közterület-felügyelet felé jelezzük az igényt. Azt is megkérdeztük, hogy mit látnának még szívesen a lakók a téren. A legtöbben kerékpártárolót, hulladékgyűjtőt, külön kutyaürülék kidobására alkalmas kukát, ivókutat, illetve kisebb vizes játékelemet kértek, ezeket mind beépítettük a tervbe.

Az igényfelmérést kitöltők köztéri vécé kiépítését is javasolták. A közterületi vécé kihelyezéséhez azonban nem elég nagy a terület, hiszen minden oldalról lakóházak ablakai határolják, így a terv nem tartalmaz vécékihelyezést. A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett amellett, hogy minél több közterületi mosdót alakítson ki. Elsőként a kerület nagyobb köztereihez közel építünk köztéri mosdókat. Jelenleg a Teleki téren és a II. János Pál pápa téren is épül egy mosdó, és előkészítés alatt áll az Orczy téri nyilvános vécé is. 

Felmerült az is, hogy a tér egésze körbe legyen kerítve valamilyen módon. A Rév8 javaslata alapján az első évben nem kerül kerítés a Jázmin tér köré annak érdekében, hogy megnézzük,  működik-e a tér enélkül. A megújult Jázmin tér átadása után egy évvel a tapasztalatok alapján a Józsefvárosi Önkormányzat kiértékeli és ha szükséges, felülvizsgálja a kerítés kérdését.

Jázmin

Mi változott és miért?

Sokan jelezték, hogy még több árnyékos helyre lenne szükség a téren. Habár a téren álló lombos fák és a teret körülölelő épületek viszonylag nagy felületen vetnek árnyékot a térre, vannak olyan részek, ahol szükség lehet még több árnyékra. Ilyen például a játszótéren a leendő nagy csúszda környezete, ahova esőálló napvitorlát rakott a tervező.

Az eredetileg a pihenő zónába eső ivókúton kívül a játszótér területére is kihelyezünk egy másik ivókutat. Az eredeti koncepcióterv pihenő zónájában megjelenő trambulint elvetettük annak érdekében, hogy a járókelők útját ne keresztezze ez a játékos elem. A így felszabadult területre zöldfelületet tervezünk. 

A Jázmin tér tervezési folyamata jelenleg a kiviteli tervek elkészítésénél tart, majd ezt követően az engedélyezési eljárás következik. A tér kivitelezése a józsefvárosi önkormányzat 2024-es költségvetésének függvénye.

A beérkézett lakossági észrevételek és javaslatok megtalálhatóak az alábbi dokumentumban, ahol  a Rév8 részletes válaszait is elolvashatják.

Új kutyafuttató kialakítása a Tömő utca 4046. mellett

A Jázmin tér tervezésével párhuzamosan a Józsefvárosi Önkormányzat, a Tömő utca 4046 közös képviseletének jelzése és a június közepéig tartó igényfelmérés eredményei alapján egy kutyafuttatót fog létesíteni az itt lévő nagyobb füves terület egy részén. A kutyafuttató kivitelezése októberben 24-én indul, erről az alábbi cikkben lehet részletesebben olvasni: https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/2023/10/oktober-24-en-indul-a-tomo-utcai-kutyafuttato-kivitelezese/ 

Kérdése van a Jázmin térrel kapcsolatban? 

Írjon nekünk az info@rev8.hu címre, a hírekért pedig iratkozzon fel a Rév8 hírlevelére https://rev8.hu/hirlevel/ oldalon. 

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!