A Józsefvárosi Képviselő-testület legfontosabb novemberi döntései

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

A képviselő-testületi ülés napirendje – 2023. október 19.

November 23-án csütörtökön tartotta rendes havi ülését Józsefváros Önkormányzatának képviselő-testülete. Mivel technikai hiba miatt az ülés online közvetítése akadozott, fontosnak tartjuk a főbb döntések összefoglalóját.

Az első két napirend a Szent Kozma Józsefvárosi Egészségügyi Központ kérdését tárgyalta: az itt lefolytatott belső ellenőrzés eredményeit zárt ülésen vitatta meg a testület. A második napirend a főigazgató polgármester által előterjesztett felmentésének kérdésére vonatkozott. A képviselő-testületben ez az előterjesztés nem kapott többséget, a Momentum-Párbeszéd frakció tagjai támogatták, a Józsefváros Jövőjéért frakció nem vett részt a szavazáson, a Fidesz-KDNP frakció tagjai ellenezték, ezért a JEK vezetésében nem történik változás.

Ezt követte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kampuszfejlesztésére vonatkozó képviselői előterjesztés, amely Könczöl Dávid, a körzet egyéni képviselőjének kezdeményezése volt. A képviselő-testület a témában meghallgatta az ülésen résztvevő Civilek a Palotanegyedért Egyesület tagjainak álláspontját is. Az ülés határozatot fogadott el, amely rögzíti az Önkormányzat álláspontját, hogy a fejlesztést társadalmi egyeztetésnek kell megelőznie. A Fidesz képviselőcsoportjának jelen lévő tagjai tartózkodtak a határozat elfogadásakor.

A képviselő-testület megválasztotta a Helyi Választási Bizottság tagjait és póttagjait. Fontos tudni, hogy a kerületben az egyéni választókörzetek nem módosulnak jövőre.

Számos kisebb, költségvetést érintő kérdést is tárgyalt az ülés. Ezek jellemzően olyan meglévő önkormányzati szerződésekre vonatkoznak, amelyeket évente újra meg kell kötni (jogi tanácsadási tevékenység, rendőri túlszolgálat finanszírozása, pedagógus törzsgárda jutalom, háziorvosi feladatellátás, pszichiátriai betegek nappali ellátása, kedvezményes úszás a Ludovika uszodában stb.), tehát a lakók hétköznapjait érintő változásról nem döntött a testület.

Változik ugyanakkor a garázsadó mértéke. Eddig 15 m2-nél kisebb garázsok esetében nem kellett garázsadót fizetni azoknak a  tulajdonosoknak, akik saját autójuk elhelyezésére használták a garázst. Jövő év január 1-től minden garázstulajdonos mentesül a fizetési kötelezettség alól, akinek a garázsa 30 m2-nél kisebb, (aki bérbe adja a garázst és bevétele származik belőle, annak továbbra is fizetnie kell az adót). Eddig ott, ahol a garázs osztatlan közös tulajdonban van, az autótulajdonosoknak több adót kellett fizetniük – magasabb adósávban voltak – mint ahol a garázs kizárólagosan saját tulajdonban van. Az osztatlan közös tulajdonú garázsok esetén  500 m2 alapterület felett 2152 forint, a saját tulajdonú önálló garázsok esetén 566 Ft/m2 forint volt az éves négyzetméter díj. Január 1-től mindenki 566 forint/m2 adót fog fizetni.

Csütörtökön a képviselő-testület elfogadta Józsefváros roma programját. A dokumentum az elfogadást megelőzően társadalmi véleményezési folyamaton ment keresztül, amiről itt olvashat:

A programról pedig részletesen itt olvashat.

Munkatervet fogadott el a képviselő-testület az úgynevezett DIÓ2030 koncepció kapcsán.A DIÓ2030 a kerület legjelentősebb fejlesztési programja lesz a következő ciklusban.

A program ötvözi a szociális és a piaci elemeket: nem maradnak a tömbben szoba-konyhás lakások, a Diószegi 18. és 20. alatti két soklakásos házat egybenyitjuk, hogy világosabb belső udvar alakuljon ki és a kis lakásokat összecsatoljuk. Ezekbe a lakásokba az eredeti lakók költözhetnek vissza, ha akarnak. Példamutató energetikai és zöld fejlesztés valósul meg a tömbben.

Döntött arról is a képviselő-testület, hogy a Kőris utcai közösségi kert fenntartója pályáztatás után a Kortárs Építészeti Központ lesz. A Kőris utcai közösségi kertről itt olvashat részletesen:

Új emléktáblák kihelyezéséről is döntés született. A Józsefváros Újság kezdeményezésére a Rökk Szilárd u. 19-ben Lechner Ödön, a magyar szecesszió kiemelkedő építőművésze kap emléktáblát. A Marczali Henrik Kutatócsoport kezdeményezésére a József körút 59-61-ben Marczali Henrik történetíró kap emléktáblát. A Magyar Védőnők Egyesülete kezdeményezte az Országos Magyar Anya-és Csecsemővédő Központ Zita királyné Intézet emléktáblájának elhelyezését a Vas utca 10-ben. Németh Károly kezdeményezésére Lakatos Sándor Liszt Ferenc-díjas cigányprímás kap emléktáblát a Mária u. 11. homlokzatán. Könczöl Dávid kezdeményezésére Heller Ágnes kap emlékkövet a Gutenberg téren.

Döntött arról is a képviselő-testület, hogy együttműködési megállapodást köt az Önkormányzat a Belső Pesti Tankerületi Központtal a Vajda Péter Iskola fejlesztésével kapcsolatban. Ennek értelmében az Önkormányzat az Ingatlant körülbelül 450 m2-es területrészét játszótér kialakításával fejleszti. Emellett az Önkormányzat az Ingatlan körülbelül 850 m2-es területrészén az Iskola udvarától kerítéssel elzárt közösségi kertet alakít ki, valamint vállalja, hogy a közösségi kert működtetésére, üzemeltetésére szerződést köt. Továbbá az Önkormányzat felújítja az Iskola Vajda Péter utca felőli belső udvarán található játszóteret.

Elfogadta a képviselő-testület Józsefváros 2030-ig tartó közművelődési koncepcióját. A koncepció az érdeklődők számára itt elérhető.

Módosul a Káptalanfüredi gyermek- és utánpótlástábor fejlesztésére vonatkozó támogatási szerződés Ennek célja, hogy a szakmai program, hogy úgy módosuljon a szakmai program, hogy az Országos Építészeti Tervtanács el tudja azt fogadni. Szintén tárgyalt a képviselő-testület beszámolókat a káptalanfüredi strand és a káptalanfüredi gyermeküdülő kapcsán. Ezek összefoglalják az elmúlt hónapok legfontosabb fejleményeit, és itt olvashatók.

A fentieken túl a képviselő-testület technikai jellegű, illetve adminisztratív döntéseket is hozott. A napirend itt ismerhető meg.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!